SALONUL INTERNATIONAL DE INVENTII INVENTIKA – 2008
Data: 16-31 octombrie 2008
Cea de a XII-a editie a Salonului International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi – INVENTIKA 2008 s-a desfasurat, si in acest an, concomitent cu Targul Tehnic International Bucuresti – TIB. Salonul este rodul colaborarii dintre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, a beneficiat de sprijinul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci si s-a desfasurat sub patronajul Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva – Elvetia.
Inventatorilor din Romania, la aceasta editie, li s-au alaturat inventatori din opt tari: Bulgaria, Croatia, Iran, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Rusia si Ucraina, cu peste 300 de creatii originale. Premierea inventiilor s-a facut de catre un juriu international.
La salon au participat dl Jean-Luc Vincent, presedintele Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva (Elvetia) si dl David Taji, presedintele juriului international al aceluiasi salon.
In cadrul Salonului, in acest an a fost organizata o sectie cu vanzare a acelor inventii romanesti care se vand si pe piata.
Prof. dr. fiz. Constantin Marin Antohi, presedintele Societatii Inventatorilor, a caracterizat Salonul Inventika astfel: „Inventika 2008 este o manifestare stiintifica de inalt nivel, in care s-a intentionat sa se prezinte si rezultate ale cercetarilor, materializate in prototipuri si produse originale din diverse domenii de specialitate“.
Dupa cum a anuntat la conferinta de presa din data de 6 septembrie a.c. domnul prof. dr. ing. Anton Anton, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, la aceasta editie nu au fost admise inventii prezentate prin desene, au fost admise numai prototipuri.
Au participat inventatori independenti, institutii de cercetare, universitati, societati comerciale, asociatii ale oamenilor de afaceri, beneficiari ai proiectelor de inventii.
In Salonul Inventika au fost prezentate tehnologii, echipamente, instalatii, aparate de protectie contra dezastrelor cauzate de schimbarile climatice s.a. Mentionam doar cateva: masina pentru insilozat furaje verzi; semanatoare pentru semanat cereale paioase direct in teren nearat; semanatoare pentru semanat si fertilizat direct in miriste si pe biloane plante prasitoare (INMA Bucuresti); procedeu de fabricatie a celulelor solare de inalta eficienta pe siliciu monocristalin (INCD pentru Microtehnologie); procedeu de tratare a deseurilor continand metale toxice (INCD pentru Protectia Muncii Alex. Darabont); instalatie de ventilat care poate fi folosita pentru evacuarea caldurii in exces, fara a consuma energie electrica (INCD Turbomotoare – Comoti Bucuresti); degresant de inalta puritate pentru echipamente din energetica nucleara (ICECHIM Bucuresti); dispozitiv pentru purificarea gazelor de esapament; procedeu de etansare suplimentara a constructiilor izolare miniera (INSEMEX Petrosani) s.a.
Rezumatele privind descrierea inventiilor au aparut intr-un catalog care va fi distribuit in cel putin zece tari. Au avut loc diverse manifestari stiintifice si workshop-uri in care s-au prezentat prototipurile unor inventii.
Printre inventiile mai putin practice, considerate de Televiziunea Romana ca... trasnite si totusi inteligente, amintim: o trotineta cu motor care te ajuta sa te descurci in traficul orasenesc; ochelari care se dezaburesc instantaneu; un sistem de irigatii care nu consuma energie electrica; un aparat care alunga sforaitul; o roaba ecologica de carat, cu brate reglabile si descarcare gravitationala printr-o gaura etc.
Inventika 2008 a beneficiat de prezenta finantistilor, de un mediu de afaceri prielnic si de o mediatizare care i-a adus numerosi vizitatori.
TOPUL EXCELENTEI IN CERCETARE
Topul excelentei firmelor a fost organizat pentru prima data in Romania in acest an si a scos in evidenta rezultatele care au avut o contributie importanta in modernizarea societatii romanesti, in cresterea competitivitatii si stimularea firmelor.
