Blitz
Data: 16-31 octombrie 2019
● Virgin Galactic, prima companie de turism spaţial listată la bursă. Virgin Galactic a devenit prima companie de turism spaţial listată la bursa din New York, în urma aprobării de către acţionari a fuziunii cu una dintre companiile de investiţii deţinute de Chamath Palihapitiya. Fuziunea va conferi companiei combinate o evaluare de 1,5 miliarde de dolari, iar fondatorul Virgin Galactic va păstra o participaţie de control de 51%. Nava spaţială a Virgin Galactic poate transporta şase pasageri şi doi piloţi, până la intrarea în spaţiu. Nava se desprinde de un avion cu reacţie şi este propulsată de un motor de rachetă, având capacitatea să atingă o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului, în timp ce urcă în atmosfera. Un bilet pentru un zbor cu Virgin Galactic costă aproximativ 250 000 de dolari, iar compania a atras 603 clienţi până acum.
● România, şapte medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Echipa României a cucerit şapte medalii la cea de-a XXIV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, desfăşurată la Piatra Neamţ. Cei peste 120 de participanţi din 21 de ţări au concurat, în funcţie de vârstă, la două categorii: juniori şi seniori. Lotul României a fost reprezentat de trei elevi juniori şi patru elevi seniori. Aceştia au obţinut două medalii de aur, patru de argint şi una de bronz. Elevii laureaţi cu aur sunt Daria-Teodora Hărăbor (Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi) şi George Cristian Ardeleanu (Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti). Medaliile de argint au fost adjudecate de Traian Rareş Tuş (Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare), Teodor Ionuţ Grosu (Colegiul Naţional Gheorghe Vrânceanu din Bacău), Dragoş-Andrei Sîrghi (Colegiul Naţional Ştefan Cel Mare din Suceava) şi Adrian-Marian Ţiripa (Liceul Teoretic Nicolae Iorga din Brăila). Flavia-Cristina Pascal (Colegiul Naţional Petru Rareş din Piatra Neamţ) a fost medaliată cu bronz. De asemenea, Adrian-Marian Ţiripa a obţinut o diplomă specială pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională.
● Franţa a reglementat circulaţia trotinetelor electrice, prin modificarea Codului rutier. Trotinetele electrice şi alte „dispozitive pentru deplasarea personală" vor trebui să respecte în Franţa noile norme care reglementează o practică în creştere explozivă în ultimii ani. Noile reguli erau cerute de mult timp de autorităţile publice şi utilizatori, care se confruntă cu o coabitare complicată pe trotuare şi şosele şi cu un număr din ce în ce mai mare de accidente, unele mortale. Legea prevede, de acum înainte, că aceste dispozitive nu trebuie să depăşească o viteză de 25 km/h, în condiţiile în care unii constructori oferă modele a căror viteză poate ajunge până la 80 km/h. La fel ca în cazul bicicletelor, trotinetele electrice trebuie echipate cu lumini de poziţie faţă/spate, cu un sistem de frânare şi cu un avertizor sonor. La Paris sunt în prezent 15 000 de trotinete electrice.
Alte articole


