Romania - UE, parteneriat pentru fondurile europene in perioada 2014 - 2020
Data: 1 - 15 noiembrie 2012
Ministerul Afacerilor Europene, prin Centrul de Informare pentru Instrumente Structurale, a organizat, la 5 noiembrie a.c., conferinta de prezentare a documentului referitor la Pozitia Comisiei Europene privind elaborarea Acordului de Parteneriat si a programelor in Romania pentru perioada 2014 - 2020. Documentul expune viziunea Comisiei Europene asupra utilizarii fondurilor europene in Romania in viitoarea perioada de programare 2014 - 2020 si stabileste un numar limitat de prioritati pe care Uniunea Europeana le considera deosebit de importante.
Reamintim ca, pentru viitorul cadru financiar multianual, Comisia Europeana a propus o noua abordare in ceea ce priveste folosirea fondurilor europene prin impunerea de conditionalitati ex-ante si macroeconomice, concentrare tematica si eficientizare a cheltuielilor, tinand seama, in acelasi timp, de particularitatile identificate la nivelul fiecarui stat membru.
Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat ca nu crede ca se va ajunge la un acord intre toate statele membre asupra bugetului pe 2014 - 2020 pana la sfarsitul acestui an. „Recent, presedintia cipriota a pus pe masa o noua propunere, care reduce cu 50 de miliarde de euro alocarile propuse de Comisia Europeana. Nu suntem deloc multumiti cu ceea ce am vazut. Nu numai pentru ca este vorba despre o reducere, dar si pentru ca acel echilibru fin care era inclus in propunerea Comisiei Europene, nu numai intre alocarile pentru diferitele politici, dar si intre alocarile pentru diferitele state membre, este pierdut in momentul de fata. Tocmai de aceea, nu suntem dispusi sa sustinem o asemenea propunere“, a declarat ministrul, care a anuntat ca Romania va negocia cu CE includerea unei noi prioritati pentru finantare si sprijin, si anume industria, nu doar pentru intreprinderile mici si mijlocii, ci si pentru cele mari. Totodata, Leonard Orban a precizat ca va promova implicarea sectorului privat in gestionarea fondurilor europene, iar pe segmentele unde exista deficiente este nevoie de organisme intermediare private. Ministrul Afacerilor Europene a mai mentionat ca un aspect destul de grav la capitolul absorbtiei fondurilor comunitare este legat de reticenta beneficiarilor de a accesa banii europeni.
La conferinta au fost invitati reprezentanti ai ministerelor care fac parte din Comitetul Interministerial pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), ai autoritatilor de management si ai organismelor intermediare, ai Autoritatii de Audit, Autoritatii de Certificare si Plata (ACP), precum si reprezentanti ai mediului socio-economic, academic si ai societatii civile implicati in procesul de programare a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2014 - 2020.
Alte articole




