Blitz
Data: 16-31 octombrie 2016
● Prima Sesiune de comunicări ştiinţifice „JOC şi CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ". Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, în parteneriat cu Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, Universitatea Bucureşti - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiintifice, a organizat, la 20 octombrie 2016, prima Sesiune de comunicări ştiinţifice „JOC şi CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ". Obiectivul principal al manifestării l-a constituit identificarea jocului ca element deosebit în abordarea unei teme de cercetare. Lucrările prezentate au abordat subiecte din domeniul fizicii sau aplicaţiile acesteia în inginerie, prezentate într-o manieră creativă. Sesiunea de comunicări a reprezentat o parte din activitatea de cercetare desfăşurată de tineri olimpici, membri ai Centrului de Iniţiere în Cercetarea Ştiinţifică a Tinerilor Olimpici Alexandru Proca din cadrul ICPE-CA.
● Burse în valoare totală de 112 500 lei pentru zece studenţi eminenţi. Zece studenţi din România pot beneficia, în cursul anului universitar 2016 - 2017, de câte o bursă de excelenţă din partea Telekom Romania în cadrul programului „Bursele Telekom", ajuns la cea de-a şaptea ediţie. Valoarea fiecăreia dintre acestea este de 11 250 lei, acordată în tranşe lunare pe durata anului universitar curent. Programul de burse intenţionează să identifice tineri cu potenţial de lideri, pasionaţi de domeniul pe care şi l-au ales pentru studii, cu rezultate şcolare foarte bune şi obiective de carieră foarte clare, care s-au făcut remarcaţi prin proiecte extracurriculare şi activităţi de voluntariat. Ca şi la ediţiile anterioare, selecţia beneficiarilor celor zece burse se va face în două etape: depunerea dosarelor şi susţinerea interviurilor. Candidaţii eligibili sunt studenţii cu vârsta maximă de 30 de ani, înscrişi în anul I de studiu la cursurile la zi ale unei instituţii acreditate de învăţământ superior de stat din România. Depunerea dosarelor va avea loc până la 10 noiembrie inclusiv, conform regulamentului de participare disponibil pe www.burseletelekom.ro.
● Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional, 2,2% din PIB în anul 2015. Firmele din România şi autorităţile au cheltuit anul trecut 15,6 miliarde lei (circa 3,5 miliarde euro), echivalent cu 2,2% din produsul intern brut (PIB), pentru protecţia mediului, din care aproape jumătate s-au alocat în domeniul deşeurilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Pentru comparaţie, în 2014, cheltuielile respective au echivalat cu 1,9% din PIB. „Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru managementul deşeurilor (43,6% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (22,3%) şi de cheltuielile pentru protecţia aerului (16,5%)", se precizează într-un comunicat al INS.
Alte articole



