Chisinau: manifestari stiintifice sub semnul fratiei romanilor de pe ambele maluri ale Prutului
Data: 1 - 15 noiembrie 2014
In perioada 20 - 25 octombrie a.c., numerosi ingineri, din mediul academico-universitar, din sfera cercetarii si proiectarii, din productie, care-si desfasoara activitatea in Bucuresti si in alte localitati ale Romaniei, au avut posibilitatea sa participe, la Chisinau, la o serie de manifestari care au dat expresie sentimentelor fratesti ale romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, ale inginerilor romani de pretutindeni. In centrul acestor manifestari s-a aflat jubileul Universitatii Tehnice a Moldovei (UTM): implinirea a 50 de ani de la infiintarea acestei prestigioase institutii de invatamant superior de la Chisinau. In intervalul amintit au avut loc urmatoarele manifestari:
Luni, 20 octombrie - Conferinta stiintifica jubiliara a studentilor si colaboratorilor UTM;
Marti, 21 octombrie - Vernisarea Expozitiei lucrarilor de creatie ale studentilor UTM, editia a IV-a; Vizitarea Centrului de Tehnologii Satelitare, amplasat in campusul universitar Rascani;
Miercuri, 22 octombrie - Conferinta internationala Microelectronica si Stiinta Calculatoarelor;
Joi, 23 octombrie - Simpozionul Stiintific al Inginerilor Romani de Pretutindeni (SINGRO 2014), organizat de Asociatia Inginerilor din Republica Moldova (AIM) si Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR); Sedinta festiva a Senatului UTM;
Vineri, 24 octombrie - Simpozionul cultural international Cucuteni 2000: Redivivus; Sedinta festiva a Senatului; Adunarea festiva „50 de ani ai Universitatii Tehnice a Moldovei“;
Sambata, 25 octombrie - Concert festiv in aer liber.
Amploarea si varietatea manifestarilor releva importanta evenimentelor, participantii din tara noastra avand, astfel, prilejul sa cunoasca mai bine realizarile si preocuparile colegilor din Republica Moldova si sa asigure premisele dezvoltarii si aprofundarii relatiilor reciproce. In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva dintre momentele traite de noi, participantii, la intensitatea unor sentimente cu adevarat fratesti.
O jumatate de secol de existenta a Universitatii Tehnice a Moldovei
Universitatea Tehnica a Moldovei (UTM) a luat fiinta prin punerea in aplicare a Deciziei guvernamentale la nivel unional din 13 martie 1964 privind infiintarea Institutului Politehnic din Chisinau (IPC), urmata de Hotararea Guvernului republican privind deschiderea IPC cu atribuirea patrimoniului si numirea in mai 1964 a primului rector, doctorul in stiinte fizico-matematice Sergiu Radautan. Astfel, se inscria un moment de cea mai mare importanta in procesul afirmarii basarabenilor si in domeniul creatiei tehnico-stiintifice prin punerea bazelor unei prestigioase institutii de invatamant superior. IPC pornea la drum cu un contingent de 274 de cadre didactice si aproximativ 2000 de studenti la sectia cu frecventa la zi si peste 3000 la fara frecventa.
In 1992 a fost numit noul rector, prof. univ. Ion A. Bostan, iar la 28 aprilie 1993, IPC a devenit Universitatea Tehnica a Moldovei, fapt ce a impus transformari de structura, de concept si de continut ale instruirii ingineresti. S-a modificat esential nomenclatorul de specializari, pe langa cele 28 existente anterior adaugandu-se 35 de specializari noi cu 30 de optiuni.
Astazi, Universitatea Tehnica a Moldovei este unica institutie de invatamant superior tehnic, acreditata de stat, in Republica Moldova. De la fondarea ei in 1964 si pana in prezent, la universitate s-au pregatit 84532 de absolventi, precum si peste 1300 de doctori in stiinta si doctori habilitati. La UTM studiile sunt organizate la 10 facultati: Energetica si Inginerie Electrica; Inginerie si Management in Constructia de Masini; Inginerie Mecanica si Transporturi; Calculatoare, Informatica si Microelectronica; Inginerie si Management in Electronica si Telecomunicatii; Tehnologie si Management in Industria Alimentara; Industrie Usoara; Cadastru, Geodezie si Constructii; Urbanism si Arhitectura; Inginerie Economica si Business. In cadrul Facultatii de Inginerie si Management in Constructia de Masini activeaza Colegiul Tehnic. In afara de acesta, la UTM sunt afiliate 9 colegii cu profil tehnic.
