Dezvoltarea educatiei pentru viabilizarea pietei muncii prin vectori inovatori mecatronica-integronica
Data: 1-31 octombrie 2010
INSTITUTUL NATIONAL
DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU MECATRONICA
SI TEHNICA MASURARII – INCDMTM
cu sediul in Bucuresti, sect. 2, Soseaua Pantelimon, numarul 6 – 8, CP 021631,
deruleaza, incepind cu data de
2 august 2010, proiectul:
DEZVOLTAREA EDUCA?IEI PENTRU VIABILIZAREA PIE?EI MUNCII
PRIN VECTORI INOVATORI MECATRONICA – INTEGRONICA (M&I)
Cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa Prioritara 2 – „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii“, Domeniul major de interventie 2.1 – „Tranzitia de la scoala la viata activa“.
Valoarea totala a proiectului este de 6.650.566 lei, din care 5.494.099,30 lei reprezinta valoarea eligibila a finantarii nerambursabile acordata din FSE si 759.143,70 lei – valoarea eligibila a finantarii nerambursabile acordata din bugetul national.
INCDMTM Bucuresti va implementa acest proiect pe o durata de 36 de luni, impreuna cu cinci parteneri: P1 – Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti – Centrul de Cercetare¬ Dezvoltare pentru Mecatronica/UPB-CCDM, P2 – Universitatea Valahia – Tirgoviste, P3 – Universitatea Transilvania Brasov – Catedra de Mecanica Fina si Mecatronica, P4 – Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, P5 – Asociatia Profesionala Patronatul Roman din Industria de Mecanica Fina, Optica si Mecatronica – APROMECA.
Obiectivul general al proiectului propus are in vedere realizarea unui set vast de activitati menite sa promoveze noul domeniu integrator Mecatronica & Integronica pe piata interna a muncii, in special in rindul absolventilor de invatamint superior universitar. Stiinta integratoare si domeniu de virf, Mecatronica si Integronica confera o larga perspectiva privind aportul stiintific si tehnologic la derularea programelor aferente strategiilor nationale pentru dezvoltarea economica durabila si alinierea la cele promovate la nivel comunitar. Promovarea Mecatronicii si Integronicii in special, va conduce la formarea de nise ocupationale noi pe piata muncii, gradul actual de ocupare a acestora fiind extrem de redus pe plan national, ca urmare a inexistentei preocuparilor pentru specializare in domeniu si facilitarea insertiei absolventilor de invatamint universitar.
Bazat pe metode educationale moderne, proiectul constituie un instrument important de stimulare a dezvoltarii economice prin impactul pe care il produce in mai multe directii tangibile prin efortul coroborat al partenerilor din proiect in primul rind, precum si asupra potentialului uman activat. Pe parcursul derularii proiectului, dar mai ales la sfirsitul activitatilor, studentii, in calitate de grup tinta, vor fi mai bine pregatiti sa intre in sfera productiva, generind tehnologii / produse cu valoare adaugata mare, la nivel european, vor fi mai competitivi pe piata muncii, fiind capabili sa depuna activitati la nivelul celor din cadrul institutelor si universitatilor.
Proiectul urmareste, ca obiective specifice, pentru grupul tinta in domeniul Mecatronica si Integronica:
? imbunatatirea si modernizarea conditiilor de invatare prin practica industriala in IMM-urile de profil din zonele (regiunile) Ilfov – Bucuresti, Dimbovita si Brasov;
? furnizarea si dezvoltarea de servicii pentru orientare, consiliere si indrumare competenta, in sprijinul tranzitiei de la scoala la viata activa;
? specializarea profesionala high-tech si absorbtia de personal in piata muncii din tara in compatibilitate europeana;
? promovarea si dezvoltarea Meca-tronicii si Integronicii, ca domenii de virf, in pregatirea si specializarea studentilor si in crearea de nise ocupationale noi pe piata muncii a absolventilor de profil si din domeniile adiacente (electronica, electrotehnica, automatica, informatica);
? crearea, dezvoltarea si implementarea de noi curricule universitare privind domeniul integrator de mecatronica si integronica, in conformitate cu programele universitare europene si cu necesitatile pietei europene si internationale;
? implicarea grupului tinta in promovarea aportului stiintific si tehnologic al noului domeniu prin angajare in piata muncii, la nivel national si european.
