Din istoria ingineriei romanesti (Urmare din nr. trecut)
Data: 16-31 octombrie 2007
Printre formele de invatamant la Cluj, amintim ca in anul 1869 se infiinteaza Institutul Agronomic, iar in anul 1872, Universitatea din Cluj avea si Facultatea de Stiinte, unde se preda si Mecanica.
Realizarea statului national unitar roman la 1 decembrie 1918 a deschis perspective noi pentru invatamantul de toate gradele si in Transilvania.
La 1 februarie 1920 este infiintata Scoala Superioara Industriala, care trece printr-o serie de reorganizari, devenind in anul 1922 Scoala de Conductori Tehnici din Cluj, cu profil electromecanic, iar din anul 1937 a fost reorganizata ca Scoala de Subingineri Electromecanici.
In anul 1948 s-a creat Institutul de Mecanica din Cluj, avand o facultate cu doua sectii: termotehnica si masini de lucru, care din anul 1953 se transforma in Institutul Politehnic din Cluj.
Incepand din anul 1992, Institutul Politehnic si-a schimbat denumirea in Universitatea Tehnica Cluj (fig. 26), cu 7 facultati: Automatica si Calculatoare, Electronica si Telecomunicatii, Electrotehnica, Constructii, Constructii de Masini, Mecanica, Stiinta si Ingineria Materialelor. Incepand cu anul 1998/1999 s-a completat si cu Facultatea de Arhitectura si Urbanism.
Enumeram doar o parte dintre profesori: Viorel Handra-Luca, Gheorghe Lazia, Horia Colan, Ioan Dragomir, Attila Palfalfi, Bazil Popa, Alexandru Domsa s, a.
Sa mai amintim si de Banat. Intr-un articol intitulat „O universitate in Banat“, publicat in noiembrie 1918 in ziarul Banatul romanesc, Traian Lalescu preconiza infiintarea unei universitati la Timisoara.
Traian Lalescu, pe atunci profesor la Universitatea din Bucuresti, sustinea crearea la Timisoara a unei universitati cu facultati tehnice si umanistice, care sa raspunda industriei si dorintei arzatoare a populatiei. Primarul municipiului Timisoara, ing. Stan Vidrighin, intr-o scrisoare adresata la 20 februarie 1920 lui Octavian Goga, ministrul Instructiunii Publice si al Cultelor in guvernul Alexandru Vaida Voievod, arata ca municipalitatea a facut demersuri pentru crearea unei Politehnici la Timisoara si catre guvernul unguresc in 1906 si 1907, fara niciun rezultat insa.
Traian Lalescu este adevaratul ctitor al Scolii Politehnice din Timisoara.
Prin decretul regelui Ferdinand I din 11 iunie 1920 se aproba infiintarea Scolii Politehnice in Timisoara, din 15 noiembrie 1920, care va functiona in conformitate cu dispozitiile decretului lege nr. 2521 din 10 iunie 1920 referitor la infiintarea si organizarea scolilor politehnice in Romania.
In anul 1923 se infiinteaza Societatea Stiintifica a Scolii Politehnice din Timisoara.
In anul 1948, Politehnica isi schimba denumirea in Institutul Politehnic Timisoara. In anul 1991, Institutul Politehnic Traian Vuia din Timisoara isi schimba denumirea in Universitatea Tehnica din Timisoara.
In anul 1995 se schimba denumirea in Universitatea Politehnica din Timisoara (fig. 27), cu 11 facultati: Automatica si Calculatoare, Chimie Industriala si Ingineria Mediului, Constructii, Electronica si Telecomunicatii, Electrotehnica si Energetica, Hidrotehnica, Management in Productie si Transporturi, Mecanica, Inginerie din Hunedoara, Departamentul de Limbi Straine si Comunicare, Arhitectura.
Enumeram o parte dintre profesori: Stefan Nadasan, Constantin C. Teodorescu, Ioan M. Anton, Cornelia Elena Ivascu, Dan Mateescu, Mircea O. Popoviciu, Ionel N. Dobre, Tiberiu Dimitrie Babeu s.a.
(Continuare in nr. viitor)