Un nou Plan de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice
Data: 16 - 31 octombrie 2014
Odata cu adoptarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica, Romania trebuie sa-si stabileasca un nou plan de actiune in acest sector prin care sa implementeze masuri pentru imbunatatirea eficientei energetice, care devine, astfel, un obiectiv strategic al politicii energetice nationale.
De la noul Plan de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice care urmeaza sa fie definitivat se asteapta sa puna la punct capitolele deficitare ale variantelor precedente, asa incat potentialul Romaniei din punctul de vedere al eficientizarii energetice sa poata fi exploatat. „Implementarea masurilor de eficienta energetica pe baza Planului National de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice ar putea genera beneficii pe termen lung de 5 - 7 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o crestere a PIB-ului de 4% - 6%“, a declarat, la un eveniment de profil, Dan Ioan Gheorghiu, consilier al primului ministru pe probleme energetice, citat de green-report.
La randul sau, Mihnea Constantinescu, ambasador al Romaniei pentru Securitate Energetica, a subliniat importanta eficientei energetice in contextul economic, evidentiind nevoia unui cadru legislativ stabil si care sa ofere predictibilitate. „Stimularea investitiilor in eficienta energetica si adoptarea unor legi stabile, predictibile, transparente si usor de aplicat pot ajuta la atragerea unor investitii importante in acest domeniu si la dezvoltarea unor afaceri sustenabile. (...) Romania si-a propus realizarea unei economii de energie primara de 10 milioane tep (tone echivalent petrol) la nivelul anului 2020, ceea ce reprezinta o reducere a consumului de energie primara prognozata de 19%“, a precizat Mihnea Constantinescu. Totusi, aceste tinte asumate doar, inca neimpuse de catre Uniunea Europeana, pot suferi amendari, impuse in primul rand de modificarea evolutiei consumului in Romania, a declarat Corneliu Rotaru, director al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.