Blitz
Data: 16-31 octombrie 2023
● ANCOM: 15 ani de portabilitate în România - aproape 11 milioane de numere de telefon și-au schimbat operatorul, dar nu și utilizatorul. În cei 15 ani de când a fost lansat serviciul de portabilitate, care oferă utilizatorilor serviciilor de telefonie libertatea de a-și alege cea mai potrivită ofertă pentru nevoile lor de consum păstrându-și numărul de telefon, aproape 11 milioane de numere au fost transferate în cadrul rețelelor de telefonie fixă și mobilă din România, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În acest an, au fost portate 1,2 milioane de numere de telefon, 96% dintre ele fiind de telefonie mobilă. De la 21 octombrie 2008, când a fost lansat serviciul de portabilitate, s-au portat în total 10 927 165 de numere de telefon, dintre care 9 837 487 sunt numere de telefonie
mobilă și 1 089 678 sunt numere de telefonie fixă. De la începutul acestui an până la 15 octombrie au fost portate 1 200 975 de numere de telefon, din care 1 158 896 sunt numere de telefonie mobilă și 42 079 sunt numere de telefonie fixă.
● Via Transilvanica poate fi explorată virtual pe Google Street View. Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibilă în imagini panoramice Street View, pe Google Maps. Aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Traseul Via Transilvanica are peste 1400 km și pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View. Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. „De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. (...) Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum", a afirmat Elisabeta Moraru, country director Google România. Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în august - septembrie 2023. Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României.