Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, editia a VIII-a
Data: 16 - 30 octombrie 2013
Produse si tehnologii pentru dezvoltare durabila
In perioada 4 - 5 octombrie 2013, s-a desfasurat a VIII-a editie a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR). Gazda evenimentului a fost - si in calitate de coorganizator - Universitatea Transilvania din Brasov. Prin aceasta manifestare a continuat si s-a imbogatit traditia ASTR de a organiza anual intalniri de inalta tinuta, deschise membrilor Academiei, precum si altor profesionisti cu rezultate remarcabile in domeniul stiintelor ingineresti.
Evenimentul a fost deschis printr-un cuvant de bun-venit adresat participantilor de presedintele conferintei, prof. dr. ing. Ion Visa (Universitatea Transilvania din Brasov) si de scurte alocutiuni ale prof. as. dr. ing. Mihai Mihaita (presedintele ASTR), prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu (vicepresedinte ASTR), prof. dr. ing. Doru Talaba (prorectorul responsabil cu activitatea stiintifica din Universitatea Transilvania), prof. dr. ing. Ioan Curtu (presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior - ARACIS), Dragos David (presedintele Agentiei Metropolitane Brasov) si Luciana Cristea (Agentia de Dezvoltare Durabila Brasov).
Promovarea, pe un plan superior, a realelor valori stiintifico-tehnice
Din cuvantul introductiv rostit de presedintele ASTR, Mihai Mihaita, redam:
„Va urez bun venit la cea de-a opta editie a Zilelor Academice organizate de Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) in colaborare cu Universitatea Transilvania. Calauzindu-ne dupa dictonul potrivit caruia «prezentul trebuie sa contina - in el - mai putin trecut si mai mult viitor», consider ca am datoria de a sublinia faptul ca Academia noastra, cu o existenta de peste un deceniu si jumatate, a intrat intr-o noua etapa.
Aceasta etapa poate fi definita, foarte pe scurt, prin ridicarea pe un plan superior a modalitatilor de promovare a valorilor reale stiintifico-tehnice, in numele interesului general ce se concentreaza in pregatirea unui viitor mai bun pentru tara noastra, Romania. Programul de actiuni pe anul 2013, care va este, desigur, cunoscut da expresie acestei noi orientari.
Vorbind despre o noua viziune, dam o incarcatura intelectuala specifica demersului nostru. Se stie ca, in lume, au loc dezbateri pe tema raportului dintre eficienta economica si valoarea morala. Pe nedrept, unii protagonisti acuza inginerii ca sacrifica valori umane perene in numele solutiilor care determina cresteri semnificative de productivitate, de valoare economica adaugata. Nu negam ca exista si astfel de cazuri, dar chiar tematica acestor Zile Academice, respectiv «Produse si tehnologii pentru dezvoltare durabila», infirma acuzatiile la adresa noastra, a inginerilor. Insusi conceptul de dezvoltare durabila include, in sine, ideea de umanism si umanitate, de grija responsabila fata de prezentul si viitorul planetei, al generatiilor care ne vor urma.
De aceea, va adresez colegial indemnul de a aborda aspectele de stricta specialitate simultan cu tema filosofica a raporturilor dintre stiinta si viitorul umanitatii, deoarece numai astfel vom da masura potentialului nostru intelectual. Uneori, noua, exponentilor stiintelor tehnice, ni se refuza pana si calitatea de intelectual.
Recent, prestigiosul cotidian francez Le Monde considera ca, in confruntarile pe care le evoc, victoria a revenit inginerilor. Este, poate, o exagerare, insa necesitatea manifestarii noastre, a inginerilor, ca autentici intelectuali, este in afara oricarei urme de indoiala.
Trebuie sa recunoastem ca mai manifestam uneori timiditate, retineri, in a ne angaja la o participare activa in Agora, la dezbaterea problemelor fundamentale ale lumii contemporane, de pe pozitii autentic umaniste si sa nu ne lasam manipulati de oameni cu nicio insusire.
