GEOFIZICA Al 4-lea Congres al Societatii Balcanice de Geofizica (BGS) Expozitia de geofizica aplicata
Data: 1-15 noiembrie 2005
Aceste evenimente importante ale stiintei aplicate din Romania au avut loc in zilele de 9 - 12 octombrie 2005 la Bucuresti, gazda si organizator fiind Societatea Romana de Geofizica - SRG, in colaborare cu: Asociatia Europeana de Geostiinte si Inginerie - EAGE; Societatea de Explorari Geofizice din SUA - SEG; Uniunea Europeana de Geostiinte - EGU; Uniunea Americana de Geofizica - AGU, sub patronajul Uniunii Internationale de Geodezie si Geofizica - IUGG. Lucrarile s-au desfasurat sub presedintia dlui prof.dr.ing. Paul Georgescu, presedinte in functiune al BGS si RGS, moderator general dr.ing. Constantin Sava.
Mottoul manifestarii a fost Geophisics without frontieres.
Au participat specialisti din Albania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Turcia, Serbia-Muntenegru, care au sustinut 200 de comunicari, dintre care 120 oral si 80 de postere, grupate in sesiuni, in care s-au dezbatut subiecte referitoare la: mediu, inginerie si arheo-geofizica; geofizica regionala si geotectonica; prospectiuni geofizice; prezentari comerciale; geomagnetism, paleomagnetism, magnetostratigrafie; gravimetrie, geodinamica, electrometrie, geostiinte marine, modelare si interpretare seismica, seisme naturale; proprietatile fizice ale rocilor s.a.
In cuvantul de deschidere a congresului, domnul prof. Paul Georgescu a prezentat BGS si SRG, din care retinem cele ce urmeaza.
BGS a luat fiinta in 1993 la Florina (Grecia), cu scopul promovarii cercetarilor de geofizica aplicata. Membrii fondatori sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Romania, Turcia, Serbia-Muntenegru. Ungaria a devenit membra in anul 2002. Primul congres BGS a avut loc la Atena in 1996, al doilea la Istambul in 1999, al treilea la Sofia in 2002. SRG asigura presedintia BGS pe perioada 2003 - 2005.
In Romania, prospectiunile geofizice au debutat in urma cu 80 de ani si au fost conduse de-a lungul timpului de personalitati recunoscute ale stiintelor romanesti, ca: Toma Petre Ghitulescu, Sabba Stefanescu, Iulian Gavat, Mircea Socolescu si altii.
Invatamantul geofizic in cadrul Universitatii Bucuresti a luat fiinta in anul 1949, avand ca profesori cercetatori de marca precum: Sabba Stefanescu, Liviu Constantinescu, Radu Botezatu, Stefan Airini, care au contribuit la formarea in 55 de ani a peste 1500 de specialisti, multi fiind angajati la firme importante din strainatate. Geofizicienii romani sunt membri ai unor importante societati de specialitate apartinand comunitatii geofizice internationale.
Despre expozitia de geofizica aplicata, domnul dr. ing. Neculae Pandele, directorul expozitiei, ne-a relatat urmatoarele.
„In cadrul expozitiei de geofizica aplicata, care s-a desfasurat in paralel cu Congresul BGS, au fost prezentate aparate pentru masuratori geofizice si serviciile pe care le ofera firme din Canada, Elvetia, Suedia, Franta, Germania, Romania, SUA, in vederea comercializarii acestora.
In cele 29 de standuri au expus 34 de firme de geofizica cunoscute pe plan mondial.
S-a remarcat prezenta unor firme ca Stanford University Geophysics - SUA; Schlumberger Oilfield Service; LRS, Scientrex din Canada & SUA, alaturi de alte firme mai noi care s-au impus in geofizica mondiala.
Se poate remarca in expozitie prezentarea la zi a aparaturii moderne pentru incheierea de contracte de afaceri. Suntem incantati ca firme de prestigiu au venit in Romania, ca semn de apreciere a deschiderii si eforturilor pe care specialistii romani le fac pentru valorificarea resurselor naturale din subsolul tarii, care se gasesc inca din abundenta. Prin tehnologiile noi de cercetare speram sa fie identificate rezerve importante de combustibili minerali, in special petrol si gaze naturale, necesare pentru dezvoltarea durabila si cresterea bunastarii populatiei.
Dupa cum va este cunoscut, prin tehnicile actuale de extractie a petrolului a fost valorificat aproximativ 30% din petrolul existent. Prin tehnicile noi care urmeaza sa fie aplicate la extractie se preconizeaza marirea productiei de petrol/extractiei. Consideram ca aceasta expozitie, avand ca obiectiv transferul de tehnologie, si-a atins scopul.“