TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 octombrie 2009
Laborator de soft al Microsoft, la Craiova
Compania americana Microsoft, cel mai mare dezvoltator de software la nivel mondial (care produce, printre altele, sistemul de operare Windows), este interesata sa deschida un laborator de soft la Craiova, in incubatorul de afaceri al Parcului Industrial sau in Parcul IT dezvoltat de Universitatea Craiova. O delegatie a companiei s-a aflat recent in Banie, pentru a analiza unde va fi deschis laboratorul, reprezentantii Microsoft declarindu-se interesati – potrivit directorului general al Parcului Industrial, Marin Nicoli – de identificarea unui spatiu de 800 de metri patrati in care sa se desfasoare viitoarea unitate. Parcul Industrial este dezvoltat de Consiliul Judetean Dolj, cu finantare UE, si reprezinta o investitie in valoare de sase milioane de euro care va fi finalizata in februarie.
Finantarea inovatiei, prin bugetul UE
Comisia Europeana (CE) va propune reformarea radicala a bugetului UE, astfel incit fondurile sa fie redirectionate de la agricultura spre inovatie, prevenirea incalzirii globale si energie, potrivit unui document in faza de proiect, citat de Reuters. Propunerea, care va fi prezentata cel mai probabil la sfirsitul lunii noiembrie, va marca inceputul unor negocieri dificile, pe parcursul a doi ani, intre guvernele celor 27 de state membre.
„Din 2013, cand se va incheia actualul plan de cheltuieli pe termen lung, va avea loc o redirectionare a prioritatilor in privinta cheltuielilor, cu accent mai mare pe stimularea cresterii economice si a numarului de locuri de munca, protejarea mediului si imbunatatirea securitatii energetice, si mai putin pe agricultura“, se arata in document.
Ajutoarele externe vor reprezenta o alta prioritate, astfel incit UE sa poata juca un rol mai mare la nivel international si sa contribuie la reformele din tarile in curs de dezvoltare, potrivit CE. În prezent, peste 40 la suta din bugetul UE revine sectorului agricol si aproximativ o treime este destinat ajutoarelor regionale destinate unor proiecte de constructie de drumuri, protejarea mediului si specializarea fortei de munca. Proiectul prevede ca ajutoarele regionale trebuie sa se concentreze mai mult pe domeniile cercetare-dezvoltare, inovatie, programe de specializare si transnationale, in loc de programe simple de infrastructura.
Solutii pentru promovarea energiilor regenerabile
Dezvoltatorii de proiecte eoliene vor putea fi ajutati daca se va infiinta un Fond de Garantare a Creditelor destinat operatorilor care vor sa investeasca in energii regenerabile/alternative, este de parere Valeriu Binig, director financiar al Advisory Deloitte Romania. El a afirmat ca „Romania trebuie sa tinda catre un sistem modern al vinzarii certificatelor verzi, desi nu suntem maturi la acest capitol. Pentru dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile este nevoie chiar si de ajutoare de stat, iar sursa de bani ar putea fi din vinzarea drepturilor de emisii de CO2. Investitia acestor sume este o solutie pentru promovarea energiilor regenerabile in tara noastra“. Valeriu Binig considera ca in Romania „este nevoie stringenta si de o legislatie permisiva care sa atraga investitorii, nu sa-i faca sa plece“.