Blitz
Data: 16 - 31 octombrie 2011
- Romania si Bulgaria vor construi trei poduri peste Dunare. Romania si Bulgaria vor fi legate prin trei noi poduri peste Dunare, au stabilit ministrii Afacerilor Externe din cele doua state, Teodor Baconschi si Nicolai Mladenov. Cu prilejul intrevederii bilaterale de la Bucuresti, din luna octombrie a.c., cei doi ministri au analizat principalele proiecte de cooperare la nivel sectorial, precum finalizarea podului Calafat - Vidin in termenele convenite, construirea unor noi poduri peste Dunare la Calarasi - Silistra si Bechet - Oreahovo, construirea unor noi hidrocentrale pe Dunare, promovarea si implementarea eficienta a Programului de cooperare transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013.
- NASA a premiat cel mai economic aparat de zbor electric. NASA a acordat un premiu de 1,35 milioane dolari companiei Pipistrel, pentru dezvoltarea avionului electric ultraeconomic Taurus G4, care a obtinut primul loc la competitia Green Flight Challenge, organizata de Agentia Spatiala Americana. Taurus G4 - considerat a fi cel mai performant si economic aparat de zbor electric din lume - a parcurs 321 km in 2 ore. Potrivit green-report.ro, obiectivul competitiei a fost acela de a zbura 320 km in 2 ore, cu doar 4 litri de benzina ori cu echivalentul acestora in electricitate, iar Taurus G4 a folosit doar jumatate din cantitatea de combustibil admisa. Avionul este propulsat de un motor cu baterii litiu-ion, avand greutatea totala de 470 kg si o putere de 150 kW. Taurus G4 are doua fuselaje si tot atatea locuri pe fuselaj.
- Sprijin pentru instalarea sistemelor de incarcare a masinilor electrice. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-a declarat preocupat de crearea sistemului de infrastructura necesar incarcarii masinilor electrice, el explicand ca institutia pe care o conduce va acorda sprijin unitatilor (inclusiv mall-urilor) care monteaza astfel de sisteme de incarcare.
- Proiect pentru constructia celui mai modern accelerator de particule. In Italia a fost lansat proiectul constructiei celui mai modern accelerator de particule din lume, SuperB, care urmeaza sa fie realizat in campusul Universitatii din Roma, Tor Vergata. Acesta va avea o anvergura de 1,3 km si o amprenta la sol de 30 ha. Proiectul este promovat de Institutul National de Fizica Nucleara - INFN, in colaborare cu Universitatea din Roma. Acceleratorul va studia ciocnirile dintre electroni si pozitroni (antimaterie), incercand sa continue experimentele oamenilor de stiinta de la CERN. SuperB isi propune o crestere a ratei de coliziuni intre particule si antiparticule de pana la 100 de ori mai mare decat la CERN.
Alte articole




