Deva - Simpozionul „Strategia energetica a Romaniei. Perspectivele energeticii hunedorene“
Data: 16-31 octombrie 2016
La 11 octombrie a.c. s-a desfășurat, la Deva, simpozionul Strategia energetică a României. Perspectivele energeticii hunedorene, eveniment organizat de Societatea Inginerilor Energeticieni din România (SIER). Moderatorul manifestării a fost prof. dr. ing. V. Vaida, preşedintele SIER. În cadrul simpozionului s-au prezentat lucrările: ▪ „Orientări strategice pe termen mediu și lung, pentru energetica națională și hunedoreană" (prof. dr. ing. V. Vaida); ▪ „Două sisteme - un singur țel - energie suficientă în cadrul unui sistem energetic național sigur" (prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor); ▪ „Perspectiva Complexului Energetic Hunedoara S.A., după aplicarea programului de restructurare" (ing. Cosmin Chiuzan - director general al CEH); ▪ „Trecut și viitor în hidroenergetica hunedoreană" (ing. Ovidiu Agliceru - directorul general al Hidroelectrica București, dr. ing. Valeriu Babău - director la Hidroelectrica București, ing. Petrișor Gheorghiță - director al Filialei Hidroelectrica Hațeg); ▪ „Funcționarea termocentralei Paroșeni, în noile condiții de restructurare a activității miniere, asigurarea siguranței energetice și alimentarea cu căldură a Văii Jiului" (ing. Doru Vișan - director al Termocentralei Paroșeni).
La simpozion au participat peste 100 de specialiști din învăţământ, cercetare-proiectare şi producţie care activează în domeniul energeticii hunedorene și naționale și în domeniul minier din Valea Jiului.
Prezentarea lucrărilor a fost urmată de discuții, întrebări și luări de poziție în favoarea dezvoltării energeticii naționale şi a celei hunedorene, precum şi a menţinerii mineritului în Valea Jiului. Academia de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) a fost reprezentată la această manifestare științifică de prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor, membru titular al ASTR.
Moderatorul, energeticienii şi specialiştii din domeniul minier participanţi la simpozion au relevat necesitatea definitivării strategiei energetice naţionale, a funcţionării hidrocentralelor din cadrul Filialei Hidroelectrice Haţeg, precum şi a continuării investiţiilor la hidrocentralele de pe Râul Mare - RETEZAT şi Strei. În ceea ce priveşte termocentralele pe cărbune, s-a insistat pe funcţionarea unui grup de 150 MW la Termocentrala Paroşeni şi a două grupuri de 210 MW fiecare de la Termocentrala Mintia. Pentru funcţionarea în bune condiţii a termocentralelor din judeţul Hunedoara este necesar ca în Valea Jiului să funcţioneze, în continuare, minele LONEA, LIVEZENI, VULCAN şi LUPENI.
În luările de cuvânt s-a arătat că este necesară tranziția în producția de energie către resursele regenerabile (eoliană, fotovoltaică, biomasă, hidro de putere mică etc.), dar că lumea are senzația că deocamdată se forțează cu investițiile și introducerea resurselor regenerabile în detrimentul finalizării lucrărilor de montaj şi pentru protecţia mediului în termocentrale și al producției de energie pe bază de cărbune. O tranziție sigură și fără surprize trebuie făcută cu calm și multă gândire, într-un termen lung.
Alte articole



