Interdisciplinaritate in inginerie - Inter-Eng 2014
Data: 16 - 31 octombrie 2014
In perioada 9 - 10 octombrie 2014, la Universitatea Petru Maior din Targu Mures a fost organizata cea de-a opta editie a conferintei internationale The 8th International Conference Inter-Eng 2014 - Interdisciplinarity in Engineering, in parteneriat cu Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR). Tema principala a manifestarii a constituit-o diseminarea descoperirilor recente si a inovatiilor din tehnologie. Conferinta s-a desfasurat sub sloganul „Viitorul regiunilor si al tarilor depinde din ce in ce mai mult de idei si inovatii care faciliteaza cresterea economica“.
Astazi exista o nevoie constanta a regiunilor din intreaga lume sa se dezvolte si sa ramana competitive pe piata globalizata. Aceasta se poate sustine numai prin inovare constanta. Noile tehnologii, care sunt in prezent in curs de dezvoltare sau vor fi dezvoltate in viitorul apropiat, vor remodela semnificativ mediul social si economic.
Prin selectarea acestei tematici, organizatorii si-au propus sa creeze un forum de dezbateri care sa realizeze convergenta cu programul pentru tehnologii viitoare si emergente lansat de Comunitatea Europeana. Problemele vizate au urmarit avantajul competitiv prin descoperirea de noi posibilitati tehnologice, prin concentrarea pe cercetare dincolo de ceea ce este cunoscut, acceptat sau adoptat pe scara larga, a unui nou mod de gandire care sa deschida cai promitatoare catre tehnologiile de inovare.
In aceasta editie a conferintei au fost prezentate 160 de lucrari stiintifice, distribuite pe 12 sectiuni, pe durata a doua zile, lucrarile fiind prezentate de cercetatori din 15 tari: Algeria, Columbia, Egipt, India, Iran, Malaiezia, Maroc, Norvegia, Romania, Federatia Rusa, Serbia, Spania, Turcia, Ungaria, Ucraina. Lucrarile conferintei vor fi publicate in prestigioasa revista Procedia Technology, editata de Elsevier.
Keynote speaker au fost: prof. dr. ing. DHC Ioan Curtu (Academia de Stiinte Tehnice din Romania), prof. dr. Miguel Angel Selles Canto (Universitatea Politehnica din Valencia, Spania), prof. dr. habil. Laszlo Kovacs (Universitatea din Miskolc, Ungaria), prof. dr. ing. Predrag Daši? (Universitatea Tehnica din Trstenik, Serbia), prof. dr. Yan Zhang (Centrul de cercetare Simula, Norvegia), dr. Bela Genge (Universitatea Petru Maior din Targu Mures, Romania).