Parcul Stiintific si Tehnologic International Green Innovation Park - un nou model organizational in vederea incubarii si sustinerii companiilor inovative
Data: 16 - 30 octombrie 2013
La 9 octombrie 2013 a avut loc prima intalnire de lucru a membrilor fondatori ai Parcului Stiintific si Tehnologic International Green Innovation Park - IGIP. Intalnirea a avut loc la Bucuresti, sub patronajul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) si al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR). La reuniune au participat reprezentanti ai unor institutii, centre de cercetare si asociatii patronale de profil.
Parcul Stiintific si Tehnologic IGIP reprezinta o initiativa romano-chineza de dezvoltare a unui cadru de cooperare bilaterala, ca mecanism viabil de dezvoltare si avans economic, care poate conduce la progres si bunastare sociala pe termen scurt si mediu, oferind, in acelasi timp, un numar insemnat de locuri de munca. Parcul IGIP a fost infiintat in scopul promovarii utilizarii rezultatelor activitatii de cercetare, aplicarii tehnologiilor avansate in economie si pentru cresterea participarii institutiilor de invatamant superior si cercetare la procesul de dezvoltare economico-sociala, prin stiinta si tehnologie.
Aceasta initiativa a fost aprobata prin ordinul ministrului delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, nr. 4901MD din 27 august 2013, la solicitarea membrilor fondatori: Institututul National de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA; Primaria Avrig si partenerul chinez Beijing Chengtong Reorient Investment Consultancy Co. Ltd.
Scopul intalnirii de lucru a fost stabilirea unor viitoare directii de actiune specifice, considerand, totodata, disponibilitatea resurselor necesare constructiei infrastructurii si posibilele mecanisme financiare care vor fi implicate. IGIP se va concentra pe dezvoltarea si prezentarea solutiilor durabile high-tech. Totodata, isi propune sa obtina un mandat exclusiv la nivel national pentru dezvoltarea, testarea si demonstrarea celor mai noi tehnologii in domeniu. In cadrul intalnirii, au fost luate in considerare urmatoarele:
- identificarea si dezvoltarea in comun a unor proiecte de interes major in domeniile: cercetare si inovare, protectia mediului, tehnologii de epurare a apelor reziduale, cladiri eficiente energetic, managementul deseurilor, retele inteligente, orase inteligente, transport curat, tehnologii energetice noi si materiale noi;
- oferirea unei platforme pentru companiile romanesti si chinezesti, pentru dezvoltarea de proiecte, testarea si demonstrarea tehnologica.
Se poate spune ca intalnirea de lucru de la AGIR a avut o deosebita insemnatate la nivelul relatiilor bilaterale, cu influente semnificative pe plan economic, fondatorul chinez prezentand ca intentie o investitie de aproximativ 1 milion euro in primii doi ani de dezvoltare a parcului, planificand, totodata, atragerea de fonduri investitionale de pana la 50 milioane euro in urmatorii 5 ani, de la diferite companii partenere din China.
Parcul IGIP isi propune implementarea unui nou model organizational pentru incubarea si sprijinirea dezvoltarii companiilor inovative. Modelul traditional necesita sprijin sustinut din partea statului si politici preferentiale, pentru ca in prima faza sa se faca investitii de mare anvergura in dezvoltarea activelor fixe si administrarea acestora. Dezvoltarea parcului are, deci, la baza investitia in activele fixe. Modelul IGIP prioritizeaza dezvoltarea proiectelor in colaborare cu firmele incubate. Noul model de parc nu se bazeaza pe investitia publica si, totodata, nu necesita, in prima faza, investitii majore in dezvoltarea activelor fixe. In functie de caracteristicile si necesitatile proiectelor, sunt utilizate resursele private si locale, scopul fiind dezvoltarea in Romania a unui model de parc deschis, care poate fi extins la nivel national. Acest model inovator si experimental este adaptat necesitatii concrete de dezvoltare economica in Romania.
Noul model de parc, in primul rand, corespunde situatiei Romaniei si necesitatilor de dezvoltare sustenabila; in al doilea rand, pe baza de proiect, se identifica partenerii locali, stimuland dezvoltarea economica si crearea de locuri de munca in diferite zone de pe teritoriul tarii.
Alaturi de serviciile suport in domeniile stiintific si tehnologic, parcul IGIP isi propune sa ofere servicii institutionalizate pentru intreprinderile centrale de stat si private, utilizand o varietate de instrumente financiare, inclusiv creditarea directa a proiectelor, consultanta in investitii, consultanta privind restructurarea societatilor, servicii de gestionare a activelor si listarea la bursa.
Parcul IGIP este administrat de catre Societatea de Administrare a Parcului IGIP SRL, cu sediul in Bucuresti, sectorul 3, Bulevardul Splaiul Unirii nr. 313 - incinta INCDIE ICPE-CA, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti sub nr. J40/7858/2013, C.U.I. RO31886307. Detalii suplimentare privind parcul IGIP si conditiile de colaborare pot fi obtinute de la: director executiv, dr. ing. Gimi A. Rimbu, tel. 021.3467231; mobil 0755015613; e-mail: gimi.rimbu@icpe-ca.ro
Alte articole


