Centrul Integrat de Tehnologii Avansatecu Laseri (CETAL) a fost inaugurat la Magurele
Data: 16 - 31 octombrie 2014
Este cel mai puternic laser din Europa si al doilea din lume
La Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de la Magurele a fost inaugurat, la 21 octombrie a.c., Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), infrastructura destinata cresterii capacitatii de cercetare, dezvoltare si inovare in spatiul romanesc, prin implementarea celui mai puternic fascicul laser (de femtosecunde) din Europa. CETAL este primul laser de mare putere din Romania, cel mai puternic laser din Europa si al doilea din lume.
Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca instalatia laser inaugurata incununeaza palmaresul Romaniei in domeniul stiintei si tehnologiei si ofera o si mai mare incredere in potentialul si capacitatea de dezvoltare pe care tara noastra le are in domeniul celor mai avansate tehnologii: „Avem deosebita satisfactie sa asistam la finalizarea si operationalizarea unei infrastructuri de cercetare de varf la nivel mondial, o infrastructura la cel mai inalt nivel mondial. Institutul gazduieste cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil sa produca pulsuri laser de un petawatt cu o durata de 25 femtosecunde. Chiar daca mentionam doar uriasul potential in domeniul accelerarii de particule pentru testarea componentelor folosite in industria spatiala, generarea razelor X dure pentru aplicatii industriale sau protonanoterapia in medicina, se contureaza o paleta spectaculoasa de directii in care cercetarea romaneasca va strapunge cu siguranta barierele actuale. Noua generatie de cercetatori din Romania si generatiile urmatoare vor avea posibilitatea sa deruleze in tara proiecte de cercetare ce presupun resurse care pana acum erau apanajul doar al catorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat aceste lucru, echipe de cercetatori din strainatate, inclusiv diaspora stiintifica romaneasca“, a declarat ministrul Mihnea Costoiu. Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finantat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei in cadrul Programului national de cercetare-dezvoltare in perioada 2007 - 2013. El a sustinut ca, dupa inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetari de varf, cum ar fi aplicatii in fizica, chimie, biologie, medicina, energie, stiinta materialelor, tehnologii ultra avansate de productie care vor avea un impact important pentru economia romaneasca.
„Toata lumea a aflat in Romania si Europa despre platforma de la Magurele ca despre locul in care se va face cel mai mare proiect finantat din fonduri europene de cercetare: Extreme Light Infrastructure (ELI). Adevarul este ca ELI nu ar fi fost niciodata oferit Romaniei si platformei de la Magurele daca aici nu ar fi fost o baza, daca aici nu ar fi existat ceva inainte de ELI, si anume in primul rand o traditie de 52 de ani. Cred ca este important pentru toate generatiile care vin sa isi aduca aminte ca Romania a avut cercetare, a avut o resursa umana extraordinar de importanta, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importanta performanta si capacitatea de a dezvolta proiecte novatoare si practic toata aceasta infrastructura, in primul rand umana si dupa aceea materiala - traditie, scoala, vorbesc inclusiv de universitati, de mediul academic“, a declarat, la randul sau, premierul Victor Ponta, prezent la eveniment.
Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri reprezinta o infrastructura de cercetare de nivel mondial, fiind la ora actuala pe langa cel mai puternic laser (de femtosecunde) din Europa cu puterea de 1 PW si durata de 25 fs (1 petawatt = 1015 watt si femtosecunda = 10-15 secunde) si unul dintre cele mai puternice din lume. CETAL constituie, de asemenea, un program de configurare si pregatire a experimentelor de fizica nucleara care se vor desfasura, incepand cu 2018, in cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).