Blitz
Data: 1 - 15 noiembrie 2013
? Contributie financiara substantiala a Romaniei la programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene. Romania va plati peste 8,1 milioane de euro drept contributie financiara pentru programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA), in baza unei hotarari adoptate de Guvern. Executivul informeaza ca, prin acest act normativ, este aprobata contributia financiara a tarii noastre pentru programele optionale ale ESA, in valoare de 8,104 milioane de euro, si ca participarea Romaniei la aceste programe va cuprinde misiuni stiintifice, lansatoarele europene, observarea Terrei, explorare robotica si microgravitatie, navigatie prin satelit, dezvoltari tehnologice de nisa.
? Primul bec din lume care emite semnal de Internet. Un grup de cercetatori chinezi de la Universitatea Fudan din Shanghai au inventat primul bec din lume care emite un semnal Wi-Fi. Oamenii de stiinta chinezi au denumit noua inventie Li-Fi (Li de la Light, lumina). Expertii sustin ca LED-ul cu microchip din bec functioneaza chiar mai bine decat majoritatea routerelor de Internet din China. Cel putin patru calculatoare se pot conecta la noul device care isi bazeaza functionarea pe frecventa undelor fotonice si nu pe unde radio. Semnalul va avea 150 MB pe secunda. Becul „router“ va fi prezentat in noiembrie la Targul International de Industrie din Shanghai.
? Oras subacvatic. Un designer pasionat de conceptul vietii sub apa a realizat proiectul unui complex de locuinte subacvatic, care - potrivit realizatorului sau - ar putea deveni locuibil in viitorul apropiat. Sub-Biosphere 2 este alcatuit din opt structuri „bio-dom“ si are o latime de 330 de metri. Realizatorul proiectului, Phil Pauley, spune ca acest complex va avea un suport central, un punct de observare si mai multe structuri care pot gazdui pana la 100 de oameni. Fiecare structura va avea propriul ecosistem, fara a fi nevoie de aer sau mancare din lumea exterioara.
? „Aspirator electronic“ gigant pentru curatarea aerului de particulele poluante. Un designer in domeniul tehnologic din Olanda a propus o solutie inovatoare pentru a curata aerul de particulele poluante provenite din emisiile industriale. Sistemul propus de Daan Roosegaarde presupune crearea unor „ferestre de aer curat“, prin folosirea unor bobine din cupru care vor crea un camp electrostatic capabil sa atraga particulele solide poluante spre sol, unde ar fi mai usor de curatat. „Este similar principiului in baza caruia un balon incarcat cu electricitate statica atrage firele de par“, a afirmat Daan Roosegaarde. Designerul lucreaza in prezent cu mai multi cercetatori de la Universitatea Tehnica din Delft pentru a crea prototipul „aspiratorului“ minune. Mai mult, acesta a convenit cu autoritatile din Beijing sa instaleze un asemenea „aspirator“ intr-unul dintre parcurile orasului peste aproximativ un an si jumatate.