ICPE Electrocond investeste 35 de milioane de euro in sase centrale hidroelectrice
Data: 1-31 octombrie 2010
ICPE Electrocond investeste 35 de milioane de euro in sase centrale hidroelectrice
ICPE Electrocond va investi circa 35 de milioane de euro, plus TVA, in sase centrale hidroelectrice. Potrivit presedintelui institutului, Mihai Prundianu, lucrarile de constructie la prima dintre acestea, amplasata pe riul Sadu, in Sibiu, au inceput deja. „Primul proiect este o centrala hidroelectrica pe riul Sadu, din Sibiu, in care vom investi 6,3 milioane de euro, plus TVA. Centrala de 2,2 MW va fi inaugurata in luna septembrie a anului viitor“, a spus Mihai Prundianu. El a adaugat ca urmatoarea amenajare hidroenergetica va fi amplasata pe riul ?usita din judetul Gorj. Lucrarile de constructie, care vor costa 7,4 milioane de euro, plus TVA, vor incepe la finele acestui an. Centrala va avea o capacitate de 2 MW. „Constructia celorlalte patru centrale va incepe in trimestrele II si III ale anului viitor si vor fi inaugurate un an mai tirziu. Investitiile in toate cele sase proiecte, care vor avea o putere totala instalata de 12 MW, vor fi de aproximativ 35 milioane de euro, plus TVA“, a spus presedintele institutului. El a adaugat ca banii necesari pentru dezvoltarea proiectelor provin din surse proprii, fonduri structurale si credite bancare. El a mai spus ca institutul pe care il conduce, specializat in comercializarea energiei electrice si in cercetare in domeniu, a obtinut in anul 2005 licenta de furnizor de energie. Potrivit acestuia, clientii viitoarelor sase centrale vor fi companii care lucreaza deja cu ICPE Electrocond.
Cea mai mare centrala fotovoltaica din Romania ar putea fi construita in judetul Giurgiu
Cea mai mare centrala fotovoltaica din Romania pina in acest moment ar putea fi construita in urmatorii patru ani de o firma germana pe o suprafata de teren de aproximativ 300 ha din comuna Gostinu, judetul Giurgiu. „La solicitarea unei firme din Germania am stabilit si am gindit impreuna modul in care incercam sa dezvoltam pe acest teren cea mai mare centrala fotovoltaica din Romania, cel putin pina in acest moment“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Dumitru Beianu. De pe cele 300 de ha s-ar putea obtine circa 150 MW. Perioada de exploatare este estimata la minim 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pina la 50 de ani. Reprezentantul firmei germane care urmeaza sa faca aceasta investitie a subliniat ca centrala de la Gostinu este un proiect prioritar dintr-o serie de 7, cite are in plan firma. „Firma noastra este unul dintre marii dezvoltatori de centrale electrice fotovoltaice din Europa cu proiecte dezvoltate in Spania, Italia, Franta, Germania si acum cu orientare spre Serbia, Slovenia, Bulgaria si Romania. Suntem legati de gradul de insorire al zonei, de planeitatea terenului, de cit de compact este, daca are drum de acces. În totalitate, avem sapte proiecte pe care am dori sa le dezvoltam, iar unul dintre proiectele prioritare este la Gostinu“, a declarat directorul executiv al KPM SUN Romania SRL, Mircea Ionescu.
Ajutoare de 20 miliarde de lei pentru producatorii de energie in cogenerare
Producatorii de energie electrica si termica in centrale de cogenerare de inalta eficienta, care realizeaza economii de combustibil de cel putin 10 la suta, vor primi, in perioada 2011 – 2023, ajutoare de stat in valoare totala de 20,28 miliarde de lei (4,75 miliarde de euro). „Durata schemei de sprijin este necesara in vederea inlocuirii treptate a tuturor instalatiilor de cogenerare existente, atragerii de investitii in sectorul de producere in cogenerare, dar si esalonarii in timp a efortului investitional initial“, se arata intr-un document elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta. Schema de sprijin are ca scop acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vinzare al acesteia, in conditiile in care costul de productie este mai mare decit pretul de vinzare.