Gradul de pregatire a firmelor din Romania pentru piata unica europeana
Data: 16-31 octombrie 2004
Filiala Bucuresti a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) au organizat in ziua de 16 septembrie 2004, la sediul CCIRB, o dezbatere cu caracter operativ interactiv, avand ca subiecte "Aderarea Romaniei la UE - efecte asupra mediului de afaceri" si "Posibilitati de promovare a exportului romanesc".
Obiectivul principal l-a constituit stadiul de pregatire si cunoastere a posibilitatilor de aderare de catre IMM-uri, pentru care s-au efectuat cercetari statistice.
Lucrarile au fost conduse de conf. univ. dr. ing./dr. ec. Gabriel I. Nastase, secretar de stat la Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie. Au luat parte la discutii dl Leonard Orban, secretar de stat - negociator pentru Romania din Ministerul Integrarii Europene; dl Costin Lianu, director general \n Ministerul Economiei si Comertului; dl Dima Dumitrache, director general la Agentia Nationala a Exportatorilor si Industriasilor din Romania; dl Constantin Rasnoveanu, vicepresedinte CCIRB.
Prin programele initiate de Eurochambres, prin studii si sondaje care ilustreaza nivelul de pregatire al firmelor din tarile candidate pentru aderarea la UE s-a ajuns la o serie de constatari principale.
Nivelul de informare asupra acquis-ului comunitar se prezinta astfel: numai 4% din cei respondenti sunt complet informati, ceea ce reprezinta cel mai scazut procentaj din randul celor zece tari, 52% dintre respondenti sunt partial informati, iar 32% nu detin nici o informatie despre acquis-ul comunitar; 42% dintre respondenti pretind ca exploateaza suficient toate posibilitatile de informare. Cele mai apreciate surse de informare sunt camerele de comert, urmate de Internet.
Privind gradul de armonizare al acquis-ului comunitar, este necesara cunoasterea legislatiei specifice sectorului de activitate, existenta unor echipe pregatite, concentrarea pe obiective si existenta interesului pentru adaptarea lor la piata unica, interesul pentru lobby, aspectele legislative. In acest sens, 56% dintre firme nu au inceput inca pregatirile, procentajul fiind mult mai slab fata de estimarile din anul trecut. 8% din firmele romanesti au facut o estimare a costurilor de armonizare cu acquis-ul si 43% au estimat costul in jur de 0,5 milioane euro, in timp ce 40% se asteapta ca acest cost de armonizare sa fie de peste 1,5 milioane euro.
La intrebarea: "Cunoasteti legislatia UE?", firmele intervievate au raspuns astfel: 56% au recunoscut ca nu au inceput inca pregatirile sistematice, sau au raspuns prin intrebari - Unde putem gasi informatii?, altele au raspuns - Stim ce trebuie, dar nu avem suficient personal, nu avem suficiente resurse materiale/financiare, avem alte prioritati acum; 8,7% au raspuns - Nu stim.
Privind atitudinea fata de integrare, 92% din companiile romanesti isi doresc integrarea, iar 51% din cei chestionati sunt mai satisfacuti de negocierile de aderare, in timp ce 35% declara ca nu sunt satisfacuti.
Pentru pregatirea firmelor in vederea aderarii la UE sunt necesare activitati de consultanta, de formare de consultanti experti si de realizare a unor programe pentru pregatirea infrastructurii si a personalului pentru utilizarea fondurilor structurale.
Sursele de informare si documentare sunt Centrul Euro Info Bucuresti si reteaua centrelor Euro Info.
Centrul Euro Info Bucuresti organizeaza seminarii, mese rotunde pe tematici europene, editarea unor brosuri si ghiduri, asistenta in domeniul surselor de finantare europene si in domeniul programelor comunitare si dezvoltare tehnologica, turism si competitie in societatea informationala, informatii de piata si licitatii.
Studiul complet poate fi consultat pe adresa de e-mail:
www.ccir.ro/oie/publicatii