CU TELEFONUL MOBIL IN STRAINATATE
Data: 1-15 noiembrie 2003
Trebuie sa pleci din tara, mai putina vreme sau mai multa, dupa caz. Iti pui intrebarea: imi iau sau nu "telemobilul" cu mine? Tentatia este mare ca sa il iei cu tine, din motive de necesitate, din motive de comoditate, poate si din alte motive. Atentie, insa, in alte tari functioneaza alte reguli de utilizare a telefoanelor mobile si de taxare a serviciilor oferite prin acesta. Indiferent ca telefonezi, expediezi SMS-uri sau navighezi prin GPRS pe Internet, pentru aceste servicii trebuie sa-ti bagi mana adanc in buzunar. Motivul: costurile ridicate ale roaming.
Imediat ce ai hotarat ca trebuie sa pleci in strainatate, asigura-te ca mobilul tau este corespunzator pentru deplasarea ta in acea sau in acele tari, fiindca poti intalni conditii foarte diferite. O prima cerinta este sa-ti salvezi corect numerele. Pentru a putea utiliza agenda telefonica in strainatate, trebuie sa-ti salvezi numerele memorate in format international. Pentru aceasta, inaintea numarului de apel asaza prefixul tarii + 40, lasa deoparte zeroul de la inceputul prefixelor judetene. La numerele de mobil este valabil acelasi principiu: +40, prefixul providerului de retea fara zero, apoi numarul de apel.
In tara sau tarile in care te deplasezi trebuie sa stii ce retele de telefonie mobila exista. Cu majoritatea mobilelor poti telefona in retele pe 900 si 1800 MHz, care sunt folosite in majoritatea tarlor. |n SUA, Canada sau Republica Dominicana este valabil standardul de retea pe 1900 MHz. Pentru aceasta ai nevoie de un mobil triband sau de un model special pe 1900 MHz. Daca mergi in America sau Asia, informeaza-te cu cel putin doua saptamani inainte, la providerul tau de retea, de ce aparate ai nevoie acolo si de unde pot fi acestea inchiriate. Poti comanda un mobil de inchiriat si pe Internet la www.celihire.net.
Daca la destinatie exista mai multe retele, mobilul tau se conecteaza in mod automat la reteaua cu semnalul cel mai puternic, care nu este totdeauna si cea mai ieftina. Este bine sa compari preturile din oferte. Selecteaza manual, in tara de destinatie, providerul de retea cel mai ieftin. Cum se face aceasta afli din manualul de utilizare a mobilului tau. Verifica la ce moment al zilei este ieftina convorbirea, caci la multi provideri straini perioada scumpa de taxare dureaza mai mult decat la noi.
Este bine sa-ti setezi mesageria vocala. |n strainatate platesti si cand esti sunat. Daca ti-ai setat devierea de apel spre mesageria vocala, apelul te costa chiar dublu: tariful pentru apelul de intrare in strainatate si pretul pentru redirectionare permanenta.
|n tara in care te afli in deplasare, cel mai adesea trebuie sa introduci PIN pentru a-ti asculta mesageria vocala. Acest numar secret, format din patru cifre, l-ai stabilit la configurarea mesageriei vocale. Daca ai uitat PIN-ul, adreseaza-te din timp hotline-ului providerului tau de specialitate.
{i adaptoarele pot fi o problema. |ntreaba-i pe vanzatorii de specialitate despre accesoriile potrivite pentru destinatia ta. De cele mai multe ori este suficient un simplu stecher de adaptare. Daca alimentatorul nu poate comuta tensiunea de alimentare la cea din reteaua electrica a tarii de destinatie, poate fi de folos un incarcator rapid.
Daca plecati cu automobilul personal sau al firmei ori acolo inchiriati o masina, nu folositi telemobilul. |n multe tari, telefonarea in masina, fara instalatie handsfree este interzisa. Cine este prins, de exemplu, in Grecia cu mobilul la volan trebuie sa plateasca pana la 147 euro amenda. Cu aceiasi bani mai bine cumperi din capul locului un car-kit.
{i dupa intoarcerea din strainatate atentia la mobil trebuie sa ramana treaza. Imediat treci inapoi la reteaua ta obisnuita, deoarece in zonele apropiate de granita mobilul poate ramane in reteaua straina si platesti in continuare taxele scumpe de roaming. Daca este cazul, dezactiveaza si devierea de apel permanenta. Altfel, toate apelurile ajung pe mesageria vocala si trebuie sa asculti mesajele pe cheltuiala ta.
Galati