Profesorul Tiberiu Dimitrie Babeu, la 75 de ani
Data: 1-31 octombrie 2010
Rabindranat Tagore scria: „Numai atunci cind vom izbuti sa ne cream un loc in lume, sa ne aducem contributia la descurcarea treburilor ei, vom putea sa ne adresam altora cu fruntea sus“.
Profesorul Tiberiu Dimitrie BABEU se poate caracteriza succint prin raspunsul dat la o intrebare, citata dintr-un interviu necenzurat, publicat in cartea SENIORII, Editura Politehnica, Timisoara, 2004: Raspundeti la o intrebare pe care ati asteptat-o si nu vi s-a pus! Prof. BABEU: Cine sunt eu ? Cum am putut ajunge senior ? Si iata raspunsul care-l caracterizeaza: „Sunt un om obisnuit care, cu multa rigoare si truda continua la fiecare sansa care mi s-a oferit, am reactionat pozitiv cautind sa ajung la cite un capat. La natatie antrenorul care s-a ocupat de mine m-a incurajat si am reusit sa cistig; la fel si la polo pe apa am fost un invingator. Profesorii de matematica, fizica si chimie m-au apreciat, dindu-mi ocazia sa indragesc fiecare din aceste discipline – in special chimia, prin prof. D. Becherescu (la rindul sau, senior). Am fost bine apreciat de magistrul meu prof. L. Boleantu, urmindu-i exemplul la catedra, iar presedintele AGIR – EurIng dr. ing. Mihai Mihaita a avut multa incredere in mine, fapt care ma obliga“.
Profesorul Tiberiu Dimitrie BABEU s-a nascut la 26 octombrie 1935 in frumosul municipiu de pe Bega, Timisoara. Este absolventul renumitului liceu C. D. Loga din Timisoara, sustinind bacalaureatul in anul 1953. Tinarul se dovedeste pasionat pentru studiul stiintelor exacte, dar si pentru cultura in sens larg, ceea ce il situeaza, in 1958, printre cei mai reprezentativi absolventi ai Facultatii de Mecanica a Politehnicii din Timisoara. In anul 1973, la Institutul Politehnic din Timisoara, sustine teza de doctorat cu titlul Contributii la studiul solicitarilor din zalele de lant.
Dupa terminarea facultatii, este incadrat inginer la Intreprinderea de reparatii auto din Timisoara (1958 – 1962). Prin concurs, din anul 1962, devine cadru didactic universitar pe post si titular la Universitatea Politehnica din Timisoara, Catedra de Rezistenta Materialelor. Parcurge toate treptele universitare: asistent 1962 – 1969; sef lucrari 1969 – 1976; conferentiar 1976 – 1990; profesor din 1990 si pina in anul 2001 cind, dupa pensionare, devine profesor consultant.
De-a lungul celor aproape 40 de ani de activitate didactica universitara neintrerupta a expus cursuri de pregatire fundamentala ca: Rezistenta materialelor; Mecanica si rezistenta materialelor; Teoria elasticitatii si rezistenta materialelor; Mijloace de incercari experimentale; Cercetare experimentala si expertizare, pregatind peste 70 de serii de absolventi.
Datorita meritelor sale stiintifice, profesionale si didactice, este ales sef al Catedrei de Rezistenta materialelor din Universitatea Politehnica din Timisoara (1991 – 2000). A fost director tehnic al SPMME din Universitatea Politehnica din Timisoara.
In perioada 1992 – 1993 este profesor universitar invitat – L’Universite d’Artois, IUT Bethune – Franta (1998). Devine inginer european EurIng, FEANI in anul 1998.
Apreciat pentru capacitatea sa profesionala, a fost cooptat in nenumarate rinduri in comisiile pentru acordarea titlului de doctor in domeniul ingineriei mecanice, precum si in comisiile de examinare a pregatirii doctoranzilor. Anul 1990 ii aduce profesorului Tiberiu Dimitrie BABEU dreptul de conducere doctorate in domeniul ingineriei mecanice. De atunci si pina in prezent, circa 40 de doctori ingineri, la ora actuala reputati specialisti recunoscuti pe plan national si mondial, au fost indrumati cu competenta profesionala si stiintifica si cu adevarata grija parinteasca.
Profesorul Tiberiu Dimitrie BABEU a publicat mai multe carti si monografii de specialitate, dintre care amintim: 1) FEM study of stresses of biplane disk and valve, ELFIN 6 Timisoara, Editura Politehnica, 2002; 2) Teoria elementara a rezistentei materialelor, MONOGRAFII REZMAT, 5, Editura MIRTON Timisoara, 1998 – premiul de excelenta al SRM – AGIR (1998); 3) Logistica industriala (colab. E. Ghita), Universitatea Politehnica din Timisoara, 1996; 4) Logistica industriala. Indrumator de lucrari de laborator (colab. E. Ghita), Universitatea Politehnica din Timisoara, 1995; 5) Durabilitatea lanturilor din otel rotund, monografie REZMAT ISBN 973/9194-08-7; Premiul Academiei Romane Traian Vuia pe anul 1994, Sect.VIII ?tiinte tehnice. Editura Mirton 1994; 6) Rezistenta materialelor, curs, Lito IPTVT, 1991; 7) Rezistenta materialelor, curs pentru subingineri, Lito IPTVT, 1983; 8) Instalatii de transport uzinal, curs, Lito IPTVT, 1976.
In tara si strainatate a publicat peste 300 de lucrari (Torino, Milano, Delft, Reading, Vail Colorado, Dresda, Budapesta, Dubrovnik, Springer-Verlag, Poitiers, Centenar CHARPY, Buletinul AGIR, ?tiinta si inginerie – Conferinta Nationala cu participare internationala Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii romanesti, Buletinul OIPEEC etc.).