Prin obiectivele si structura activitatilor propuse, proiectul dezvolta un potential ridicat de sustenabilitate, permitind continuarea lucrarilor si dupa finalizarea finantarii nerambursabile. Sistemul metodologic, logistica realizata si personalul calificat/specializat vor putea asigura continuarea activitatilor si mentinerea, in perspectiva, a efectelor preliminate.
Se confera, astfel, posibilitati reale de transferare a activitatilor catre alte grupuri tinta, de exemplu: absolventi, in perioada stagiului de pregatire a masteratului, proiectul constituind un model pentru aplicare in alte domenii de specializare/instruire universitara, cu efecte directe asupra altor ramuri/sectoare economice si industriale. Evident, activitatile initiate se vor multiplica prin aplicare la restul centrelor universitare cu specializare „mecatronica“.
Rezultatele proiectului si experienta acumulata pe parcursul derularii activitatilor vor putea fi integrate in strategia dezvoltarii organizationale a fiecarui partener si cu strategiile si politicile regionale privind formarea si integrarea fortei de munca.
Avind un caracter multiregional, prin executarea unor stagii de practica diversificate, la agentii economici cei mai performanti, de profil, poate fi prevazuta si o extindere pe plan national, la nivelul pietei muncii, prin sensibilizarea forurilor superioare si elaborarea unor propuneri pentru initiative legislative sau de modificare/completare a legislatiei specifice actuale.
Dupa finalizarea proiectului, structurile acestuia vor functiona din punct de vedere institutional, fiind integrabile celor existente la nivel local, regional/national. Proiectul va permite si o sustenabilitate financiara ulterioara. Sursele de finantare se vor asigura prin fonduri externe (de la ministerele interesate, colaborari internationale, participari la proiecte licitate intern sau comunitar) si/sau interne (exploatarea logisticii si a facilitatilor generate in proiect, taxe, activitati si servicii de consultanta).
Trebuie considerat faptul ca la maturizare, proiectul va permite continuarea activitatilor pe baza materiala realizata cu ajutorul achizitiilor efectuate si cu personalul format (specialisti din IMM-uri de profil, institute de cercetare si de invatamint), fara solicitare de finantare nerambursabila, prin sustinere.
Ca urmare a gradului ridicat de implicare in devenire a noilor generatii, ca elemente sociale si actori pe o noua piata a muncii pretentioasa, selectiva si transnationala, strategia elaborarii structurii proiectului a considerat ca necesara prevederea de masuri privind continuitatea acestuia, incluzind intre obiective sustenabilitatea, manifestabila prin: transferabilitate, abordare integrata si asigurarea resurselor.
Integrarea proiectului in alte institutii si infrastructuri dupa finalizarea lui se face prin: diseminare la noi beneficiari, transfer gratuit, utilizarea expertilor deja formati prin asistenta si consiliere gratuita, angrenarea expertilor in formarea altora la noi beneficiari, introducerea de noi cursuri, in alte universitati.
Proiectul a prevazut pentru tranzitia de la scoala la viata activa, activitati de corelare a invatarii pe tot parcursul vietii, profile profesionale initiate de universitati in ultima perioada cum ar fi Mecatronica si Integronica fiind abordate pe plan european in aria de invatamint superior si certificate prin pasapoarte europene de ocupatie.
Proiectul se constituie si ca un instrument de stimulare a dezvoltarii economice, prin impactul asupra directiilor strategice, asupra parteneriatului, asupra personalului specializat si integrat in piata muncii, precum si asupra nivelului productiv, prin crearea de produse/tehnologii si servicii high-tech si cu valoare adaugata inalta. În complementaritate cu Strategia Lisabona si Strategiile europene 2020 si 2030, proiectul se inscrie in strategia generala de imbunatatire a economiilor performante ale Romaniei si tarilor din U.E.