Sprijinul pentru energia regenerabila ar putea fi redus, daca investitiile au fost supraestimate
Data: 1 - 15 noiembrie 2011
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, cu prilejul unui eveniment de profil, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea reduce, peste doi ani, numarul de certificate verzi acordate producatorilor de electricitate din surse regenerabile, daca autoritatile vor constata ca investitiile au fost supraestimate.
Dupa cum am mai informat, Guvernul a aprobat in acest an o lege prin care companiile care investesc in productia de energie din surse regenerabile primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acorda pentru energia produsa. Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.
Sustinerea energiilor regenerabile va duce la cresterea pretului final al energiei. Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata pana in 2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016 - 2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.
Directorul general al directiei de energie din cadrul Comisiei Europene, Philip Lowe, prezent la seminar, a afirmat ca Romania trebuie sa se gandeasca la costurile aferente sustinerii energiilor regenerabile, in contextul crizei financiare. „Din moment ce te-ai decis sa o sustii, trebuie sa te gandesti daca ai bani sa o sprijini, in contextul crizei financiare“, a spus Lowe.
Investitorii care au ales sa se implice in energia regenerabila in Romania au preferat in cea mai mare parte energia eoliana, datorita conditiilor favorabile. La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1000 MW si s-ar putea dubla anul viitor, permitand alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.