Combinatul chimic Oltchim va fi privatizat pana in aprilie - mai 2012
Data: 1 - 15 noiembrie 2011
Cunoscutul Combinat Oltchim Ramnicu-Valcea se afla, de decenii, in centrul atentiei, mai ales ca performer intr-un sector industrial care s-a definit printr-o semnificativa crestere a valorii adaugate. A trecut cu succes o buna parte din perioada de tranzitie, dar legile imuabile ale economiei de piata au impus, in ultima vreme, solutii de eficientizare a activitatii. Asa se explica de ce secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Karoly Borbely, a declarat ca, pana in aprilie - mai 2012, Combinatul va fi privatizat. Cum se stie, aceasta solutie este controversata, insa apartenenta acestei mari entitati economice la sectorul public nu lasa urma de indoiala asupra legitimitatii factorului decident. Care vor fi consecintele urmeaza sa vedem, iar responsabilitatea revine celor care au hotarat privatizarea. Astfel, pana la sfarsitul acestui an, MECMA, actionarul majoritar al companiei, va selecta o banca de investitii care va cauta potentiali cumparatori. „Nu facem decat sa ne tinem de calendarul de privatizare. Caietul de sarcini pentru selectarea bancii de investitii este aproape gata“, a declarat oficialul ministerului. Reamintim ca, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in negocierile cu FMI, Oltchim se afla pe lista companiilor la care urmeaza sa fie numit management privat pana la finele acestui an.
In context, este de retinut ca, in timpul recentei sale vizite la Bucuresti, comisarul UE pentru Concurenta, Joaquin Almunia, a declarat ca este analizat un posibil ajutor de stat pentru Oltchim, ceea ce indreptateste unele opinii potrivit carora - si in acest caz - urmeaza sa se privatizeze beneficiile si sa se nationalizeze pierderile. Nu este ceva nou; multe transferuri de proprietate s-au caracterizat prin acest procedeu, pagubos pentru economia nationala in ansamblu. Dar, sa mai facem apel la „istorie“:
Guvernul a aprobat, in 2009, o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor Publice, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei, provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate. Pentru realizarea conversiei datoriei in actiuni este necesar acordul Comisiei Europene. MECMA a anuntat ca Banca Comerciala Romana si Banca Transilvania ar putea accepta conversia in actiuni a datoriilor pe care Oltchim Ramnicu-Valcea le are fata de cele doua institutii de credit.
Situatia Combinatului Oltchim este prezentata, sub aspect financiar, prin date care se cer neaparat luate in considerare in evaluarea solutiei care se va adopta: la finalul anului 2010, avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a acumulat in intervalul 2007 - 2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.