Instruirea studentilor de la sectiile de zi si cu frecventa redusa este asigurata de aproximativ 700 de cadre didactice, doua treimi avand gradele de „academician“, „profesor universitar“, „conferentiar universitar“, „doctor habilitat“, „doctor in stiinta“. La UTM studiile sunt organizate in baza Sistemului European de Credite Academice Transferabile (SECAT). Sistemul SECAT faciliteaza mobilitatea studentilor si a tinerilor specialisti in arealul european cu recunoasterea diplomelor de studii. Studentii UTM isi fac stagiile de practica la intreprinderi din tara (private si de stat), cu care universitatea are contracte incheiate pe baza de interes reciproc. In fiecare an, sute de studenti de la UTM isi fac stagiile de practica si in alte tari, cu care UTM intretine legaturi stiintifico-didactice: Romania, Rusia, Ucraina, Franta, Italia, Germania, SUA, Canada, Anglia, Cehia, Turcia, Belgia, Slovacia etc.
Cercetarilor stiintifice la UTM li se acorda o atentie deosebita, fiind o componenta esentiala a invatamantului. In procesul de cercetare participa activ si studentii, ceea ce duce la ridicarea nivelului lor de pregatire profesionala. Viata universitara la UTM cuprinde si alte aspecte - sport, activitati artistice de amatori etc. Sportul detine un rol important in activitatea universitatii. Factorii ce contribuie la dezvoltarea sportului se imbunatatesc de la an la an: se construiesc stadioane moderne, sali de antrenamente; sportivii sunt instruiti de specialisti in domeniul dat. La UTM exista colective artistice de muzica si dans popular. Fanfara Universitara este pe locul II in Moldova, fiind precedata de Fanfara Prezidentiala.
In cei 4 - 5 ani de studentie la UTM, tineretul studios se formeaza profesional si civic la nivelul celor mai inalte cerinte. Absolventii UTM lucreaza cu succes in diferite ramuri ale economiei nationale, contribuie esential la formarea noii intelectualitati a Republicii Moldova, precum si la completarea structurilor de conducere a tanarului stat.
Manifestarile dedicate jubileului UTM au fost incununate de o impresionanta adunare festiva desfasurata la Palatul National Nicolae Sulac. Toti participantii au trait emotionante momente evocatoare, fiecare pagina de istorie a Universitatii relevand profundele semnificatii ale unei angajari exemplare in slujirea valorilor invatamantului tehnic promovate aici, la Chisinau, in intreaga Republica Moldova. Au fost citite mesaje de felicitare adresate de premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, precum si de la romani, inclusiv basarabeni, aflati in diferite tari ale lumii - prof. dr. ing. Vasily Kazak (Ucraina), prof. dr. ing. Rodion Popa (Federatia Rusa), dr. ing. Ion Madan (Germania).
Simpozionul Stiintific al Inginerilor Romani de Pretutindeni - SINGRO 2014
Este cat se poate de semnificativ ca editia a XI-a a Simpozionului Stiintific al Inginerilor Romani de Pretutindeni (SINGRO), cu tema „Ingineria - prezent si viitor“, a avut loc la Chisinau. Atat Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), cat si Asociatia Inginerilor din Republica Moldova (AIM) au dorit si au reusit sa dea expresie bunelor lor relatii traditionale, intr-un context mai larg. Este vorba despre relevarea valorilor comune ale inginerilor romani de pretutindeni.
Sedinta de deschidere si lucrarile in plen ale simpozionului au fost conduse de presedintele AGIR, prof. as. dr. ing. EurIng DHC Mihai Mihaita care, in deschiderea lucrarilor, a adresat un mesaj participantilor, in care se afirma:
„Este o mare bucurie pentru noi, inginerii romani de pretutindeni, sa ne intalnim sub semnul patriotismului, in sprijinul solidaritatii bazate pe etica stiintei si ingineriei. Simpozionul Inginerilor Romani de Pretutindeni s-a impus in lumea stiintifica prin abordarea sistematica a problemelor in scopul identificarii unei cai catre un nou model economic, durabil si pe care sa-l urmam.