In paralel cu activitatea didactica, a desfasurat o bogata activitate de cercetare stiintifica propriu-zisa, fiind participant la multe contracte/granturi/lucrari de cercetare si, in calitate de director de proiect, fiind cistigator al mai multor granturi acordate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Consiliul National al Cercetarii ?tiintifice din Invatamintul Superior.
In colaborare, obtine doua brevete de inventie:
? Masina de incercat la fluaj cu cinci posturi la temperatura mediului ambiant, pentru conductori din otel aluminiu (realizata – autodotare Laboratorul de Rezistenta materialelor; colaboratori: Lazar Boleantu, Ionel Dobre, Nicolae Faur). Brevet de inv. Nr. 00160/28.IX.1988, IPTVT, Tit.MEI Brevet 101775/23.07.1990.
? Extensometru si metoda de masurare pentru determinarea caracteristicilor elastice la sirme subtiri (realizata – autodotare Laboratorul de Rezistenta materialelor; colaboratori: Lazar Boleantu, Nicolae Faur). Brevet de inv. Nr. 00161/28.IX.1988
Tot in colaborare, obtine 14 certificate de inovator.
Drept rasplata pentru munca neobosita desfasurata, pentru valoarea acesteia, profesorul Tiberiu Dimitrie BABEU a primit multe premii si distinctii:
– premiul Ministerului Invatamintului in Con-structii (in colectiv, 1964);
– premiul Ministerului Educatiei si Invatamintului in Constructii de Masini (in colectiv, 1968);
– premiul Aurel Vlaicu al Academiei Romane (1994);
– premiul AGIR – Sectiunea Inginerie metalurgica (in colectiv, 1997);
– premiul de excelenta al SRM – AGIR (1998, 2005);
– diploma de Excelenta a Universitatii Eftimie Murgu din Resita (2001, 2006);
– premiul Opera Omnia, filialele AGIR si SRM-AGIR, Resita (2003);
– diploma AGIR – Filiala Cluj a AGIR (2002, 2004, 2005, 2010);
– diploma si membru de onoare al Societatii Expertilor si Consultantilor SEC – AGIR;
– Om al Anului 2004.
Profesorul Tiberiu Dimitrie BABEU face parte din multe societati/asociatii profesionale si stiintifice:
? membru corespondent al OIPEEC (Organisation International Pour l’Etude de l’Endurance des Cables) Paris, Franta 1975 ;
? membru ARTENS (Asociatia Romana de Tensometrie) – 1976, presedinte teritorial al ARTENS (1991);
? presedinte al Comisiei RMEP – Rezistenta Materialelor, Elasticitate si Plasticitate (1996) – in cadrul Academiei Romane, Filiala Timisoara
? presedinte al Sucursalei AGIR Timis, membru in Adunarea Generala si Consiliul Director al AGIR ;
? membru fondator si titular al ASTR – Academia de ?tiinte Tehnice din Romania;
? presedintele Societatii de Rezistenta materialelor din cadrul AGIR – SRM-AGIR;
? redactor responsabil la Buletinul ?tiintific al ASTR (1999);
? membru titular al AOSR – Academia Oamenilor de ?tiinta din Romania (2000);
? membru al AEXEA – AGIR – Societatea Expertilor si Consultantilor (expert AEXEA/AGIR);
? membru al ECEC – Work Group, Viena – Austria (2002);
? membru al corporatiei publice a Academiei Ungare de ?tiinte (Magyar Tudomanyos Akademia), Budapesta (2003).
A fost inclus in Enciclopedia Who’s Who in Romania, Bucuresti, 2002 (pag. 31), care prezinta 4140 de biografii ale celor care s-au remarcat in domenii importante de activitate (cultura, stiinta, politica, economie, mass-media). Cu ocazia prezentarii acestei editii, care ofera o imagine de ansamblu asupra elitei romanesti contemporane, Geo Saizescu scria „Avem personalitati care, pentru tineret, ar putea sa devina modele. Prea mult se cauta pina acum stergerea cu buretele a valorilor”.
?i din nou, din cartea SENIORII…
Intrebare: Ce profesiune credeti ca vi s-ar fi potrivit in afara aceleia de dascal?
Prof. BABEU: Greu de dat un raspuns, dar cred ca poate cea de antrenor sportiv in domeniile unde am fost cindva campion national: natatie (1949 – Resita) si polo pe apa (1950 – Cluj), fiecare avind ocazia sa le incep imediat dupa aceste rezultate de consacrare juvenila, dar n-a fost asa.
Intrebare: Daca vi s-ar impune exilul pe o insula pustie, ce carte ati lua cu dvs.?
Prof. BABEU: Meseria de a trai (Il mestiere di vivere) de Cesare Pavese, optiunea acestei alegeri fiind explicata chiar in titlu.
Intrebare: Exista vreo forma de intelepciune condensata (proverb, dicton) care v-ar exprima cel mai bine convingerile actuale?
Prof. BABEU: Niciodata nu suntem singuri pe lume. Oare pretuiesti cit de cit pentru cineva? Cine nu se salveaza singur, nu poate fi salvat de nimeni. In toate lucrurile noi cautam doar posibilitatea viitoare. Marea datorie a vietii noastre este sa se justifice. Cine uita nu merita.
*
Azi si acum, miine si mereu va trebui sa ne cinstim astfel de OAMENI. Iar noi o facem, dupa stiinta si cultura noastra …
Sa ne traiti LA MUL?I ANI, domnule Profesor Tiberiu Dimitrie BABEU !
Alte articole
