Distribuitorii de electricitate, obligati sa racordeze la retea locuintele neelectrificate
Data: 1 - 15 noiembrie 2013
Electrificarea celor aproape 100 000 de locuinte din peste 2200 de localitati care inca nu au acces la acest serviciu va fi realizata de distribuitorii de energie, iar daca investitia nu se justifica din punct de vedere economic, costurile vor fi impartite cu autoritatile locale, potrivit unei metodologii aprobate in luna octombrie a.c. de Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). „Operatorul de distributie concesionar este obligat sa asigure dezvoltarea si finantarea retelei electrice de distributie pentru electrificarea localitatilor ori pentru extinderea retelelor de distributie in zona acoperita de contractul de concesiune, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale sau centrale, realizate in baza planurilor de dezvoltare regionala si de urbanism. In cazul in care realizarea acestor investitii nu este justificata economic pentru operatorul de distributie concesionar, acestea pot fi finantate prin coparticiparea autoritatilor publice“, se arata intr-un comunicat al ANRE. Dupa cum se stie, pana acum, distribuitorii nu erau obligati sa racordeze la retea localitatile neelectrificate, ci faceau acest lucru doar daca aceasta investitie se justifica economic. Electrificarea localitatilor izolate era realizata cu bani din bugetul central, prin Ministerul de Interne, si din bugetele locale. „Evaluarea conditiilor de finantare a investitiilor respective se determina de operatorul de distributie concesionar in baza unui studiu de fezabilitate, conform prevederilor metodologiei aprobate“, se mai precizeaza in comunicatul ANRE.
Reamintim ca, in luna august a anului trecut, Ministerul Economiei estima costurile electrificarii la 1,03 miliarde de lei. Atunci, costurile erau prevazute sa fie asigurate in proportie de 90% de la bugetul de stat, iar 10% de autoritatile locale. La inceputul anului 2012, Guvernul a extins pana in 2016 perioada de derulare a programului. In 2003, investitia era estimata la 150 milioane de dolari, finalizarea proiectului fiind programata pentru 2005.
Reprezentantii ANRE precizeaza ca proiectul metodologiei a fost supus consultarii publice, ca document de discutie, in perioada aprilie - mai 2013.
In Romania exista trei distribuitori de electricitate de stat (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud) si cinci privati: Enel Muntenia, Enel Banat, Enel Dobrogea, E.ON Moldova Distributie si CEZ Distributie Oltenia.