Anul acesta Simpozionul are loc la Chisinau, capitala Republicii Moldova pentru ca ne leaga - peste timp si peste vremuri - radacini si traditii comune, vorbim aceeasi limba stramoseasca, liantul indestructibil al apartenentei la un destin istoric cand fericit, cand nedrept, asumat, insa, de noi toti, in dorinta unui viitor mai bun. Este un prilej sa participam si la jubileul de o jumatate de secol de existenta a Universitatii Tehnice a Moldovei si sa exprimam cele mai calde sentimente fratesti de apreciere a activitatii prodigioase pusa in slujba nobilei cauze de formare a specialistilor cu inalta pregatire profesionala in spiritul celor mai pretioase valori ale umanitatii.
De-a lungul a 50 de ani, de cand fiinteaza Universitatea, inginerii de pe ambele maluri ale Prutului, in pofida numeroaselor dificultati provocate de conditii potrivnice, n-au incetat - nici macar o clipa - sa se preocupe cum sa colaboreze, iar cand a fost posibil, in timpul din urma, sa comunice, sa se viziteze reciproc, sa-si impartaseasca experientele, sa realizeze proiecte comune, sa contribuie la permanenta imbogatire a culturii si practicii tehnice.
Comunitatea de limba, istorie, civilizatie si cultura face din relatiile Romaniei cu Republica Moldova o stare de fapt si de spirit unica la nivel european, din care rezulta o comuniune speciala. S-a demonstrat ca - asa cum spune o vorba din batrani - «sangele apa nu se face» si ca exista, dincolo de conjuncturi, de influenta unor factori nefavorabili, un numitor comun de cel mai mare pret: dorinta fierbinte, potentata de stiinta, de marile achizitii ale cunoasterii, de a ne aduce fiecare contributii tot mai insemnate la progresul profesiei noastre ingineresti, mereu innoita si mereu deschisa la nevoile omului, masura a tuturor lucrurilor.
Simpozionul se remarca printr-o participare numeroasa, prin calitatea participantilor, a conferentiarilor si prin rezultate practice sperate. A sosit timpul ca ingineria romana sa renasca intr-o lume noua, sa se redescopere in cercetare, in proiecte de viitor. Sa pastram aprinsa flacara sperantelor!“
Un alt mesaj a fost transmis de ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, in care se precizeaza:
„Tehnologia este un limbaj universal, o forma esentiala prin care un popor se exprima in planul creatiei intelectuale si contribuie la bogatia materiala a umanitatii. De aceea, initiativa de a-i aduce laolalta pe inginerii romani de pretutindeni capata importanta constientizarii si recunoasterii unor valori incontestabile - este o initiativa pe care o salut din toata inima si careia ii urez o viata cat mai lunga! Tehnologia se refera la toate acele lucruri care sunt facute sa sustina viata, sa faciliteze legaturile dintre oameni, sa stranga popoarele si sa lege natiunile unele de altele. Tehnologia este cea care ii permite unui popor sa isi spuna povestea istoriei sale - la fel ca si cuvintele limbii noastre stim azi despre latinitatea noastra privind Columna lui Traian de la Roma, piciorul Podului construit de Apolodor din Damasc peste Dunare sau giganticul mausoleu Tropaeum Traiani din Dobrogea.
Noi, romanii, avem o lunga traditie a invatamantului tehnic - in 1813, acum peste 200 de ani, la Iasi, Gheorghe Asachi punea bazele primei scoli de ingineri din ?arile Romane. In aceasta traditie s-au format mari ingineri care au gandit si pus in aplicare solutii care au devenit o parte a patrimoniului tehnic universal.
In 1879, francezul Gustave Eiffel venea din Franta la Valenii de Munte sa discute cu romanul Gheorghe Panculescu despre tehnologia urmata de acesta din urma la constructia caii ferate Bucuresti - Predeal, una dintre primele mari lucrari ale industriei romanesti. Eiffel avea sa recunoasca contributia lui Panculescu intr-una dintre cele mai importante lucrari ale sale si sa o adopte in constructia turnului din Paris, care ii poarta numele - celebrul turn, facut, de altfel, din otel romanesc. Numele lui Panculescu este azi cunoscut politehnistilor din toate universitatile tehnologice ale lumii pentru inventiile sale in domeniul rezistentei materialelor - este numele unui inginer roman, care atrage atentia asupra faptului ca noi suntem una dintre natiunile «ganditoare» ale tehnicii.
