INCREDERE Increderea in prognoze Fundamentele bugetului pentru 2006
Data: 1-15 noiembrie 2005
Dupa cum era de prevazut, intreaga societate se afla angajata, intr-un fel sau altul, in evaluarea proiectelor de buget pentru anul viitor. Explicatia este simpla: nu numai asa-numitii bugetari, ci toata populatia este afectata de volumul veniturilor si al cheltuielilor bugetare, acestea din urma fiind alocate asimetric, ceea ce provoaca numeroase luari de pozitie critice. Intrucat toate aceste observatii vor fi luate in considerare (speram) la dezbaterea in Parlament a proiectelor de buget. Ne rezervam "dreptul" de a comenta forma in care vor fi adoptate.
In momentul de fata, merita sa reflectam la ceea ce reprezinta fundamentele bugetare, si anume prognozele referitoare la evolutia indicatorilor macroeconomici pentru 2006. Chiar daca in anul in curs multe prognoze oficiale nu s-au confirmat (in anumite cazuri din motive obiective, cum au fost valurile succesive de calamitati naturale), se cuvine sa avem deplina incredere in specialistii in materie (nu numai economisti, ci si ingineri). Metodele utilizate se situeaza la nivelul celor mai inalte standarde internationale in domeniu. Sigur, nu poate fi prevazut totul, dar tendintele esentiale se contureaza cu un grad ridicat de probabilitate.
Va continua cresterea economica, desi intr-un ritm mai lent decat in 2004. Fata de 8,3 la suta spor PIB se prognozeaza 6 la suta. Fata de 2005, sporul in 2006 va fi de numai 0,3 la suta. Elementul pozitiv cel mai interesant vizeaza investitiile. De la un ritm de crestere de cca 9,8 la suta in anul in curs se prognozeaza pentru 2006 un ritm de 12 procente, ceea ce este de-a dreptul remarcabil.
Importante (poate mai importante) sunt descresterile. Se anticipeaza o diminuare a cererii interne comparativ cu 2005 de la 9,6 la suta la ....,2 la suta. Aceste ritmuri rezulta, in special, din diminuarea consumului populatiei: de la 10,2 la suta in 2005 la 6,2 la suta in 2006. Adica, aproape la jumatate.
Concluzia logica a preconizatelor evolutii nu poate sa fie decat aceea ca indicii macroeconomici anunta inca un buget de austeritate. Sustinerea economica, atat a cresterii veniturilor cat si a cheltuielilor in conditiile unui deficit bugetar aproape simbolic de 0,5 la suta din PIB, arata ca nu exista premise pentru o ameliorare a conditiilor de trai in anul viitor. Este bine, cel putin, ca nu ni se "vand" iluzii. In acest mod suntem feriti de ... deziluzii, cel putin la capitolul care priveste bugetul pe anul viitor. (T.B.)