PROBLEMELE GLOBALE ALE OMENIRII – STAREA LUMII 2008
Data: 16-31 octombrie 2008
In ziua de 28 octombrie a.c., la Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti a fost organizat forumul Starea si importanta patrimoniului forestier din Romania la inceput de mileniu, eveniment organizat in cadrul Saptamanii Europene a Padurilor si asupra caruia vom reveni intr-un articol viitor.
In acest cadru, domnul senator Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, presedinte al Fundatiei Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila, a lansat lucrarea Starea lumii. Inovatii pentru o economie durabila – 2008, editie aniversara la a 25-a aparitie, publicata de The Worldwatch Institute din Washington. Aceasta editie a fost prefatata de domnul Ion Iliescu sub titlul Consideratii preliminare.
Din aceasta prezentare redam in continuare doar cateva idei si date mai importante.
Statele lumii se indreapta in anul 2008 spre masuri inovative necesare pentru o economie durabila (sustenabila), in echilibru cu ecosistemele globale.
Modelul economic consacrat prin revolutia industriala si regulile economiei de piata a asigurat progresul civilizatiei in secolele XIX si XX, dar nu mai poate supravietui in secolul XXI.
Desi in cursul secolului XX bogatia la nivel global a crescut, 40% din populatia globului a trait sub limita de saracie.
In 2006, veniturile celor 500 de oameni bogati din lume au fost egale cu ale celor 416 milioane care traiesc sub limita saraciei. In acelasi timp, se arata intr-un studiu al Universitatii Natiunilor Unite, 2% din adultii de pe globul terestru stapanesc peste 50% din averea imobiliara la nivel mondial, iar cei mai saraci stapanesc numai 1%.
Autorii lucrarii prezinta marile idei privind reforma conceptiilor in economie, astfel: adaptarea economiei la dimensiunile permise de ecosistem; trecerea de la crestere la dezvoltare. Dezvoltarea reprezinta imbunatatirea bunastarii populatiei, care se refera la viata celor saraci; preturile sa reflecte realitatea; in cercetarile societatii umane, trebuie luati in calcul ca un parametru important factorii naturali; de asemenea, este necesar sa se aiba in vedere principiul precautional „mai bine sa previi, decat sa plangi“; trebuie realizat managementul comunitar; este necesara aprecierea femeilor (in acest sens, intr-un raport ONU din 1994 se mentioneaza ca „oamenii cei mai saraci sunt femeile si ca majoritatea femeilor sunt sarace“).
Nicholas Stern, fost economist al Bancii Mondiale, descrie modificarile climatice actuale ca „cel mai important esec al economiei de piata“, pe care economia globala nu este pregatita sa-l infrunte si pe care analistii economici nu pot sa-l inteleaga. Se constata si este paradoxal faptul ca triumful economiei de piata este atacat din interiorul sau in parametrii care au contribuit la succesul pe care l-a avut in ultimele trei secole. Cresterea economica a fost principalul obiectiv al guvernelor sfatuite de consilierii economici. Modelul economic care functioneaza in majoritatea tarilor lumii a durat prea mult si traim faptul ca nu va supravietui in acest secol.
In lucrare se pune accentul pe inovatiile necesare pentru a crea o economie durabila, care sa satisfaca nevoile oamenilor si ale planetei (ocrotirea mediului inconjurator). Pentru trecerea de la economia actuala, traditionala, la cea bazata pe economia durabila sau ecologica, sunt necesare schimbari la toate nivelurile, de la teoriile predate in mediul universitar, la practica economica si la politicile guvernamentale. Lumea actuala va impune trecerea de la economia clasica traditionala la o lume a economiei durabile, care va prelua multe din principiile economiei de piata, dar care va recunoaste ca economia umana face parte din ecosistemul global in care este integrata.
Alte articole