Inginerii romani au construit tot ce se afla pe pamant romanesc - o tara intreaga - iar daca am aduna lucrurile construite de ei pe alte meleaguri ale lumii am putea imagina cel putin inca una la fel de mare - cu orase si fabrici, cu drumuri si asa mai departe.
Poetii au legat cele doua maluri ale Prutului prin poduri de flori. Acum, inginerilor le revine misiunea sa le apropie, prin poduri de fier si beton armat, peste care sa treaca trenuri si camioane cu marfuri si materii prime pentru fabrici si piete, prin gazoducte care sa aduca in casele oamenilor caldura, prin retele electrice care sa aduca lumina si energia. Tehnologia trebuie sa lege acum Republica Moldova de Romania, trebuie sa lege Republica Moldova de Uniunea Europeana - iar aici vine randul inginerilor sa isi spuna cuvantul si sa isi aduca din plin contributia.“
Sesiunea plenara
Cele sase prezentari din sesiunea plenara au abordat teme generale de interes pentru toti participantii. Seria a fost deschisa de acad. Ion Bostan, membru al Academiei de Stiinte a Moldovei (ASM), rector al Universitatii Tehnice a Moldovei, care a prezentat lucrarea „Cercetarea stiintifica, de la idee la produse industriale in exemple (Transmisii precesionale, sisteme de conversie a SRE, microsatelit)“. Aceasta lucrare i-a permis autorului sa treaca in revista principalele preocupari si realizari ale cercetarii stiintifice tehnice din Moldova sub egida Academiei si a Universitatii, precum si perspectivele de aplicare a lor in practica inginereasca.
Detaliind o importanta directie de cercetare, prof. univ. Ion Tighineanu a vorbit despre dezvoltarea nanotehnologiilor in Republica Moldova. Prof. em. dr. ing. Valeriu V. Jinescu a conferentiat despre energonica - principii, legi si aplicatii cu grad mare de aplicabilitate, iar prof. dr. ing. DHC Florin Tanasescu despre problemele actuale ale energeticii. Prof. univ. em. dr. ing. DHC Ioan Curtu, de la Universitatea Transilvania din Brasov, a abordat o alta tema de mare actualitate in domeniul invatamantului: calitatea in procesul educational.
In incheiere, dr. ing. Ion Madan, absolvent al UTM (stabilit in prezent in Germania) a vorbit despre „Tainele ingineriei germane din perspectiva unui basarabean“.
Lucrarile pe sectiuni
Lucrarile pe sectiuni au fost moderate de prof. univ. dr. hab. Petru Stoicev, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea si prof. univ. dr. hab. Mircea Andriuta. In program au fost inscrise 45 de lucrari din cele mai variate domenii ale ingineriei, lucrari ce abordau atat rezultate originale ale unor cercetari specifice, cat si realizari ingineresti deosebite. Marea varietate a temelor abordate si necesitatea limitarii timpului alocat expunerii si discutarii fiecarei lucrari nu au permis dezbaterea in amanunt a acestora dar, in schimb, s-a realizat un fructuos schimb de experienta intre specialisti din diferite domenii si s-a demonstrat, inca odata, marea varietate a problemelor ingineresti.
Doar pentru exemplificare, mentionam mai jos succinte aspecte ale prezentarilor realizate. Prima lucrare a fost una realizata de o echipa mixta romano-moldoveana (drd. ing Marin Laurentiu, Marin Catalina Daniela de la ICECHIM Bucuresti si prof. Pavel Topala, prof. Vitalie Besciu si drd. Alexandru Ojegov din Republica Moldova) ce descrie obtinerea unui „nanocompoziot poliuretanic cu proprietati speciale ignifuge, antiuzura si antialunecare pentru podele in institutii publice“. Tot o echpa mixta romano-moldoveana (prof. Gheorghe Manolea, Universitatea din Craiova, dr. ing. Laurentiu Alboteanu si dr. ing. Constantin Sulea) a realizat si prezentat lucrarea „Monitorizarea activitatilor de combatere a caderilor de grindina in zone transfrontaliere: Rezultate obtinute in proiectul MIS ETC 166“.
Dr. ing. Ion Bibicu de la Institutul National de Fizica Materialelor de la Magurele a descris „Spectroscopia Mossbauer: metoda de studiu a suprafetei“.
