Curier legislativ
Data: 16-31 octombrie 2004
Guvernul Romaniei
Ordin nr. 1430/2004
din 27/09/2004
privind emiterea prin intermediul mijloacelor informatice a unor acte administrative
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 900, din 04/10/2004
Ministerul Finantelor Publice a hotarat ca o serie de acte administrative folosite in procesul de administrare a impozitului pe venitul global sa fie valabile fara semnatura si stampila organului emitent. Este vorba despre urmatoarele acte emise prin intermediul mijloacelor informatice: Decizia de impunere anuala; Instiintarea de compensare; Instiintarea de restituire; Documentul de restituire; Instiintarea de plata.
Responsabilitatea aducerii la indeplinire a acestui ordin revine Directiei generale de gestiune a impozitelor si contributiilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directiei generale a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Finantelor Publice, directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, precum si, dupa caz, directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Guvernul Romaniei
Hotarare nr. 1553/2004
din 23/09/2004
privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor
Publicata \n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902, din 05/10/2004
Hotararea transpune Directiva nr. 98/27/CE din 19 mai 1998 a Parlamentului European si a Consiliului Europei privind actiuni in incetarea practicilor ilicite in materie de protectia intereselor consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Guvernul a desemnat autoritatile competente, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa primeasca si sa solutioneze petitiile ce sunt formulate de catre consumatori prin intermediul organizatiilor abilitate, referitoare la savarsirea de fapte ilicite prin care sunt afectate interesele colective ale consumatorilor.
In cazul in care interesele colective ale consumatorilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene sunt lezate prin fapte ilicite savarsite pe teritoriul Romaniei sau autorul acestora isi are sediul in Romania, organizatiile abilitate din acel stat au posibilitatea de a sesiza autoritatile competente din Romania in preluarea si solutionarea sesizarilor. Sesizarea va fi insotita de lista organizatiilor abilitate din acel stat, fapt ce face dovada capacitatii lor de a sesiza autoritatile competente.
In vederea incetarii, limitarii sau inlaturarii efectelor produse printr-o practica ilicita, informarea consumatorilor se va realiza ori de cate ori se impune, prin orice mijloc de informare a opiniei publice. Modalitatea de informare se va concretiza prin publicarea deciziei autoritatii publice, in tot sau in parte, si stabilirea modului in care urmeaza sa se realizeze ori prin publicarea, pe cheltuiala contravenientului, a unuia sau mai multor anunturi rectificative, cu fixarea continutului si a modului de difuzare si/sau publicare.