MASURI PENTRU REDUCEREA PLATILOR LA ENERGIA ELECTRICA
Data: 1-15 noiembrie 2007
Consumatorii de energie electrica isi pot reduce costurile la energia electrica daca isi schimba furnizorul, implementeaza un centru de management al energiei electrice si imbunatatesc calitatea retelei. Acestea sunt primele si cele mai eficiente masuri pentru scopul propus.
Dar, sa le luam pe rand.
Conform unui comunicat al Horvat & Parteners, pe baza actualului contract pentru energie, una dintre principalele modalitati de scadere a nivelului costurilor la energie este conversia dintr-un consumator captiv intr-un consumator eligibil.
In Romania, piata de retail (en-detail) este organizata de OPCOM, care tranzactioneaza energia electrica zilnic, si pe baza contractelor bilaterale. In functie de dinamica curenta a pietei, preturile pot fluctua destul de mult, dar ele reflecta valoarea reala la un moment dat. Pentru a beneficia de sistem, consumatorii trebuie sa monitorizeze cu atentie piata de retail, sa negocieze preturile si sa ajusteze frecvent contractele, acest lucru necesitand implicarea intensa a expertilor in energie.
Cu toate acestea, consumatorii sunt liberi sa negocieze cu potentialii furnizori contracte pe termen mediu si lung (de exemplu, pe un an), garantand un pret fix pe o perioada determinata. Aceasta planificare creeaza conditiile pentru imbunatatirea retelei strategice si pentru o mai buna estimare. Este recomandabila incheierea unui contract pe un an sau doi, care sa asigure o planificare pe care sa se poata baza si capacitatea suficienta pentru rezolvarea problemelor strategice. In functie de cantitatea consumata, se pot realiza reduceri de preturi de pana la 15%, comparativ cu preturile reglementate pentru consumatorii captivi.
O preconditie pentru a putea participa in piata libera este aceea de a avea contoare care sa masoare consumul cu ora si aceste contoare sa fie autorizate metrologic ca obiect si dupa instalare la consumator. In functie de retea, o investitie de aproximativ 2000 euro este necesara pentru fiecare punct de consum, la instalarea contoarelor. Perioada de schimbare a furnizorului poate sa dureze de la una pana la trei luni.
O a doua directie de actiune pentru consumatorii de energie electrica poate fi implementarea unui centru de management al energiei, pentru a imbunatati estimarea necesarului de energie si a reduce nivelul penalitatilor. In acest fel, consumatorilor eligibili li se solicita sa raporteze furnizorului o estimare a consumului pe ora. Bazat pe aceasta estimare, furnizorului i se solicita sa informeze operatorul de sistem despre puterea necesara ce trebuie furnizata in perioada respectiva. Pentru factura lunara, operatorul de sistem compara consumul pe ora cu cel estimat. In cazul in care consumul real este considerabil mai mic sau mai mare decat cel estimat si astfel produce dezechilibre in retea, furnizorul trebuie sa plateasca penalitati pentru respectivele ore, acestea fiind – de obicei - transmise mai departe direct consumatorului. In functie de fluctuatia cererii de energie si de calitatea estimarii, nivelul penalitatilor poate reprezenta pana la 8% din costurile pentru energia electrica a consumatorului.
Consumatorii cu un regim neregulat, carora le lipseste experienta si care au devenit eligibili doar de curand, se confrunta - in mod deosebit - cu probleme legate de estimarea corecta a cererii de energie pe ora. Un centru de management al energiei masoara si analizeaza consumul in timp real si il compara cu cel estimat. Centrul de management al energiei este si un sistem de invatare, care memoreaza date istorice pentru imbunatatirea calitatii estimarilor pentru viitor. Consumatorul isi cunoaste in mod transparent consumul propriu si are posibilitatea sa reduca costurile de penalizare si consumul total, datorita unei estimari corecte si planificarii. In functie de caracteristicile si numarul punctelor de consum ce trebuie gestionate, costurile de investitie pentru un centru de management al energiei electrice variaza intre 15.000 si 50.000 euro (inclusiv software si hardware si fara a lua in considerare contoarele).
Economiile sunt de pana la 10% din totalul cheltuielilor pentru energie si pot amortiza investitia intr-o perioada de timp relativ scurta. Perioada de implementare dureaza intre una si doua luni. O preconditie pentru aceasta contorizare este sa fie vorba de un consumator eligibil.
Un al treilea pas pentru reducerea costurilor cu energia electrica este imbunatatirea retelei electrice, pentru reducerea costurilor la energia reactiva, ce apare – in principal – in retelele cu consumatori mari si reduce fluxul de energie neta, generand costuri suplimentare de pana la 15%. Bazat pe analiza retelei, se pot identifica diferite masuri, precum implementarea unui capacitor (condensator electric) potrivit, care poate reduce cantitatea de energie reactiva pana aproape de zero. Pentru un consumator mediu, fara probleme tehnice de retea specifice, costurile investitiei pentru implementarea unei asemenea masuri pot fi aproximate la 5.000 euro si se pot realiza pe durata unei luni. Aceasta masura poate fi lansata independent de alte operatiuni, iar investitia se poate recupera in primele luni, in functie de cantitatea curenta de energie reactiva.
Aceste recomandari sunt determinate de faptul ca, in prezent, companiile consumatoare de energie electrica se confrunta cu cresteri semnificative ale factorilor pentru consumul de energie electrica. Pe de o parte, acestea sunt cauzate de cresterea cererii de electricitate la nivel regional. Pe de alta parte, productia de energie electrica a Romaniei este limitata din cauza reducerii productiei hidro, generata de seceta, dar si a problemelor care pot sa apara la reactoarele nucleare de la Cernavoda, datorita scaderii cotelor apelor din Canalul Dunare – Marea Neagra.
Masurile pentru reducerea platilor la energia electrica trebuie sa inceapa prin contactarea unui consultant in management energetic si, dupa prezentarea de principiu a situatiei, se impune un studiu de caz cu Diagnoza si se incheie cu Recomandari. Pentru acestea stau la dispozitia celor interesati. Institutul de Studii si Proiectari Energetice poate confirma, pentru cei sceptici, corectitudinea si eficienta masurilor prezentate.
Se poate remarca faptul ca masurile la care s-a facut referire sunt absolut si complet ecologice, iar pe de alta parte, estimarile de consum pot contribui la reducerea poluarii atmosferice cu gaze arse in termocentrale, ca si aducerea aproape de zero a energiei reactive cu ajutorul condensatorilor electrici.