Dimensiunea civica a activitatii ingineresti, exprimata metaforic «masura in toate», reprezinta un deziderat care nu exclude, ci presupune tocmai fructificarea multi si interdisciplinara a potentialului nostru creativ, inclusiv in ceea ce priveste componenta lui de sensibilitate, de solidaritate cu marile cauze ale umanitatii.
In aceeasi ordine de idei, as evoca un fapt de stricta actualitate. Dintre cele trei capitale care au candidat pentru gazduirea Olimpiadei anului 2020, Tokio, Istanbul si Madrid, a fost aleasa prima, capitala Japoniei, criteriul fiind performanta tehnologica din perspectiva ecologica.
*
Sunt ganduri pe care vi le impartasesc cu convingerea ca exista o remarcabila consonanta de gandire si simtire intre noi, cei care ne consideram, deopotriva, creatori in sferele stiintifico-tehnice si slujitori ai progresului tarii, intr-o lume in care globalizarea nu trebuie sa duca, in nicio imprejurare, la nesocotirea valorilor civico-morale.
Cu aceste marturisiri generate de realitatile cu care ne confruntam si carora avem datoria sa le conferim mai multa stiinta, mai multa tehnica, dar si mai mult spirit umanist, declar deschisa cea de-a VIII-a editie a Zilelor Academice ale ASTR.“
Cu fata spre viitor
Intreaga desfasurare a manifestarii a reconfirmat faptul ca Academia de Stiinte Tehnice din Romania, infiintata in 1997, reprezinta un for de inalt prestigiu, care, prin cele 10 sectii, promoveaza excelenta in cercetare si in educatia avansata in toate domeniile tehnice. Membrii Academiei sunt personalitati in domeniile lor de activitate, recunoscuti pe plan national si international, care s-au remarcat si se remarca prin contributii esentiale la dezvoltarea cunoasterii, la valorificarea experientei dobandite prin actiuni menite sa sustina dezvoltarea accelerata a stiintelor ingineresti, esentiale pentru dezvoltarea competitiva a Romaniei.
Tematica Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania este - cum, de asemenea, se stie - selectata anual pentru a raspunde cerintelor actuale din domeniul tehnic, prioritatilor nationale si europene, formulate pentru a promova progresul tehnologic, dezvoltarea tehnologica si socio-economica. Astfel, fiecare asemenea manifestare devine un forum deschis dezbaterilor la inalt nivel moderate de membri ai ASTR, la care participa specialisti din invatamantul superior, cercetarea stiintifica si din economia reala.
Editia 2013 a avut ca tematica centrala Produse si tehnologii pentru dezvoltare durabila, tematica rezultata din conceptul de dezvoltare durabila, concept promovat la nivel mondial in vederea asigurarii, pentru generatiile viitoare, a unor sanse reale de existenta si progres.
Tematici majore, rezultate deosebite
Cea de-a VIII-a editie a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania a avut patru tematici majore:
? Tehnologii, produse si materiale. In centrul atentiei s-au aflat o serie de rezultate valoroase obtinute de colectivele de cercetare stiintifica din domeniile ingineriei mecanice, ingineriei de proces, constructii si urbanism, stiinta si ingineria materialelor, ingineria chimica, a petrolului, minelor si geonomiei.
? Energie durabila. Au fost examinate cu precadere subiecte din domeniile energetica, electrotehnica, electronica, automatica, tehnologia informatiei - calculatoare si telecomunicatii, ingineria transporturilor.
? Solutii avansate de depoluare pentru aer, apa, sol si deseuri. Abordarile interdisciplinare au vizat atat aspecte legate de dezvoltarea de materiale si sisteme performante de depoluare, cat si solutii specifice pentru procesele tehnologice industriale si de conversie a energiei.
? Educatia inginereasca in domeniu. S-au dezbatut elemente definitorii ale unui subiect comun si de interes deosebit pentru toate sectiunile ASTR, considerandu-se ca educatia de calitate reprezinta calea certa pentru dezvoltarea durabila a Romaniei.
Au fost inscrise in program 85 de lucrari, 51 dintre acestea fiind sustinute de membri ai ASTR in calitate de autori sau coautori, restul fiind atribuite unor participanti din institute de cercetare stiintifica, universitati, unitati industriale.
