Centrala electrica de la Brazi, un nou impuls in procesul investitional
Data: 16 - 30 octombrie 2012
Darea in functiune a centralei electrice de la Brazi, construita de Petrom, prezinta o importanta deosebita atat pentru sistemul energetic national, cat si pentru implicarea capitalului strain in procesul investitional din tara noastra. In primul rand, se cuvine sa mentionam ca este vorba despre o capacitate importanta, respectiv 860 MW, capacitate care - potrivit conducerii companiei - va putea asigura circa 8% din necesarul de energie al Romaniei.
Caracteristicile ei tehnice se situeaza la parametri inalti, fapt dovedit, in special, de randamentul de 60%, adica dublu fata de media actuala a CET-urilor din tara noastra. In acelasi timp, emisiile de noxe se afla la jumatatea celor generate de o termocentrala clasica.
Pentru realizarea centralei, Petrom a investit 530 milioane de euro, fonduri deloc neglijabile daca le raportam la investitiile straine din ultimii ani, comprimate puternic sub impactul crizei economice. O astfel de investitie prezinta un interes major, deoarece se localizeaza intr-un sector industrial bazat pe resursele interne, capabil sa le valorifice eficient. Remarca se impune, deoarece, cum se stie, o parte importanta a investitiilor straine se indreapta nu spre sectoare productive, ci mai ales in sferele speculative.
De altfel, din 2005 si pana in prezent, profitul Petrom a fost investit in proportie de 90% pentru dezvoltarea capacitatilor productive ale companiei, centrala de la Brazi incununand un program de larga perspectiva, care a implicat cheltuirea a 8 miliarde de euro.
Nu putem sa nu consemnam si reactia comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, prezent la inaugurarea centralei, care a declarat ca este o investitie-model pentru ceea ce ar trebui sa insemne rolul capitalului strain in dezvoltarea de ansamblu a Romaniei.