Se cer proiecte de nivel european
Data: 16-31 octombrie 2005
Relativ recent, în Univers ingineresc a aparut un articol referitor la Planul National de Dezvoltare pe perioada 2007 - 2013, cu referire la fondurile Uniunii Europene pentru coeziune economica si sociala. Sumele vehiculate ca nerambursabile sunt impresionante, dar pentru a putea beneficia de ele trebuiesc proiecte eligibile.
Saptamânalul Adevarul economic nr. 38 din 28 septembrie a.c. a publicat un articol pe aceeasi tema, intitulat Ambasadorul UE solicita României proiecte de nivel european, din care am retinut câteva idei de interes pentru inginerii cu spirit creativ. Spun aceasta pentru ca, în opinia mea, înaintea unui institut, unui organism de proiectare, unei organizatii politice care sa promoveze solutia, ideea trebuie sa se nasca în mintea unei persoane. Inginerul este persoana antrenata sa imagineze si sa produca asemenea proiecte.
Jonathan Scheele, seful Delegatiei Europene la Bucuresti, a sfatuit România sa înceapa sa pregateasca proiecte de nivel european, astfel încât sa poata beneficia de fonduri uriase ce vor fi atribuite pe perioada 2007 - 2013 prin politica de coeziune economica si sociala. "Noi lucram pe baza premiselor ca România va deveni membra a Uniunii Europene în anul 2007 si ca va primi sumele consistente promovate pentru dezvoltarea durabila în perioada 2007 - 2009, de aproximativ 11 miliarde de euro, din care 6 miliarde pentru dezvoltare, coeziune economica si sociala, adica fonduri structurale si de coeziune", a subliniat domnia sa, adaugând ca, separat de acestea, sunt prevazute sume substantiale si pentru dezvoltarea economica în mediul rural.
Scheele a atras atentia ca dezvoltarea durabila nu poate fi realizata numai la nivel guvernamental. Scheele a facut doua recomandari României. În primul rând, elaborarea si instrumentarea Planurilor de Dezvoltare Nationala si programelor operationale printr-o colaborare strânsa între organizatiile centrale, regionale si locale; iar în al doilea rând, chiar mai important, pregatirea de proiecte de nivel european, finantate prin documentele strategice mentionate. "Luati foarte serios în considerare aceste doua lucruri fara de care fondurile, fonduri importante, nu vor veni. Daca nu aveti planuri de dezvoltare si programe operationale nu vor fi fonduri, nu vor veni bani. Daca nu aveti proiecte, nu vor veni fonduri, pentru ca banii vor fi cheltuiti doar daca sunt proiecte eligibile", a insistat el. "Circa 4% din produsul intern brut (PIB) anual al României va fi asistenta nerambursabila anuala pentru proiecte în tara, ajungând de circa trei ori mai mare decât asistenta de preaderare oferita prin ISPA, Phare si SAPARD împreuna. Este o suma enorma, uriasa", a afirmat seful Delegatiei Comisiei Europene.
Aceasta pledoarie, care este aproape o rugaminte a domniei sale la noi, sa nu dormim în front, m-a facut sa scriu aceste rânduri, pentru ca de prea multa vreme unele proiecte ale mele si ale colegilor mei nu au putut fi puse în opera din lipsa de finantare. Vreau sa amintesc aici podul peste Dunare de la Galati si calea ferata Galati - Constanta, proiectate la sfârsitul anilor '60 si respinse de Ceausescu personal, în favoarea Canalului Dunare - Marea Neagra. Acestea sunt piese de baza ale unui proiect european care sa racordeze tarile din Nord (Finlanda, Tarile Baltice, Polonia) la tari din Sud (Bulgaria, Grecia, Turcia etc.) printr-un culoar de circulatie scurt si direct.
Îmi amintesc de un proiect de dezvoltare ecologica a statiunii balneo-climaterice Herculane, propus de directorul Cristescu, cam tot prin anii '60, când nemtii si austriecii redescoperisera rolul si importanta acesteia si veneau la noul (pe atunci) Hotel Roman. Fiecare statiune ar trebui sa îndrazneasca sa se gândeasca a se pune la dispozitia tuturor europenilor.
Un vindecator care învinsese cancerul cu ajutorul unor tratamente termice, la începutul anilor '80, inginerul Ionescu-Dâmbovita, publicat de Adrian Paunescu în revista Flacara, imaginase atunci o mare institutie de tratament, pentru care ar fi apelat la mila publica, precum în trecut - când s-a cerut Dati un leu pentru Ateneu; dar nu era politic. Daca i-am fi pus alaturi de el pe Leontopol, Cozac, Iulica Voinea si altii, care învinsesera anumite forme de cancer, am fi avut acum ... Dar si acum s-ar putea face ceva, ca ne roaga domnul Scheele.
Personal, mai sunt framântat, de o viata, de un aparat de zbor în troposfera, cu decolare si aterizare verticala, pe principii fundamental diferite de cele actuale; de un proiect de iluminare nocturna a marilor metropole cu energie solara si altele.
Haideti sa facem din publicatia Univers ingineresc o tribuna de lansare a unor proiecte de nivel european.
Alte articole
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/1204.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/1207.jpg)
![](https://www.agir.ro/pictures/thumb_mic_articol/1203.jpg)