Cererea de ingineri, in crestere Ofertele locurilor de munca ale antreprenorilor romani
Data: 16-31 octombrie 2016
La târgurile locurilor de muncă organizate în această toamnă s-a consemnat, faţă de ediţiile din anii precedenţi, sporirea ofertei de joburi pentru inginerii specializaţi în IT, dar şi pentru cei din alte sectoare ale economiei, cum sunt industriile de vârf - electronică, electrotehnică, aerospaţială, nuclear-electrică etc. Cei mai mulţi ofertanţi au fost întreprinzătorii români, ca efect al accelerării procesului de înfiinţare de firme şi de consolidare a celor în funcţiune.
Astfel, în intervalul iulie 2015 - august 2016, s-a majorat numărul companiilor private cu capital românesc cu şapte procente, în cazul celor care au afaceri între 10 şi 20 de milioane de euro anual. În privinţa celor cu cifre de afaceri între 20 şi 50 de milioane de euro anual, sporul a fost de 22 de procente. Deosebit de semnificativ este faptul că majorarea numărului de întreprinderi private cu capital românesc care au cifre de afaceri între 50 şi 100 de milioane de euro a fost de 35%. Tendinţa de a se aloca o parte tot mai importantă din capitalul românesc în sectoarele care permit o mai bună satisfacere nu numai a cererii interne, ci şi a celei pentru export, se manifestă tot mai evident în special în domeniile în care - aşa cum am mai menţionat - nevoia de ingineri este mult mai mare.
De regulă, piaţa muncii indică sporirea cererii mai ales în întreprinderile noi mijlocii şi mari care sunt rezultanta unor investiţii consistente în vederea realizării de produse şi servicii care încorporează mai multe realizări ştiinţifico-tehnice. Această tendinţă a devenit mai evidentă în ultimul an, în condiţiile în care au fost integrate în procesul productiv noile serii de absolvenţi. În acest sens, este de subliniat că a crescut şi volumul investiţiilor străine directe, în acelaşi interval, cu 23%, ceea ce a determinat, şi în acest segment al economiei, o cerere mai mare de personal înalt calificat, inclusiv de ingineri.
Aria de acţiune a comunităţii inginereşti este conturată mai ales de tendinţele actuale şi de perspectivă ale expansiunii capitalului românesc prin mărirea ponderii acestuia în totalul sistemului de entităţi economico-sociale din ţara noastră. În acest sens, sunt de menţionat cele mai recente date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Ponderea capitalului privat românesc în totalul întreprinderilor cu cifre de afaceri între 10 şi 20 de milioane de euro anual a ajuns la 44,5%, a celor cu cifrele de afaceri între 20 şi 50 de milioane de euro la 33,4%, iar a celor din intervalul 50 - 100 de milioane de euro cifră de afaceri - la 14,7%.
Alte articole




