65 de ani de la infiintarea Observatorului Geomagnetic National Liviu Constantinescu – Surlari
Data: 16-31 octombrie 2008
Cam la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Ploiesti, in apropierea manastirii Caldarusani, in mijlocul unei paduri si departe de zone cu activitati umane se afla Observatorul Geomagnetic National Surlari, unde de 65 de ani, fara intrerupere, se masoara si se inregistreaza valorile componentelor campului magnetic terestru.
Infiintat la 16 octombrie 1943 de catre Institutul Geologic al Romaniei, el are rolul major de statie de referinta nationala pentru campul geomagnetic, facand parte in acelasi timp din Reteaua Mondiala de Observatoare Magnetice. Primul director al observatorului a fost profesorul Liviu Constantinescu, considerat impreuna cu profesorul Sabba S. Stefanescu drept fondator al scolii romanesti de geofizica teoretica si aplicata. Astazi observatorul poarta numele primului director.
In afara activitatilor curente, observatorul s-a facut remarcat de-a lungul timpului prin elaborarea de numeroase studii referitoare, de exemplu, la:
variatia seculara si campul magnetic normal in Romania, aducand hartile magnetice regionale, nationale sau continentale la aceeasi epoca si la nivel unitar;
particularitatile locale ale fenomenelor geomagnetice tranziente;
campul geomagnetic de referinta internationala;
aspecte legate de curentii de convectie terestri, migratia polilor, inversia campului magnetic terestru, paleomagnetism, magnetostratigrafie si tectonica globala;
determinarea distributiei conductivitatii subsolului si localizarea marilor anomalii de conductivitate corelate cu structura geologica profunda;
aplicatii ale sondajelor geomagnetice si magnetotelurice;
determinarea declinatiei magnetice, a carei cunoastere este esentiala pentru traficul aerian - in special in jurul marilor aeroporturi - si multe altele.
Incepand din 1998, Statia geomagnetica fundamentala de la Surlari (cod IAGA – SUA) a fost admisa in programul INTERMAGNET ca observator planetar international indeplinind activitatile rezultate din aceasta calitate, orientate in principal spre aspectele majore ale campului planetar, modificari ale axei si in momentul dipolului Gauss, in Campul Geomagnetic International de Referinta, in extinderea perturbatiilor legate de activitatea solara si de relatia Soare-Pamant, interferenta cu vantul solar si cu campul magnetic interplanetar sau cu structura curentilor de convectie din nucleul extern – astenosfera Pamantului.
Desi aceste domenii de studii par aride, ele au o deosebita importanta practica, dovada fiind si acceptarea SNGO in numeroase programe europene de colaborare bilaterala, regionala si europeana, precum si in cadrul NATO, NASA sau IAGA.
Marcarea momentului aniversar s-a facut printr-o Sesiune de comunicari stiintifice tinuta la Muzeul Geologic al Institutului Geologic al Romaniei. La sesiune, desfasurata in zilele de 16 – 18 octombrie 2008, au participat numerosi cercetatori romani, precum si oaspeti din Germania, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Ucraina.
Alte articole
