Prof. univ. dr. ing. Gavril Creta, la 90 de ani
Data: 1 - 15 noiembrie 2013
Gavril Creta s-a nascut la 26 octombrie 1923 in Gai, actual cartier al Aradului, in familia unui feroviar. A urmat cursurile preuniversitare la actualul Colegiu National Moise Nicoara din Arad, pe care l-a absolvit in 1942. In continuare, a urmat cursurile Scolii Politehnice, actuala Universitate Politehnica din Timisoara, specialitatea electromecanica, fiind bursier al Uzinelor si Domeniilor de Fier din Resita. Dupa absolvirea cursurilor universitare, Gavril Creta s-a incadrat la Uzina Constructoare de Masini Resita (UCMR), unde una dintre primele sale lucrari a fost consacrata turbinelor de la amenajarea hidroenergetica Gozna, lucrare realizata impreuna cu colegul sau de facultate, ing. Alexandru Bitang. Proiectul prezenta o solutie originala pe plan mondial: doua rotoare de turbine hidraulice tip Pelton dispuse in aceeasi carcasa, care prelucrau caderile de apa ale raurilor Gozna si Barzava, care aveau debite si caderi diferite, cuplate la un generator electric comun. Dupa testarea in Laboratorul de masini hidraulice al Politehnicii din Timisoara pe o macheta la scara 1:2,5, s-a putut trece la executarea instalatiei in marime naturala, cele doua rotoare de turbine putand genera impreuna o putere de 4000 CP. Lucrarea a reprezentat, totodata, si lucrarea sa de diploma, sustinuta in 1948, primind calificativul Magna cum laude.
In 1949 a realizat un grup convertizor de frecventa 50/42,5 Hz, de 8750 kW, destinat sa alimenteze utilajele care lucrau la frecventa de 42,5 Hz cu curent de la noile centrale electrice, care produceau curent cu frecventa de 50 Hz, lucrare pentru care a primit Premiul de Stat clasa I. Dupa aproape un deceniu, cand majoritatea consumatorilor au trecut la frecventa de 50 Hz, a condus lucrarile pentru inversarea sensului de functionare, dinspre reteaua in care vechile centrale mai produceau curent la frecventa de 42,5 Hz spre reteaua de 50 Hz.
Din 1950 s-a specializat in turbine cu abur, a caror productie urma sa inceapa la Resita, in premiera in Romania. Ca inginer proiectant, iar apoi ca sef serviciu proiectare al UCMR, a realizat proiectele celor peste 170 de turbine cu abur, cu puteri intre 1 si 50 MW, fabricate la UCMR de-a lungul unui sfert de secol. Prima turbina cu abur realizata in tara, de tip AP3, de 3 MW, a fost incercata pe standul uzinei in anul 1952. A urmat o varianta imbunatatita, simbol AP3-1, tot de 3 MW, dar functionand cu abur de parametri mai ridicati, de 35 bar si 435 oC. In anii care au urmat, sub conducerea lui Gavril Creta au fost proiectate zece noi tipuri de turbine cu abur, cu condensatie sau contrapresiune, cu sau fara prize de abur reglate, destinate antrenarii generatoarelor electrice sau turbosuflantelor, avand puteri cuprinse intre 1 si 10 MW, functionand cu abur de 35 bar si 435 oC, la care se adauga diferite turbine cu abur de puteri mai mici, sub 200 kW. Aceste turbine au fost montate in diferite centrale din tara sau livrate la export in R. P. Chineza, R. P. Mongola, India, Turcia si Egipt. Prin aceasta activitate este considerat un simbol al creatiei tehnice al uzinelor din Resita. In anul 1957 a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a.
Din anul 1951 si-a desfasurat activitatea si in cadrul Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic din Timisoara, in calitate de conferentiar. A predat disciplina de Masini si Turbine cu Abur, transformata ulterior in Turbine cu Abur si cu Gaze. Din 1962, aceasta activitate a devenit exclusiva. Pentru sustinerea disciplinei a realizat doua laboratoare. Unul dintre ele a fost laboratorul de turbine cu abur, dotat cu mai multe standuri, actionate de aburul saturat produs de un cazan si de o instalatie de ejectoare, care permitea realizarea de presiuni mai mici decat cea atmosferica. Celalalt era destinat studiului vibratiilor paletelor, discurilor si rotoarelor de turbine multietajate.
In 1970 a obtinut titlul de doctor inginer in urma sustinerii tezei de doctorat cu titlul Contributii la studiul ventilelor monoscaun cu difuzor ale turbinelor cu abur sub conducerea prof. Marin Banarescu. Pentru lucrarile stiintifice publicate in cursul pregatirii tezei a primit, impreuna cu colectivul de colaboratori, Premiul III al Ministerului Invatamantului. In anul 1973 a obtinut gradul de profesor universitar.
O realizare mai putin cunoscuta a sa, datorita secretului, a fost un turbocompresor pentru hidrogen sulfurat, destinat cercetarilor de punere la punct a tehnologiei originale romanesti de obtinere a apei grele. Turbocompresorul necesita o etansare speciala, totala. Rotorul acestui turbocompresor, lucrand la 8000 de rotatii pe minut, a fost realizat in atelierele Facultatii de Mecanica din Timisoara, restul compresorului fiind realizat de beneficiar.
A publicat mai multe carti de specialitate de o deosebita valoare, din domeniul in care s-a afirmat. In perioada 1971 - 1973 a fost membru in Comisia de Stat pentru Sistemul Energetic National, iar intre 1976 - 1977 membru in Consiliul Tehnico-Economic. S-a pensionat in 1989, continuandu-si activitatea ca profesor consultant, conducator de doctorat.
La ceas aniversar, profesorului Gavril Creta colegii ii spun, cu dragoste si recunostinta, LA MULTI ANI!