Romania Va Dezvolta Cel Mai Puternic Laser Din Istorie
Data: 1-15 octombrie 2009
Romania, alaturi de Ungaria si Cehia, face parte din cel mai amplu proiect gindit si materializat vreodata in domeniul laserelor, proiect care – potrivit specialistilor – va declansa o revolutie a vietii stiintifice, medicale, sociale si economice, cu impact direct si sesizabil pentru fiecare dintre noi. ELI (Extreme Light Infrastructure) este un proiect european prioritar, al carui obiectiv principal consta in realizarea celui mai puternic laser din istorie (de 200 PW).
Proiectul ELI vizeaza obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste o mie de ori mai puternice decit cele mai mari valori disponibile astazi. Poate genera, in timpi extrem de scurti (attosecunde, o attosecunda reprezentind un miliard de miliardime de secunda), echivalentul a peste 10000 de ori mai mult decit toata puterea generata in prezent. Va aparea, astfel, inca un domeniu stiintific la frontiera dintre fizica laserelor, fizica nucleara si fizica materialelor, ceea ce va permite explorarea unor zone si crearea unor materiale inabordabile la ora actuala.
Vor fi, de asemenea, posibile aplicatii cu mare impact stiintific, economic si social, de la realizarea de acceleratori de particule de dimensiuni reduse si parametri comparabili cu cei ai marilor acceleratori existenti, terapie anticancer, medicamente si pina la reducerea timpilor de viata a deseurilor radioactive de la milioane de ani, cit sunt necesari in prezent, pina la citeva zeci de minute.
Infrastructura proiectului ELI va fi construita in Romania, pe platforma de la Magurele. Aici se vor dezvolta tehnologii superioare celor de la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare – CERN. ELI – Magurele va functiona cu 300 – 400 de cercetatori romani (ingineri, tehnicieni etc.) din institutele de la noi si va atrage cercetatori straini (care vor veni la Magurele pentru experimente posibile numai aici), precum si multi studenti romani. În acest proiect, Cehia trebuie sa realizeze sursele secundare, iar Ungaria se va ocupa de fizica attosecundelor.
Potrivit oficialilor romani, pe parcursul anului 2010 se vor obtine toate aprobarile, inclusiv cele legate de fondurile structurale (Romaniei revenindu-i circa 280 milioane de euro din totalul de 500 milioane de euro, cit se estimeaza ca vor insuma costurile). Constructia va incepe in 2011.
Alte articole


