Viziuni strategice
Data: 16 - 31 octombrie 2014
Cine citeste presa din intervalul 21 - 24 octombrie a.c., nu va constata ca a avut loc un eveniment cu adevarat important pentru viitorul tarii si al oamenilor ei. Ne referim la ignorarea, de mass-media, a deciziei Guvernului de a aproba Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2014 - 2020, pe scurt SNCDI 2020, elaborata de Ministerul Educatiei Nationale. Posibilele explicatii sunt legate de tensiunile provocate de faza finala a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, campanie care a coincis (intamplator sau nu) cu o ofensiva fara precedent a institutiilor judecatoresti sub semnul luptei anticoruptie.
Informatiile de care dispunem confirma in mare masura asteptarile unor largi segmente ale populatiei legate de necesitatea adoptarii unei viziuni strategice privind viitorul stiintei si tehnologiei romanesti. Necesitatea elaborarii unei strategii din domeniile CDI a fost sustinuta, cu argumente imbatabile, de multa vreme nu numai in mediul de profil, ci si in cel de afaceri. Chiar in perioada de varf a crizei globale, numeroase alte tari, in special cele care dispun de importante resurse financiare, au inteles sa aloce sume importante pentru CDI, intrucat au considerat - pe buna dreptate - ca, in acest fel, vor acumula cele mai valoroase premise pentru reluarea in forta a cresterii economice sanatoase, sustenabile. A fost si este o optiune care si-a gasit reflectarea si in Strategia Europa 2020, concretizata in principalul ei instrument de implementare, programul stiintifico-tehnic Orizont 2020. Tocmai conectarea la noile prioritati in domeniul stiintei si tehnologiei ale UE reprezinta esenta SNCDI 2020. In acest sens, merita sa citam din preambulul documentului: „Existenta unei Strategii Nationale in domeniul CDI, bazata pe prioritati de specializare inteligenta, determinate in conformitate cu metodologia de elaborare a strategiilor regionale de inovare ale Comisiei Europene reprezinta o conditie necesara prealabila pentru finantarea din fondurile structurale si de investitii a obiectivului tematic nr. 1 «Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii» prevazut in Acordul de parteneriat Romania - Uniunea Europeana“. Desigur, nu numai fondurile europene sunt menite a finanta realizarea obiectivelor propuse. Se are in vedere ca pana in anul 2020 cheltuielile pentru CDI ca pondere in PIB sa se ridice la 2%, in special prin investitii publice si private. Este tinta esentiala asumata de Romania odata cu alinierea la Strategia Europa 2020.
In aceste insemnari nu avem posibilitatea de a prezenta pe larg continutul SNCDI 2020. Neindoios, in perioada urmatoare, Univers ingineresc va consacra spatii adecvate atat prevederilor Strategiei, cat si modalitatilor practice prin care s-a trecut si se va trece la realizarea obiectivelor propuse. Ceea ce atrage, insa, atentia inca de la momentul actual este faptul ca nu avem de-a face cu o insiruire de obiective si teme, ci cu o viziune unitara, care pune accentul pe domeniile in care Romania are incontestabile avantaje comparative si competitive. Ele privesc indeosebi domeniile in care cercetarea stiintifica romaneasca s-a afirmat in trecutul mai indepartat sau mai apropiat, precum si in cele care se infatiseaza de pe acum drept cai magistrale de dezvoltare a stiintei, in conditiile „construirii“ societatii bazate pe cunoastere. Este, credem, suficient sa ne referim la Centrul International pentru Cercetari Avansate „Fluvii, Delte, Mari «Danubius»“ pentru a releva si faptul esential, respectiv promovarea investigatiilor stiintifice inter si multidisciplinare.
Asadar, dispunem de o viziune strategica (revendicata de mult timp), acum la ordinea zilei inscriindu-se actiunea practica indreptata spre atingerea obiectivelor propuse.