A VII-a Conferinta Nationala in domeniul standardizarii
Data: 1 - 15 noiembrie 2013
La cea de-a VII-a Conferinta Nationala in domeniul standardizarii, organizata la 11 octombrie a.c., sub egida Zilei Mondiale a Standardizarii, a luat cuvantul presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) si presedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), Mihai Mihaita, care, in numele celor doua organizatii pe care le reprezinta, a transmis un salut colegial si urarea de a obtine noi si importante rezultate in valoroasa activitate desfasurata de toti cei care lucreaza in acest domeniu. In continuare, vorbitorul a spus:
„Tematica din acest an a Zilei Mondiale a Standardizarii vizeaza «schimbarile pozitive» care sunt necesare si posibile in abordarea si solutionarea unei cerinte fundamentale a oricarei activitati si oricarui om responsabil: promovarea consecventa a ceea ce numim reguli. Concretizata la domeniul standardizarii, aceasta cerinta inseamna, practic, alinierea la ceea ce este mai avansat in Europa si in intreaga lume preponderent din punct de vedere tehnico-economic. A ignora standardele inseamna a te situa in afara cursului firesc al progresului umanitatii, iar acest adevar elementar se cere permanent repetat deoarece ne confruntam, zi de zi, cu efectele negative ale ramanerilor in urma, ale pierderilor de competitivitate.
Preocuparile dumneavoastra, ale Asociatiei de Standardizare din Romania, sunt convergente cu ale noastre, ale membrilor AGIR si ASTR. Cu alte prilejuri, pe baza unui bogat material documentar, am evocat momente din trecutul mai apropiat si mai indepartat care atesta legaturi trainice intre structurile profesionale ale inginerilor si structurile institutionalizate din domeniul standardizarii. Permiteti-mi acum, tocmai pentru ca avem astfel de indelungate si puternice traditii, sa va impartasesc cateva ganduri consonante cu deviza sub care se sarbatoreste Ziua Mondiala a Standardizarii din acest an, «Standardele asigura schimbari pozitive».
Nu spun, desigur, nicio noutate cand afirm ca suntem martori si participanti ai unui continuu proces de schimbare in toate domeniile de activitate, in toate domeniile vietii cotidiene. Din pacate, nu toate aceste schimbari sunt pozitive. Chiar si procese precum integrarea europeana si globalizarea iti arata, deseori, limitele si contradictiile concretizate, intre multe altele, prin tendintele de mentinere a Romaniei in situatia de tara de rangul al doilea, in cadrul Uniunii Europene, bineinteles si cu concursul nostru.
Nu este dificil de demonstrat ca, in societatea noastra, exista un deficit considerabil de respect fata de reguli, fie ca acestea privesc legile tarii, reglementarile internationale, fie standardele referitoare la produse, servicii, proceduri, comportamente, deontologie. Din acest motiv, starile sunt negative pentru ca perpetueaza si apreciaza multe moravuri si naravuri contrare nu numai interesului public, ci si interesului personal al fiecarui om de a se afirma in profesie, in viata, in raporturile inter-umane.
Sa tinem seama ca standardele reprezinta legatura cu lumea. Este de datoria noastra sa contracaram eficient asemenea tendinte, inclusiv prin instrumentele puse la dispozitie de conceptele si metodele proprii standardizarii. In acest sens vad ratiunea schimbarilor, care vizeaza chiar mentalitatile referitoare la reguli, la standarde.
Schimbarile pozitive sunt posibile nu prin izolare, prin autarhie, ci prin ceea ce este mai bun, mai folositor, inclusiv in procesul de integrare europeana a Romaniei. Am in vedere, cum este cunoscut, aplicarea Directivelor Noii Abordari bazate pe «standarde armonizate». Conceptual, cerintele «standardizarii armonizate» decurg din constientizarea pericolelor, a provocarilor carora trebuie sa le facem fata in toate domeniile, incepand cu produsele si serviciile de piata. Este vorba despre pericolele si provocarile asociate precum cele care privesc rezistenta fizica si mecanica, design-ul, calitatea materialelor, constructia, modul de intrebuintare, concordanta cu cerintele cresterii calitatii vietii. Aceasta este, de fapt, esenta «schimbarilor pozitive».
De aceea, doresc sa subliniez ca, in conditiile in care baza unui standard o constituie continutul tehnic, ar fi o eroare grava sa nesocotim aspectul social generat de aplicarea standardelor. Este si motivul care ma determina sa impartasesc opinia celor care vorbesc nu despre standarde, in general, ci despre standarde socio-economice, care vizeaza protectia vietii, a sanatatii, a mediului, a muncii si, nu in ultimul rand, calitatea educatiei. Pentru ca, in fond, respectul fata de reguli si, implicit, fata de standarde, este o rezultanta a educatiei, a schimbarilor pozitive in materie de mentalitati.
Toate elementele concrete pe care le presupune activitatea de standardizare, elemente care nu pot fi nici macar «inventariate» in scurtul meu cuvant, dar care privesc un complex de factori, inclusiv de ordin legislativ, institutional si managerial, pledeaza convingator pentru insusirea si aplicarea creatoare, la conditiile tarii noastre, a unor mecanisme, a unor metodologii menite sa sporeasca gradul de competitivitate al economiei romanesti, sa inlature multe dintre barierele existente in calea unei integrari reale in Uniunea Europeana, in circuitul mondial de valori materiale si spirituale.
In acest spirit dorim sa intarim colaborarea cu Asociatia de Standardizare din Romania, cu ferma convingere ca avem obiective comune care nu pot fi realizate decat prin eforturi comune.
Va este, desigur, bine cunoscuta Legea lui Murphy potrivit careia «lasate in voia lor, toate lucrurile merg din rau in mai rau».
Or, standardizarea este unul dintre cele mai eficiente instrumente de actiune pentru evitarea raului si promovarea a ceea ce este bun in stiinta, in tehnica, in toate domeniile de activitate. Iar academicianul Grigore Moisil spunea ca «omul nu progreseaza decat atunci cand stie ca nu poate sa faca tot ceea ce vrea». Trebuie sa faca ceea ce ii trebuie, spunem noi!
Si un zambet poate ajuta la schimbarea lucrurilor.
Succes!“