Prof. dr. ing. Octavian PRUTEANU la 75 de ani
Data: 16-31 octombrie 2008
Am sarbatorit recent pe profesorul doctor inginer, triplu Doctor Honoris Causa Octavian Pruteanu, deosebita personalitate a invatamantului superior si a stiintelor din domeniul constructiei de masini, cu prilejul implinirii onorabilei varste de 75 de ani.
S-a nascut la 7 iulie 1933 in satul Slobozia-Corni, comuna Talpigi, judetul Galati. Dupa absolvirea scolii primare in comuna natala, a urmat cursurile Liceului teoretic din Tecuci, apoi cele ale Facultatii de Mecanica de la Institutul Politehnic din Iasi, devenind in anul 1957 inginer mecanic, specialitatea Tehnologia constructiilor de masini.
Intre anii 1957 – 1966 a lucrat la Fabrica de Rulmenti din Barlad, incepand ca inginer de schimb, apoi sef de sectie, sef de serviciu.
In anul 1966, la insistenta prof. C. Picos, sef de catedra, a devenit cadru didactic la Institutul Politehnic din Iasi, parcurgand succesiv toate gradele didactice.
In anul 1975 si-a sustinut teza de doctorat sub indrumarea renumitului profesor doctor inginer Constantin Picos.
In anul 1983 a fost ales in functia de sef al Catedrei Tehnologia Constructiilor de Masini, functie pe care a detinut-o pana in 2003, cand a iesit la pensie. Dupa 2003 ramane la catedra in calitate de profesor consultant, fiind la ora actuala conducator stiintific a 14 doctoranzi.
In anii 1972 – 1973 urmeaza cursuri de specializare la UMIST din Londra in domeniul prelucrarilor prin rectificare.
In perioada 1996 – 2002 a avut 11 specializari in Italia, Spania, SUA, Portugalia, Grecia, Germania, Franta.
Dl profesor Octavian Pruteanu este autor principal sau coautor a 36 de manuale, indrumare, monografii, a publicat peste 200 de articole in diverse reviste de specialitate, este autor si coautor la 15 brevete de inventii.
A coordonat numeroase colective de cercetare stiintifica, ca director la 4 proiecte din cadrul programului Tempus sau finantate de Guvernul Romaniei si de Banca Mondiala. Sub indrumarea Domniei sale, au sustinut cu succes tezele de doctorat 21 de persoane, 14 dintre care muncesc la aceeasi catedra.
In istoria Catedrei Tehnologia Constructiilor de Masini de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi, dlui profesor O. Pruteanu ii revine un loc aparte. Datorita insistentei sale, catedra dispune astazi de una dintre cele mai frumoase si bine amenajate cladiri din tara si chiar din aceasta zona a Europei. S-au creat conditii de invidiat pentru membrii colectivului, fiecare dispunand atat de un elegant birou si de calculator, cat si de alta tehnica moderna. Avand o deosebita grija fata de tinerii cercetatori, a contribuit la efectuarea numeroaselor stagii de pregatire profesionala si de cercetare la prestigioase universitati din Europa si SUA.
Un loc aparte ii apartine dlui prof. O. Pruteanu in colaborarea cu Universitatea Tehnica a Moldovei. Ca martor ocular, imi amintesc cu drag despre multe momente care au avut loc imediat dupa Revolutia din decembrie 1989. La al doilea Pod de Flori, in 1991, toti colegii de la catedra similara din Chisinau au fost invitati la Iasi, unde a avut loc, pe parcursul a catorva ore, o adevarata conferinta didactico-stiintifica.
Gratie situatiei care s-a creat, Republica Moldova declarandu-se independenta, au fost reeditate in regim de urgenta multe manuale ale autorilor din Romania. Dl prof. O. Pruteanu a venit cu o noua initiativa, si anume, de a edita manuale in colaborare, adica cu autori din Romania si Republica Moldova.
In 1996, prof. O. Pruteanu a initiat conferinta stiintifica de la Iasi, o data la 2 ani, cu participare internationala. Aceasta conferinta a luat amploare odata cu desfasurarea ei si la Chisinau, in anii impari, incepand cu anul 1999, cu denumirea Tehnologii moderne, calitate, restructurare (TMCR). Aceste conferinte se bucura de un meritat succes atat in tarile noastre, cat si peste hotarele lor.
Din initiativa prof. Pruteanu, in ultimii 10 ani, multi profesori din tara participa activ la Conferinta Internationala a Universitatii Tehnice din Donetk, care are loc anual la Sevastopol.
Pentru merite deosebite in relatiile bilaterale fructuoase, dlui prof. Pruteanu i s-a conferit in anul 2006 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice din Donetk.
Pentru ajutorul acordat Universitatii Tehnice a Moldovei, dlui O. Pruteanu i s-a conferit, in 2002, titlul de Doctor Honoris Causa. Anul curent am fost martori cand i s-a conferit a treia oara acest inalt titlu onorific la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. Dupa parerea mea, domnul O. Pruteanu este unicul profesor universitar caruia i s-a conferit acest titlu de trei ori, doua din ele venind din strainatate (cu parere de rau, am trecut Basarabia ca tara straina).
Pe parcursul celor aproape 20 de ani cat a fost sef de catedra, a creat o atmosfera favorabila activitatii stiintifice si didactice, avand drept consecinta publicarea unui numar mare de carti si articole in reviste prestigioase. Editura TEHNICA-INFO, pe care am onoarea sa o conduc din 1993, a editat peste 30 de manuale ale profesorilor de la catedra din Iasi.
Fiind o fire neastamparata si plina de energie, prelungeste in continuare activitatea atat pe taramul stiintific, cat si pe cel didactic: ca director al unui amplu proiect finantat de guvernul Romaniei, a definitivat recent darea de seama, propunand si implementand o noua tehnologie pentru producerea rulmentilor la Fabrica de Rulmenti din Barlad; tine cursuri de masterat la Universitatea din Bacau si la catedra din Iasi; in ultimii ani este presedintele Comisiei de licenta la specialitatea Tehnologia constructiei de masini la Universitatea Tehnica a Moldovei.
In cartea sa de amintiri, intitulata Insemnari trunchiate sau Curriculum vitae dezvoltat, aparuta in 2001, dl profesor scrie cu mare dragoste si suflet, despre locurile natale, despre profesorii din scoala, despre familia dansului, despre multi profesori si colegi de munca, pe care i-a intalnit in calea sa. Doar un crampei din aceasta carte de memorii: „De la profesorul Gh. Casler am invatat sa fiu eu insumi. Sa-mi apar pana la disperare parerile, sa ma lupt pentru tot ce cred ca este drept. (...) Pot spune ca prezenta personalitatii sale m-a marcat definitiv...“
Alte articole