Pe de alta parte, prof. Romeo Ciortan de la Universitatea Ovidius din Constanta a comentat „Aspecte privind infrastructura pentru navigatie in Romania“, iar colectivul alcatuit din dr. ing. Corneliu Cristescu, dr. ing. Catalin Dumitrescu, dr. ing. Radu Radoi si dr. ing. Liliana Dumitrescu a descris „Sisteme hidraulice de recuperare a energiei utilizate pentru cresterea eficientei energetice a masinilor si echipamentelor“. Despre metodologia pentru imbunatatirea calitatii apei potabile a vorbit prof. Rodion Popa, din Federatia Rusa, iar solutiile moderne de poduri aplicate in Romania in ultimele doua decenii au fost comentate de dr. ing. Victor Popa.
Dr. ing. Ion Potarniche a prezentat lucrarea „Convertoarele statice de putere utilizate in conversia energiei - eficiente energetic sau utile in procesul de conversie“, elaborata impreuna cu drd. Mina Gheamalinga si ing. Cornelia Popescu de la ICPE ACTEL. Despre imbunatatirea terenului de fundare cu coloane de piatra sparta compactata - tehnologia Geopier a vorbit ing. Eugeniu Vasilache (coautor ing. Petre Uta), iar despre senzori pentru textile inteligente a vorbit drd. Vlad Dragos Diaconescu (coautori dr. Liliana Vornicu-Albu, dr. ing. Rodica Diaconescu, drd. Isabela Racea si prof. dr. ing. Aurelia Grigoriu).
Tehnicile analitice nedistructive pentru caracterizarea si autentificarea unor monede medievale din argint de pe teritoriul Moldovei (sec. XIV - XVII) au fost prezentate de colectivul alcatuit din drd. Codrin Lacatusu, prof. dr. ing. Aurelia Grigoriu, dr. ing. Nicoleta Vornicu, dr. ing. Maria Geba si dr. ing. Rodica Diaconescu.
Lucrarile prezentate vor fi publicate in Buletinul AGIR - cotat CNCSIS categ. B+, precum si in revistele de specialitate ale UTM.
Simpozionul International Cucuteni 5000: Redivivus
Vineri, 24 octombrie a.c., s-au desfasurat lucrarile simpozionului International „Cucuteni 5000: Redivivus“. Cuvantul de deschidere a fost rostit de Valerian Dorogan, prorector pentru cercetare stiintifica al UTM. Au adresat mesaje de felicitare Alexandru Herlea, presedinte al Casei Romane din Paris, Adrian Graur, fost rector al Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, si Radu Munteanu, presedinte de onoare al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.
In sesiunea plenara, au fost prezentate comunicari ale universitarilor din Republica Moldova si Romania privind „Istoria tehnicii si unitatea Europei“, „Romanii din jurul Romaniei“, „Istoria invatamantului tehnic din Transilvania“, „Istoria unor idei biomimetice din ingineria mecanica“ si „REBO DE NO TERO - legile pamantului nostru“.
Comunicarile au adus noi contributii la mai buna cunoastere a culturii Cucuteni, relevandu-se elemente dintre cele mai semnificative privind continuitatea si imbogatirea permanenta a vietii materiale si spirituale inca din cele mai vechi timpuri pe pamanturile in care au trait stramosii nostri. Reamintim ca avem de-a face cu una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa, care si-a primit numele dupa satul cu aceeasi denumire din apropierea Iasiului, unde, in anul 1884, s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic. Zona aferenta avea o suprafata de circa 35 000 kmp, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei.
Ceramica din cultura Cucuteni este unica in Europa, gasindu-se unele asemanari, destul de pregnante, cu elemente ale unei ceramici dintr-o cultura neolitica din China. Populatia apartinand culturii Cucuteni avea o organizare protourbana, cu locuinte mari, cu vetre interioare. Avea ca ocupatie vanatoarea, agricultura si mestesuguri casnice, cum ar fi: tesut, olarit, confectionare de unelte. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt rosul, albul si negrul, cu unele variatii in functie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv.