Lucrarile s-au desfasurat in cadrul unei sedinte plenare in care au fost prezentate patru lucrari invitate, restul de 81 fiind sustinute in cinci sectiuni: Tehnologii si Produse (28), Materiale (13), Energie durabila (14), Educatie inginereasca (21), Solutii avansate de depoluare pentru aer, apa, sol si deseuri (5).
In plenul manifestarii, au fost prezentate comunicari care au abordat subiecte de cel mai mare interes pentru toti participantii, indiferent de specializarea lor.
Astfel, Mihai Mihaita a reliefat rolul ingineriei si al cercetarii stiintifice tehnice in dezvoltarea competitiva a Romaniei, intr-un spatiu mondial globalizat. S-a apreciat ca internationalizarea, colaborarea transnationala determina provocari si oportunitati care au fost sintetic analizate, iar concluziile formulate reprezinta directii de actiune ale ASTR pentru viitor.
La randul sau, prof. dr. ing. Doru Talaba a prezentat importanta abordarilor interdisciplinare in cercetarea din domeniile ingineriei, subliniind caile prin care cunostintele fundamentale in domeniu pot fi dezvoltate, respectandu-se dinamica procesului de cunoastere, in consonanta cu nevoile economico-sociale.
In expunerea sa, prof. dr. ing. Ioan Dumitrache a analizat cerintele de integrare a educatiei cu cercetarea stiintifica, premisa a formarii specialistilor profund ancorati in nevoile de dezvoltare la nivel national si international. Problematica prezentata a pus accentul pe initierea si aplicarea unor masuri de (re)structurare a invatamantului superior romanesc, conturand, totodata, potentiale directii de actiune pentru viitorul imediat.
Intregind imaginea tematicii generale a reuniunii, prof. dr. ing. Valeriu Jinescu a prezentat o sinteza a noilor concepte deschise de energonica, demonstrand caracterul inepuizabil al dezvoltarii cunoasterii ingineresti, la nivel fundamental si aplicativ.
In avanposturile creativitatii ingineresti
La Sectiunea Tehnologii si produse, au fost inscrise in program 28 de lucrari care au tratat probleme care vizeaza o serie de tehnologii noi in constructia de masini: modelari pentru roboti, determinare tensiuni mecanice in autovehicule, tractoare sau echipamente feroviare, tehnologii in debitarea tolelor electrotehnice, studiul interferentelor radio si testari la compatibilitate electromagnetica, noi tehnologii in constructii, consolidarea terenului de fundare, compactarea dinamica, testari la seism. Un alt grup de lucrari a tratat probleme vizand extractia compusilor bioactivi din produse vegetale, combaterea unor contaminanti cu ajutorul Ozonului, noi tehnologii utilizate in fermele de pasari.
La Sectiunea Materiale, au fost inscrise 13 lucrari care au tratat proprietatile si comportarea unor materiale metalice si compozite - inclusiv a unor tehnici de control, evaluari nedestructive si tehnici de interpretare a rezultatelor - caracterizarea unor straturi subtiri. Cateva lucrari au pus in discutia participantilor problema producerii „in situ“ a materialelor compozite si dezvoltarea de materiale compozite inteligente.
La Sectiunea Energie durabila, au fost inscrise 14 lucrari care au tratat probleme vizand sursele noi de energie: geotermala, eoliana, hidroenergie, mixuri de energii regenerabile in agricultura. Eficienta energetica a facut, de asemenea, obiectul catorva referate care au abordat problema cladirilor cu consum redus de energie, cogenerarea si incalzirea centralizata, diminuarea insulelor de caldura in aglomerarile urbane, eficienta energetica in forajul terestru si marin, transportul in curent continuu ca solutie de evacuare a energiei electrice de la marii producatori de energie, controlul tensiunii in retelele de inalta tensiune si convertoarele statice de frecventa, o solutie de maxim interes in viitor.
