Capcana iluziilor
Data: 1-31 octombrie 2010
Daca se va intocmi cindva o cronica a lunii octombrie 2010, cu siguranta ca nu va fi omis un eveniment care – prin insasi natura lui – refuza publicitatea excesiva. Ba mai mult, nu doreste nicio transparenta la nivel mediu. Fara sa fie o organizatie secreta, conspirativa, asa numita Trilaterala, care si-a tinut la Bucuresti reuniunea „aripii europene“, nu a lasat sa se „scurga“ prea multe informatii despre concluziile la care a ajuns. Or, trebuie sa recunoastem deschis ca, in conditiile globalizarii, denumirea de „guvern mondial“ data Trilateralei este de natura a ne pune (macar) pe ginduri: ce au decis, oare, unii dintre „greii“ finantelor si diplomatiei internationale? Probabil, nu vom afla prea multe, ci doar vom simti efectele.
Cert este ca insasi gazduirea unei asemenea reuniuni a fost de natura sa concentreze asupra Romaniei atentia unor personalitati care influenteaza destinul omenirii. Nu este nici mult, dar nici putin. Astfel, intre concluziile care au fost lasate sa se „scurga“ spre presa se afla una care ne intereseaza in mod special, si anume ca noi, cetatenii Romaniei, „am cazut in capcana iluziilor ca expansiunea economiei va dura la nesfirsit“. Pe temele pe care o astfel de afirmatie le include s-ar putea scrie un vast tratat despre economie in conditiile actuale. Dar, fireste, acest spatiu nu poate sa fie folosit pentru un astfel de demers, ci impune o maxima concentrare a expunerii. În definitiv, ce au vrut sa spuna marii specialisti in finante si in diplomatie? Ca economia de piata nu asigura automat conditii pentru prosperitate continua, fie si numai in privinta mentinerii unui anumit nivel de trai. Este nevoie de actiune in acest sens, iar realismul reprezinta principala conditie pentru conceperea si aplicarea de politici publice corecte. Chiar daca nu este posibila o crestere continua (crizele sunt ciclice), printr-o politica bine gindita si bine tintita se pot reduce substantial efectele negative ale unor procese si fenomene cu un net caracter obiectiv. ?i au mai spus ceva in acelasi sens purtatorii de mesaj ai Trilateralei: criza economica din Romania este, in principal, rezultanta miopiei majoritatii politicienilor, in special a celor care au drept de decizie la nivel national, care au pus in aplicare o politica fiscala gresita, in sensul incalcarii zicalei populare „pune de-o parte bani pentru zile mai grele“. Aruncarea in consum a cvasitotalitatii veniturilor a dus la anihilarea principalei surse de crestere si anume economisirea. Fara economii consistente nu sunt posibile investitii care sa scoata economia din marele impas in care se afla.
Este bine ca personalitati a caror competenta nu poate fi pusa nicio clipa la indoiala au facut aprecierile redate aici pe scurt. Nimeni nu mai poate pretinde, de acum inainte, ca nu i s-a spus deschis in ce a constat principala eroare politica. Mai ales in momente de criza, apelul la realism, la abandonarea practicilor populiste, demagogice este extrem de important, de instructiv. A fost suficient de dureros ca populatia, in speta electoratul, a cazut in capcana iluziilor. Totul este sa nu recidivam in eroare, sa invatam din propriile erori.
Sigur, luna octombrie 2010 n-a fost marcata doar de un singur eveniment important. Dar, gazduirea Trilateralei ne ofera prilejul de a ne explica si evalua asa cum se cuvine celelalte evenimente dintr-o perioada atit de tensionata atit politic, cit si social. Unul dintre marile „secrete“ ale iesirii din criza consta tocmai in evitarea „capcanei iluziilor“. Cine nu a invatat aceasta lectie risca sa repete, inclusiv pe propria piele, experiente dintre cele mai dure si nedorite.