Targul Tehnic International Bucuresti TIB 2004
Data: 16-31 octombrie 2004
Debutand in 1970, Targul Tehnic International Bucuresti a intrat in memoria colectiva sub prescurtarea TIB si a cunoscut an de an un succes deosebit atat printre oamenii de afaceri specialisti, cat si pentru marele public.
In acest an, la cea de a XXX-a sa editie, Targul Tehnic International Bucuresti a functionat intre 5 si 10 octombrie, bineinteles, in pavilioanele ROMEXPO.
Domnul Ion Iliescu, presedintele Romaniei, la deschiderea oficiala care a avut loc in ziua de 5 octombrie a.c., a trecut in revista evolutia TIB de-a lungul celor 30 de editii, iar dupa taierea panglicii inaugurale a vizitat Targul si expozitiile care s-au desfasurat paralel: Inventika, ajunsa la a VIII-a editie, Conceput in Romania - CONRO, editia a IV-a si Targul Tinerilor Intreprinzatori, la prima sa editie.
* TIB editia 2004 a reunit 1040 de firme, dintre care 624 romanesti si 416 straine. Au fost reprezentate 25 de tari: Marea Britanie, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, R. Moldova, Olanda, Rusia, Polonia, Romania, SUA, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria, Taiwan. Sub pavilionul national au participat firme din 8 tari: Austria, Cehia, Germania, Polonia, SUA, Turcia, Slovenia si Ungaria.
Standuri proprii au avut Japonia, Slovenia, Spania si Ungaria, prin ambasadele acestor tari la Bucuresti.
De remarcat faptul ca alaturi de sutele de participanti traditionali, la aceasta editie jubiliara au debutat 170 de participanti noi, dintre care amintim: Camera de Comert si Industrie a Sloveniei, Ambasada Ucrainei, Ambasada Slovaciei, Oficiul European de Brevete, Institutul Spaniol de Comert Exterior, GreenBau Technologie, Spinner, Romsan, Shell Romania, Mol Romania, Consiliul Camerelor de Comert din India, Teximp s.a.
Tematicile abordate in cadrul TIB 2004 au fost structurate astfel: electronica; electrotehnica; automatizari; energetica; telecomunicatii; servicii; metalurgie; sudura; inginerie mecanica; angrenaje mecanice; chimie/petrochimie; pompe, compresoare, armaturi, hidraulica; transporturi, depozitare; participari nationale.
* Targul Tinerilor Intreprinzatori (TTI) a fost initiat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti in colaborare cu Junior Chamber International Romania (JCI). Acesta s-a desfasurat sub inaltul patronaj al primului-ministru Adrian Nastase, in ideea de a atrage cat mai multi tineri intreprinzatori in mediul de afaceri romanesc.
TTI a constituit un mare workshop in care tinerii intreprinzatori si-au impartasit experienta, si-au cunoscut partenerii, clientii si chiar angajatii.
In acest cadru au functionat doua companii de consultanta in domeniul financiar-contabil si investitii-finantare.
* Conceput in Romania - CONRO 2004 a fost organizat de CCIRB si Romexpo SA, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Secretariatul General al Guvernului. La acest eveniment au participat institute de proiectare din toate domeniile de activitate si colective de cercetare din cadrul universitatilor.
* Inventika a fost o manifestare in cadrul careia s-au intalnit numeroase persoane fizice, ingineri, tehnicieni s.a. preocupati de imbunatatirea calitatii unor produse, de procedee sau tehnologii noi sau de aplicare in practica a unor idei de imbunatatirea calitatii vietii. Desi are in general aceeasi tematica cu CONRO, la care participa institute de cercetari de stat sau privatizate, la Inventika participantii sunt persoane fizice independente. Scopul manifestarii Inventika este acela ca inventatorii romani sa-si poata expune proiectele si realizarile. Chiar daca numarul participantilor la aceasta expozitie nu a fost niciodata prea mare, expozitia s-a bucurat intotdeauna de aprecierea specialistilor si publicului vizitator.
Cateva realizari industriale noi au atras in mod deosebit atentia specialistilor si vizitatorilor. Dintre acestea enumeram: echipamente de excitatie statica cu tehnologie de ultima generatie, echipamente de desprafuire electrostatica cu sistem de control digital de inalta performanta, redresoare digitale s.a. (Electrotehnica); modelul de semafor EMCS 3, omologat, si instalatia electronica de semnalizare proiectata si fabricata pentru U2 Cernavoda (Automatica); vibratorul de interior pentru beton VEI-4; polizorul unghiular PU 2000-230; aspiratorul de praf si lichide APL 2000 2TAK35, dotat cu motor cu doua turbine; aspiratorul de praf si lichide AP Ind 321-H Taifun G, pentru regim greu de functionare (SC Electroarges SA); modele noi de aparate telefonice analogice si/sau digitale AEG sau Siemens, centrale telefonice din gama Siemens Hipath 4000 (Firma Beia Consult International); in premiera, intrerupatorul de medie tensiune, realizat in colaborare cu firma estoniana Tavrida Electric (Energobit); pompa de caldura care foloseste energia pamantului (Uzina Timpuri Noi) s.a.