Nicolae Vasile PUNCTUL DE SPRIJIN Editura AGIR, Bucuresti, 2007, 214 pag.
Data: 1-15 noiembrie 2007
Desigur, cititorii isi vor pune intrebarea: „Cum publica Editura AGIR si carti beletristice, de ce?“ Raspunsul este ca autorul acestui volum este o mare personalitate a ingineriei romanesti contemporane.
Trecand de la stilul mai greu accesibil al limbajului ingineresc, de la discursul tehnic pe care il practica uzual ca profesor universitar si moderator la manifestarile de specialitate, in aceasta carte prezinta o serie de aspecte sociale desprinse din mediul in care isi desfasoara activitatea, utilizand armele literaturii.
Schitele publicate de el pot fi clasificate ca fabule in proza, care dupa ce sunt citite indeamna cititorul la meditatie.
In aceasta carte, aflata la cea de a doua editie, putem citi noua schite, ale caror subiecte sunt anuntate printr-un motto. Acestea sunt: Radacini – „Copilaria se termina atunci cand realizezi ca si tu vei muri candva”(zicala romaneasca); Doamne, fereste de mai rau! – „Daca nu faceam puscarie, ramaneam un filfizon toata viata” (Alexandru Paleologu); Cine are carte are parte! - „Daca vrei sa ai ce manca un an, cultiva grau! Daca vrei sa ai ce manca mai multi ani, cultiva pomi! Daca vrei sa ai ce manca mereu, da-ti copiii la scoala!“ (proverb chinezesc); Despre evolutii, involutii, revolutii – „Cand mergi intr-o directie incerta, nu trebuie sa te grabesti!“ „Daca ceva nu merita sa fie facut, atunci nu merita nici sa fie facut bine!“ (Murphy); Despre cercetare – „Stiinta este capitanul si practica sunt soldatii“ ( Leonardo da Vinci); Despre politica –„Nu exista nicio certitudine acolo unde nu se poate aplica una dintre stiintele matematice“ (Leonardo da Vinci); „(…) si o sotietate fara primtipuri, va sa zica, ca nu le are“ (Ion Luca Caragiale); „Politica este a doua meserie care a aparut pe lume, dar din pacate se aseamana foarte mult cu prima“ (Ronald Reagan); Despre imagine – „Daca vrei sa nu faci nimic si sa inspiri, totodata, respect, cel mai nimerit, in ziua de azi, e sa te prefaci ca trudesti la nu se stie ce studiu profund…” (Leslie Stephen, 1865); Daca munca nu e, nimic nu e! – „ Intelepciunea este fiica experientei“ (Leonardo da Vinci); Si totusi, este trist pe lume – „Trezire, tramvai, patru ore de birou sau uzina, masa, tramvai, patru ore de munca, masa, somn, si luni si marti si miercuri si joi si vineri si sambata – iata un drum pe care il urmam cu usurinta aproape tot timpul. Dar, intr-o zi, ne pomenim intrebandu-ne « Pentru ce?»“( Albert Camus).
Lucrarea se adreseaza marelui public si reprezinta o lectura placuta, cu o mare bogatie de idei.