Tur de orizont
Data: 1-31 octombrie 2010
Nava Mare Nigrum, in centrul atentiei la Denver
Macheta navei Mare Nigrum, singura nava de cercetare marina din Romania si cea mai complexa unitate de cercetare din Marea Neagra, a reprezentat unul dintre punctele de atractie ale Expozitiei Internationale a Societatii Geofizicienilor Exploratori (SEG), de la Denver (SUA), potrivit green-report.ro. Nava apartine Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina GeoEcoMar, care a avut la Denver un stand de prezentare a activitatii stiintifice cu accent pe metodele geofizice aplicate in cercetare: seismo-acustica, magnetometrie, gravimetrie sau aplicarea metodelor geofizice in arheologie. Nava Mare Nigrum, cu capacitatea de 25 de pasageri, este echipata cu laboratoare de tomografie, hidrologie, geofizica, geochimie, biologie, echipamente marine specializate si echipamente pentru masuratori si probari de apa si sedimente. Expozitia de la Denver a reunit specialisti si institutii din intreaga lume care au prezentat tehnologii de ultima ora ce pot fi utilizate in industriile de exploatare si cele asociate. Peste 300 de companii au expus produse si servicii geofizice inovatoare, inclusiv software si hardware, echipamente de prelevare si prelucrare, precum si servicii de gestionare a proiectelor.
Primul portal de produse eco
Fundatia Terra Mileniul III a lansat proiectul Cumpara verde, in sprijinul institutiilor care vor sa achizitioneze produse ecologice. Producatorii si distribuitorii isi pot inscrie online produsele ecologice pe www.achizitiiverzi.ro, iar cei interesati pot gasi si o sectiune de legislatie in domeniu. Portalul a fost conceput ca o platforma de dialog intre companii, ONG-uri de mediu si institutii publice, aducind laolalta cele doua parti ale unei piete in formare in Romania (cumparatorii si vinzatorii), pentru a convinge populatia sa se orienteze catre un comportament de consum eco. Tot in cadrul acestui proiect va fi realizat un catalog al produselor si serviciilor ecologice. Acesta va include aproximativ 100 de companii dintre cele care se vor inscrie pe portal si va fi distribuit catre 600 de administratii publice din tara. Proiectul este finantat de guvernele Islandei, Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, si are ca obiectiv cresterea gradului de informare si constientizare privind sistemul de achizitii publice ecologice.
Demersuri pentru realizarea blocului de spatiu aerian Romania – Bulgaria
Membrii comitetului director al proiectului romano-bulgar pentru realizarea blocului functional de spatiu aerian DANUBE FAB s-au reunit la Veliko Tirnovo, Bulgaria, in cea de-a doua intilnire a acestui for decizional. DANUBE FAB este un proiect initiat de Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) si Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria, costul proiectului, estimat la aproximativ 5 milioane de euro, fiind finantat in proportie de 50 la suta de Comisia Europeana. Prin proiect, cele doua tari vor armoniza serviciile de navigatie aeriana, pentru maximizarea sigurantei si eficientei zborurilor, reducerii costului biletelor de avion, minimizind, totodata, impactul aviatiei asupra mediului.