INGINERIA IMPUSCARILOR - MATERIALE SI TEHNICI DE LUCRU
Data: 16-31 octombrie 2007
Autor: prof. univ. dr. ing. FODOR DUMITRU
Editurile NAMASTE, TIMISOARA si CORVIN, DEVA – 2007, VOL. I SI VOL. II – 987 pag.
Cu toate progresele realizate, in lume, in domeniul taierii mecanice, hidraulice si termice a rocilor, utilizarea energiei explozivilor este in prezent si va fi si in viitor principala tehnologie de dislocare din masiv a rocilor tari si foarte tari, datorita multiplelor avantaje tehnice si economice pe care le prezinta acest mod de lucru.
Consumul anual de explozivi industriali, pe plan mondial, este estimat la 10 – 12 milioane tone, ceea ce pune in evidenta larga aplicabilitate a acestei tehnologii de lucru, iar consumul specific de exploziv, exprimat in kg/locuitor, reprezinta capacitatea unei tari de a-si asigura din surse proprii necesarul de materii prime minerale solide.
Mentinerea si chiar cresterea cantitativa a productiei de diverse substante minerale utile solide, cresterea accentuata a nevoilor de roci tari si foarte tari pentru diverse constructii civile si industriale, vasta campanie de constructie si reconstructie a sistemului national si regional de autorute si cai ferate de mare trafic, constructia si amplificarea unor porturi la Dunare si la Marea Neagra, amplificarea si constructia unor aeroporturi in principalele orase ale tarii etc. impun eforturi sustinute din partea agentilor economici si a specialistilor pentru gasirea celor mai adecvate modalitati si tehnologii de lucru, care sa se finalizeze cu rezultate tehnice si economice favorabile.
In contextul importantei actuale si viitoare a explozivilor industriali in economia nationala si al ultimelor realizari in domeniu, tratatul elaborat de domnul prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor – aparut sub auspiciile Academiei de Stiinte Tehnice din România si egida editurilor NAMASTE, Timisoara si CORVIN, Deva, este binevenit, indeplinind in acelasi timp un rol formativ si informativ pentru un mare numar de utilizatori si specialisti din diverse sectoare de activitate ale economiei nationale.
Tratatul, structurat in doua volume, patru parti si cincisprezece capitole, este bazat pe o minutioasa si profunda documentare facuta de autor, de-a lungul multor ani de munca atât la catedra cât si in activitatea de cercetare-proiectare si productie. Multi ani autorul a avut ca principala preocupare teoria si practica folosirii explozivilor in diverse sectoare de activitate.
Tratatul sintetizeaza, intr-un volum cu dezvoltare rezonabila, patru aspecte esentiale cu care ne confruntam la extragerea rocilor tari sau distrugerea structurilor de rezistenta cu ajutorul explozivilor, si anume: masivul de roci sau structura de rezistenta care trebuie distrusa; materialele explozive si mijloacele de initiere posibile de utilizat; tehnici de lucru la folosirea explozivilor si influenta folosirii acestor substante asupra factorilor de mediu.
Deoarece elaborarea monografiilor de impuscare impune o deosebita documentare geotehnica, in prima parte a volumului I se prezinta studiul masivului de roci care urmeaza a fi extras, proprietatile fizico-mecanice si elastice ale rocilor, precum si influenta acestora asupra proiectarii si rezultatelor impuscarii.
Diversitatea produselor explozive care se gasesc pe piata si care pot fi folosite pentru realizarea unei anumite lucrari a impus prezentarea explozivilor industriali clasici si de ultima generatie, evidentierea caracteristicilor acestora (termo-chimice, balistice, fizico-chimice, tehnologice si de siguranta), precum si a mijloacelor de initiere a incarcaturilor explozive, toate acestea fiind necesare pentru ca utilizatorul sa aleaga materialele trebuincioase in cunostinta de cauza.
Utilizarea explozivilor necesita realizarea gaurilor de mina si de sonda, motiv pentru care autorul trateaza intr-un capitol separat echipamentele de forare utilizabile in subteran si cariere, alegerea metodei de forare, productivitatea instalatiilor de forat si costul forarii in diferite conditii de lucru.
Volumul II al tratatului este destinat in principal prezentarii tehnicilor de lucru la suprafata si in subteran, urmaririi si controlului lucrarilor de impuscare, aspectelor economice ale extragerii rocilor prin lucrarile de perforare-impuscare, lucrarilor de impuscare speciale, impactului utilizarii explozivilor asupra factorilor de mediu precum si masurilor tehnice necesare de luat pentru efectuarea lucrarilor de impuscare in conditii de deplina siguranta.
Notiunile cuprinse in volumul II al tratatului permit alegerea rationala a produselor explozive pe baza diferitelor criterii, a mijloacelor de initiere, ofera baza elaborarii monografiilor de impuscare pentru subteran si cariere, precum si evaluarea economica a acestora.
Tratatul se adreseaza corpului tehnico-ingineresc din productie, proiectare si cercetare din domeniul minier, hidrotehnic, geologic, al constructiilor de drumuri si cai ferate, precum si celor care se ocupa de lucrari speciale de impuscare (demolari, impuscari subacvatice, impuscari in medii calde, impuscari in agricultura si silvicultura, impuscari pentru distrugerea ghetii sau a terenurilor inghetate etc.).
In egala masura el se adreseaza studentilor de la specializarile inginerie miniera, constructii miniere, topografie, constructii hidrotehnice, drumuri, cai ferate si poduri, ca o sursa bibliografica deosebita, precum si tuturor celor care vor sa se informeze, sa invete sau sa se perfectioneze in domeniul utilizarii explozivilor industriali.