La Sectiunea Educatie inginereasca, referatele au pus in discutia participantilor probleme actuale ale pregatirii ingineresti, provocarile care stau in fata inginerului si modul in care aceasta problema isi gaseste rezolvarea la noi sau in alte parti ale lumii. O serie de experiente au fost comunicate in cadrul unor referate precum pregatirea inginerilor sudori, a inginerilor din domeniul automaticii avansate, TIC si managementul cunostintelor, experienta Universitatii Transilvania in formarea inginerului in domeniul energiilor regenerabile. Unele cai de crestere a interesului tanarului pentru activitatile ingineresti si cresterea atractivitatii pentru aceasta meserie au facut obiectul unui referat care a prezentat masuri si instrumente aplicate in cadrul unor Academii de Stiinte ingineresti din cadrul Consiliului Academiilor Europene de Inginerie EURO-CASE. Rolul matematicii in stiintele ingineresti, restructurarea stiintelor ingineresti in concordanta cu mutatiile care au aparut in lume au fost larg dezvoltate si vor face obiectul unor propuneri viitoare.
La Sectiunea Solutii avansate pentru depoluare pentru aer, apa, sol si deseuri, au fost prezentate 5 referate care au comunicat participantilor o serie de posibilitati de stocare a CO2 in Valea Jiului, noi solutii de reciclare a apelor uzate industriale, epurarea metalelor grele din cenusele de la unele centrale electrice functionand pe baza de carbune, precum si unele tehnologii de prevenire a infestarii unor alimente si dezinfectia unor mijloace de transport.
Directia principala de actiune: tehnologii ecologice
Atat la reuniunea plenara, cat si in sectiuni, cadrul general de abordare a tematicii specifice l-a constituit conceptul de dezvoltare durabila. Din interventii, a rezultat ca viitorul este deschis tehnologiilor ecologice care utilizeaza eficient resursele naturale in procese industriale optimizate bazate pe noi descoperiri stiintifice; procesele industriale durabile presupun consumuri energetice reduse si au subproduse cu grad redus de toxicitate pentru mediu. Dezvoltarea de produse high-tech reprezinta o alta componenta esentiala a dezvoltarii durabile mondiale. Realizarea de produse ingloband un grad ridicat de cunoastere implica noi concepte, noi materiale si acopera noi aplicatii contribuind semnificativ la dinamica dezvoltarii. Un alt aspect semnificativ este legat de valorificarea deseurilor ca materii prime secundare pentru dezvoltarea de noi produse; reciclarea si reutilizarea deseurilor devine, astfel, nu numai o alternativa viabila pentru reducerea incarcarii cu poluanti a mediului, dar si o cale de protejare a resurselor naturale primare, prin utilizarea produselor la finalul ciclului de viata, valorificand astfel atat materialele, cat si energia inglobata in acestea.
Producerea, transportul si utilizarea eficienta a energiei reprezinta insa subiectul central al dezvoltarii durabile. In anul 2003, laureatul Premiului Nobel, Richard Smalley, identifica zece probleme majore ale omenirii si evidentia energia ca problema principala. Producerea energiei din resurse fosile reprezinta una dintre cele mai mari surse de poluare, de aceea numeroase grupuri de cercetare din intreaga lume isi concentreaza activitatea asupra solutiilor bazate pe surse regenerabile de energie si asupra reducerii consumurilor in procesele specifice, prin cresterea eficientei energetice si prin promovarea masurilor care duc la economia de energie.
Energia reprezinta, practic, conditia fundamentala a progresului tehnologic si a calitatii vietii, cu aplicatii in industrie, agricultura, transporturi si fiecare ramura a stiintelor ingineresti este conectata direct sau indirect la aceasta problematica.
Un alt aspect important este formarea resurselor umane capabile sa promoveze conceptele dezvoltarii durabile, iar inginerii formati in acest concept sunt asteptati sa devina promotorii progresului. De aceea, universitatile sunt invitate sa sustina aceste obiective prin structurarea programelor de invatamant si prin acordarea lor cu nevoile actuale si mai ales de viitor ale pietei fortei de munca.
