Mircea D. Ratiu (editori: Silviu Tarnea, Marian Cheveresan si Nicolae Fantanaru) MASURAREA REZISTENTEI MATERIALELOR
Data: 1-15 noiembrie 2007
Colectia REZMAT nr. 40, Editura Mirton, Timisoara, 2007, 654 pagini,
6 capitole, format 16,5x23,5 cm, ISBN 978-973-52-0129-6
Prezenta carte, ce poate fi considerata ca o completare a unei lucrari anterioare (Mircea D. Ratiu, Metrologia incercarilor mecanice de materiale, Colectia REZMAT nr. 33, Editura Mirton, Timisoara, 2004, 399 pag.), cuprinde o monografie alcatuita din 32 de articole semnificative la care initiatorul lucrarii si autorul principal este dl prof. univ. dr. ing. Mircea D. Ratiu, membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, actualmente revenit in tara in orasul sau natal Turda.
Incepand din 1948, domnia sa a desfasurat, mai intai la Timisoara, apoi din 1978 in SUA, o bogata si valoroasa activitate de proiectare tehnica, cercetare stiintifica si didactica in domeniul metrologiei si al rezistentei si incercarii materialelor din constructia de utilaje si echipamente.
Cele 32 de articole si comunicari au fost grupate de autor in sase capitole, dupa cum urmeaza: Cap. 1 – Metrologia rezistentei materialelor, care contine o lucrare introductiva despre masurarea caracteristicilor mecanice ale materialelor intr-o viziune noua; Cap. 2 – Rezistenta la intindere si comprimare – cuprinde sapte lucrari in care s-au cercetat o serie de probleme din domeniu; Cap. 3 – Rezilienta materialelor – sase lucrari; Cap. 4 – Duritatea materialelor – zece lucrari; Cap. 5 – Rezistenta la solicitari repetate – trei lucrari; Cap. 6 – Rezistenta la uzura si frecare – cinci lucrari.
Fiecare dintre cele sase capitole ale cartii este precedat de un preambul cu o expunere sumara a continutului fiecarei lucrari redate in extenso. Cele mai importante lucrari sunt publicate si intr-o limba de larga circulatie, iar fiecare lucrare este insotita de un rezumat scris de asemenea intr-o limba de larga circulatie.
Monografia completeaza – credem – cu succes importanta colectie REZMAT initiata de vicepresedintele AGIR, dl prof. univ. dr. ing. Tiberiu Babeu de la Catedra de rezistenta materialelor a Universitatii Politehnica din Timisoara, care, iata, a ajuns la a 40-a aparitie din cadrul acestei remarcabile colectii.