Blitz
Data: 1 - 15 noiembrie 2014
- Europa, alimentata cu energie din Sahara? Un consortiu de firme a inceput sa construiasca un urias camp de panouri solare in partea tunisiana a desertului Sahara. Energia produsa acolo va fi exportata in Uniunea Europeana, printr-un cablu subacvatic care va traversa Marea Mediterana si va ajunge in nordul Italiei. Acesta este doar unul dintre proiectele prin care se incearca transformarea puternicelor raze solare din Nordul Africii in electricitate pentru Europa. Campul de panouri solare TuNur ar urma sa produca in doar trei ani de doua ori mai multa energie electrica decat o centrala atomica. Panourile montate in campul TuNur sunt oglinzi care concentreaza razele solare pe un turn central in care apa este transformata in abur la 500 de grade Celsius. Aburul pune in miscare o turbina generatoare de electricitate. Conducerea proiectului spune ca aceasta tehnologie permite generarea energiei si pe timp de noapte: „Asta inseamna ca putem inlocui centralele pe combustibili fosili, pentru ca putem genera energie solara non-stop“.
- Inovatia care va schimba zborul cu avionul. Compania britanica Centre for Process Innovation (CPI) a dezvaluit detalii ale unui avion la care geamurile au fost inlocuite cu ecrane ce transmit imagini din exteriorul aeronavei. CPI sustine ca 80% din greutatea avionului se datoreaza carburantului si fuselajului, astfel ca eliminarea geamurilor ar reduce costurile de exploatare. Cu fiecare reducere de 1% a greutatii avionului se economiseste 0,75% din combustibil. „Reducerea greutatii inseamna reducerea consumului, iar reducerea consumului scade cantitatea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera, dar si costurile de operare“, sustin reprezentantii CPI. Purtatorul de cuvant al companiei, dr. Jon Helliwell, a declarat pentru The Mirror ca acest concept ar putea deveni realitate in urmatorii 10 ani, totul depinzand de evolutia tehnologiei OLED (Organic Light Emitting Diode - diode electroluminiscente organice) care sa permita aparitia unor panouri de afisaj de mari dimensiuni. In prezent, tehnologia OLED poate afisa imagini, dar componentele sunt sensibile la umezeala, astfel ca este nevoie ca acestea sa fie protejate de sticla inflexibila.
- 12 orase, in cursa pentru titlul Capitala europeana verde 2017. Urmatoarele 12 orase s-au inscris pentru competitia Capitala europeana verde 2017: Bursa (Turcia), Cascais (Portugalia), Cork (Irlanda), Essen (Germania), `s-Hertogenbosch (?arile de Jos), Istanbul (Turcia), Lahti (Finlanda), Lisabona (Portugalia), Nijmegen (?arile de Jos), Pecs (Ungaria), Porto (Portugalia), Umea (Suedia). Premiul recompenseaza un oras care ocupa o pozitie de lider pentru un mod de viata urbana ecologica. Aceste localitati deschid drumul in ceea ce priveste instituirea unor standarde mai inalte in domeniul dezvoltarii urbane durabile, ascultarea dorintelor cetatenilor si promovarea unor solutii inovatoare la provocarile din domeniul mediului. Castigatorul va fi anuntat in iunie 2015.