Prioritate absoluta: factorul uman
Dezbaterile referitoare la implicarea ASTR in viitorul invatamantului ingineresc au fost deosebit de active, beneficiind de aportul si experienta participantilor, personalitati la nivel national si european in domeniul invatamantului superior ingineresc. Din discutii s-au conturat pregnant cateva idei, care se integreaza organic liniilor principale de actiune ale Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, asa cum au rezultat ele din deciziile adoptate la Adunarea Generala din luna iulie a.c. Retinem, in acest sens, cateva dintre aprecierile concluzive ale manifestarii:
1. Este necesara elaborarea unei strategii nationale pentru dezvoltarea invatamantului ingineresc, care sa tina seama in principal de nevoile Romaniei. Implicarea ASTR si a centrelor universitare este necesara in vederea reformularii invatamantului superior tehnic la nivel de domenii si specializari;
2. Analiza si reformularea ciclurilor de studii Bologna in invatamantul ingineresc, inclusiv prin revizuirea nomenclatorului specializarilor din domeniul stiintelor ingineresti si compatibilizarea nomenclatorului national cu cel european. Este necesara integrarea in planurile de invatamant a unei perioade compacte de practica industriala a studentilor, cu durata de un semestru, alaturi de alte masuri de atragere a tinerilor catre meseria de inginer.
Deoarece problematica este complexa si acopera aspecte multiple, s-a propus constituirea unui colectiv pentru a realiza un studiu care va fi prezentat factorilor de decizie.
Cercetarea, sub semnul excelentei
In a doua parte a ultimei zile a conferintei, participantii au facut o vizita in Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universitatii Transilvania din Brasov. Institutul, realizat printr-un proiect finantat din fonduri structurale (Institut CDI: Produse High-tech pentru Dezvoltare Durabila, PRO-DD) si prin efortul universitatii, cuprinde 11 cladiri cu autonomie energetica ridicata in care isi vor desfasura activitatea majoritatea colectivelor de cercetare. Institutul, care isi va deschide oficial portile in noiembrie 2013, cuprinde linii integrate de echipamente si software realizate prin proiectul PRO-DD si prin proiectele majore anterior derulate in universitate, multe fiind unicat la nivel national si competitive pe plan mondial. Vizita a fost organizata de directorul general al institutului, prof. dr. ing. Ion Visa, si a cuprins intalnirea cu colectivele centrelor din domeniile: sisteme de energii regenerabile, materiale avansate, automatica si controlul proceselor, realitate virtuala si tehnologii avansate de prelucrare. Participantii au putut, astfel, cunoaste preocuparile unei colectivitati academice care a stabilit dezvoltarea durabila ca prioritate in cercetarea stiintifica si care valorifica experienta, cunoasterea si expertiza astfel dobandite pentru a sprijini cresterea economica competitiva si educatia de calitate.
Se poate conchide, cu deplin temei, ca a VIII-a editie a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania a reprezentat un eveniment de marca, important pentru comunitatea stiintifica din Romania si definitoriu pentru dezvoltarea viitoare.
Eforturi incununate de rezultate pe masura
Participantii la manifestare, conducerea Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, au adus alese multumiri pentru eforturile si sprijinul dat: presedintilor conferintei - prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan si Ion Visa -, Comitetului stiintific - profesorii Ioan Curtu, Anghel Chiru, Florea Dudita, Ioan Giacomelli, Ioan Goia, Florin Munteanu, Andrei Nicolaide, Gheorghe Radu, Cornel Samoila, Florin Tanasescu, Sorin Vlase.
Desfasurarea in cele mai bune conditii a intregii reuniuni s-a datorat, in mod special, Comitetului local de Organizare format din profesorii Ion Visa, Cornel Samoila, Anghel Chiru, Anca Duta, ec. Raluca Popovici, dr. ing. Daniela Ciobanu, Mihai Comsit, Cristina Bogatu, Cristina Cazan, Ileana Manciulea, ing. Ciprian Mihoreanu si Lucian Proca. Tuturor li s-au adus colegiale multumiri pentru stradaniile lor de a asigura un cadru propice unei desfasurari de tinuta a lucrarilor.
Alte articole