Domnul ministru Anton Anton a declarat: „Perioada supravietuirii in cercetare a trecut. Mai mult, cercetarea romaneasca are fonduri. Exista conditiile necesare pentru aparitia rezultatelor semnificative“.
Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 1182 din 24 septembrie 2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 672 din 30 septembrie 2008, privind premierea anuala a colectivelor care au desfasurat activitati de cercetare-dezvoltare sau servicii specifice acesteia cu rezultate deosebite in domeniul stiintei si tehnologiei. Aceste premii se acorda pentru proiectele de CDI in cele noua domenii prioritare: tehnologiile societatii informationale; energie; mediu; sanatate; agricultura, securitate si siguranta alimentara; biotehnologii; materiale, procese si produse inovative; spatiu si securitate; cercetari socio-economice si umaniste.
Dintre premiile ANCS care au fost oferite in acest an mentionam: Premiul Managerul anului, care a fost oferit dlui Valentin Silvestru, director general INCD Comoti; Premiul pentru intreaga activitate manageriala desfasurata in cadrul unui INCD, domnilor Vergil Gangu, director general INCD INMA Bucuresti, Stefan Frunza, director general INCDFM Bucuresti, Nicolae Panin, director general INCD GEOECOMAR Bucuresti; Premiul Brand-ul anului pentru produse inovative, acordat Institutului de Bioresurse Alimentare; Premiul pentru cel mai original transfer tehnologic, acordat lui INCD ICSI Ramnicu Valcea s.a.
Dintre premiile pentru proiecte de CD mentionam numai premiul I. Premiul pentru tehnologiile societatii informationale: Platforma multimedia de monitorizare in timp real a zonelor inundabile, simulare si generare de solutii pentru exploatarea lucrarilor de regularizare a debitelor de apa in proximitatea oraselor (City Protect), autor Carmen Eleonora Stan (SC ITC SA). Premiul pentru energie: Solutii moderne de crestere a eficientei si fiabilitatii transmisiei puterii de la turbomotor la generatorul electric in centrale cogenerative de pana la 10 MW, autor Mihai Borzea (INCD Turbomotoare Comoti Bucuresti). Premiul pentru mediu: Cercetari complexe de fizica Pamantului pentru realizarea finala a hartii de hazard seismic a Romaniei prin metode probabilistice si deterministe, liniare si neliniare (HHRO), autor Gheorghe Marmureanu (INCD pentru Fizica Pamantului). Premiul pentru sanatate: Metode inovative de fotochemoterapie cu noi fotosensibilizatori nanostructurati – de la sinteza la studiu clinic, autor Rodica-Mariana Ion (ICECHIM Bucuresti). Premiul pentru agricultura, securitate si siguranta alimentara: Cercetarea si elaborarea unei tehnologii performante pentru manipularea si distribuirea furajelor in fermele de taurine, in vederea protejarii sanatatii si asigurarii calitatii produselor animaliere, autor Ancuta Nedelcu (INCD INMA Bucuresti). Premiul pentru biotehnologii: Biocompost pe baza de deseuri organice (proteice si celulozice) pentru o agricultura competitiva, autor Gabriel Zainescu (INCDTP). Premiul pentru materiale, procese si produse inovative: Textile tehnice multifunctionale pentru imbracaminte de protectie, autor Doina Toma (INCDTP). Premiul pentru spatiu si securitate: Capacitate, aplicatii specifice si infrastructura pentru GNSS-GALILEO, autor Alexandru Badea (Agentia Spatiala Romana). Premiul pentru cercetare socio-economica si umanista: Protectia ocuparii si a deficitului de calificari pe termen scurt si mediu – PODCTSM, autor Speranta Pirciog (Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale).
Premii pentru proiecte de inovare: premiul I, Robot mobil, universal pentru constructii cu 7 grade de libertate – RMUC7, autor Adrian Bruja (SC ICECON SA).
Premii pentru proiecte de dezvoltare a carierei: premiul I, Nanosistem bioanalitic dedicat monitorizarii estrogenilor din mediul inconjurator, poluanti ai apelor naturale (BIONEEWS), autor Carmen Bala (Universitatea Bucuresti).
Alte articole



