Standardizarea in economia de piata romaneasca
Data: 1-15 noiembrie 2005
Problemele standardizarii au fost pe larg dezbatute cu ocazia Conferintei prilejuite de Ziua Mondiala a Standardizarii - 14 octombrie 2005, organizata de Asociatia de Standardizare din Romania – ASRO, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Au participat reprezentanti ai ministerelor economice, ai organismelor guvernamentale si din mediul de afaceri.
Lucrarile s-au desfasurat sub motto-ul "Standarde pentru o lume mai sigura".
Una din conditiile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana o constituie si armonizarea legislatiei nationale cu cea din UE. In acest sens standardizarea are un rol important, pentru ca produsele si serviciile autohtone sa devina competitive atat pe piata interna, cat si pe cea externa, raspunzand cerintelor impuse de standardele europene si internationale. Subliniem faptul ca industria si economia din Romania au o lunga si deosebita experienta in elaborarea si utilizarea standardelor, care in socialism erau obligatorii pentru orice produs, nerespectarea lor fiind sanctionata de lege. Caracteristica standardelor Uniunii Europene o constituie faptul ca nu sunt obligatorii, ramanand la latitudinea producatorilor aplicarea sau ignorarea acestora.
O definitie pertinenta a rolului standardizarii a dat-o comisarul Günter Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene pe probleme de Comert si Industrie, care la 23 martie 2005, la Bruxelles, a afirmat: "Cred ca standardizarea va continua sa fie o forta in Europa. Standardizarea contribuie la reducerea barierelor comerciale si la cresterea competitivitatii. Elaboratorii standardelor europene sunt principalii contribuabili la cea mai buna reglementare impreuna cu standardele existente elaborate in sprijinul co si auto-reglementarii".
Organismul national de standardizare care reprezinta Romania in procesul de standardizare europeana si internationala este Asociatia de Standardizare din Romania - ASRO, care prin organizarea schimbului de informatii are un rol important pentru dezvoltarea si optimizarea activitatii firmelor romanesti pe piata interna si externa.
Activitatea ASRO vine in slujba intereselor agentilor economici, administratiei locale si centrale, organizatiilor pentru protectia consumatorilor, organismelor de certificare si de inspectie, organizatiilor patronale si profesionale.
Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale, gestionat de MEC, prevede o serie de factori care concura la competitivitatea produselor si serviciilor pe piata, astfel: factorii tehnici; de calitate; financiari si de desfacere si vanzare. Acestia concura la corelarea cererii cu oferta, a pretului cu calitatea si se regasesc numai prin cele mai recente standarde.
Prin respectarea standardelor, consumatorii sunt asigurati ca aparatura electronica, hrana pe care o consumam, relatiile cu mediul sunt corecte. De asemenea, standardizarea ofera solutii si un limbaj tehnic comun in toate tarile UE. Activitatea de standardizare este reglementata de o serie de legi, coduri de buna practica, ghiduri de utilizare si are garantia unor organisme de notorietate si marca firmelor de prestigiu.
Comisia Europeana a mandatat in anul 2005, pentru a douazecea oara, trei organisme care sa se ocupe cu elaborarea standardelor europene: CEN - Comitetul European de Standardizare; CENELEC - Comitetul European de Standardizare in Electrotehnica; ETSI - Institutul European de Standardizare in Telecomunicatii.
ASRO a preluat 93% dintre standardele CEN si 97% dintre standardele CENELEC, pana la data de 31.08.2005.
Pentru autentificarea utilizarii standardelor se face certificarea produsului si serviciilor, operatie prin care o terta persoana asigura ca inscriptionarea produsului este corecta.
De retinut, in loc de concluzii, ca produsele si serviciile romanesti pot deveni competitive numai prin aplicarea standardelor UE.