Ceremonia acordarii inaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa al UTM
In sedinta Senatului din iunie 2014, s-a hotarat in unanimitate acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa al UTM la inca doua personalitati ale culturii tehnice romane: prof. as. dr. ing. EurIng DHC Mihai Mihaita, presedintele AGIR si presedinte al ASTR, si prof. dr. ing. DHC Florin Teodor Tanasescu, vicepresedinte al ASTR. Ceremonia inmanarii titlurilor s-a desfasurat cu ocazia SINGRO 2014. Laudatio dedicat prof. as. dr. ing. EurIng DHC Mihai Mihaita a fost prezentat de acad. Ion Bostan, rectorul UTM, care a relevat ca titlul academic de Doctor Honoris Causa a fost acordat „pentru merite deosebite in consolidarea si promovarea imaginii ingineriei romanesti la scara internationala, dezvoltarea stiintelor ingineresti si aprofundarea cooperarii inginerilor romani de pretutindeni“. Vorbitorul a relevat, intre altele: „Acest Laudatio se adreseaza unui remarcabil pedagog si om de stiinta, manager, aparator inflacarat al intereselor profesionale si sociale ale inginerilor, al intaririi autoritatii, prestigiului si profesiei de inginer, cunoscut in plan national si international. Personalitatea unui om reprezinta cea mai inalta sinteza sufleteasca, fiind o valoare morala si profesionala, un deziderat etic sau estetic, pe care multi isi propun sa-l atinga si putini il ating in adevar. Dl Mihai Mihaita este acea personalitate care si-a legat numele de renasterea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, readucand-o la viata in decembrie 1989“. In continuare, au fost prezentate, pe larg, momente din viata si activitatea celui distins, atat in domeniul conducerii cailor ferate, cat si in cel de cadru didactic si de lider al structurilor profesionale ingineresti. S-a insistat pe contributia pe contributia adusa la dezvoltarea si intarirea relatiilor de prietenie si colaborare dintre Romania si Republica Moldova, in particular in domeniul ingineresc si didactic. In incheiere, in Laudatio s-a mentionat: „O activitate atat de prodigioasa si prestigioasa contureaza pregnant profilul omului de cultura Mihai Mihaita, capabil sa imbine in mod atat de fericit calitatile unui erudit cu cele ale unui dascal, unui inginer, cu cele ale unui manager“.
In raspunsul sau, Mihai Mihaita a abordat o tema de mare interes si actualitate, legatura dintre stiinta si constiinta, exprimandu-si „convingerea ca nu exista activitate umana mai captivanta decat cea dedicata stiintei, intelegand prin aceasta descoperirile si aplicarea lor, ca o legatura indispensabila dintre teorie si practica. De aici decurge si afirmarea pe un taram in esenta bivalent: cunoastere si constiinta. O analiza a raportului dintre stiinta, ca o expresie a cunoasterii sistematice, si constiinta, ca marturie a unei bune cunoasteri de sine, impune o abordare riguroasa. (...) Ne aflam in plin camp epistemologic, ceea ce ne ajuta sa identificam nu numai fundamentele stiintei pe care o slujim, ci si valorile pe care le promovam. Tocmai de aceea se cere amintit ca anii crizei globale au confirmat, intr-o maniera de netagaduit, impactul considerabil al revolutiei informatice nu numai asupra continutului si dimensiunilor cercetarii stiintifice, a intregii dezvoltari economico-sociale, dar si asupra reformarii sistemelor de educatie. Acest impact readuce in prim plan tema responsabilitatii omului de stiinta, uneori, intr-o maniera dramatica, intrucat nimic pe aceasta lume nu este integral bun sau rau. Bunaoara, globalizarea care, in prima si ultima instanta se bazeaza pe progresul stiintei si tehnologiei. (...) Inegalitatile din lumea in care traim isi au originea in decalajele stiintifice si tehnologice. (...) Realizarile si provocarile cu care ne confruntam releva exact ceea ce constituie liantul dintre stiinta si constiinta pe plan global. In acest spatiu de traire, simtire si gandire ne aflam noi, cei care ne straduim sa punem creatia in slujba valorilor umane, cunoscand ca tot ceea ce are valoare are la baza o gandire etica. O asemenea gandire ii determina pe oamenii de stiinta sa sublinieze necesitatea de a dezvolta un nou mod de a privi lumea si pe noi insine - o noua harta a realitatii. (...) Fara o revolutie globala in sfera constiintei umane nu se va schimba nimic in lume.“
Ceremonia a continuat cu acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa pentru prof. univ. dr. ing. DHC Florin Teodor Tanasescu, vicepresedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. In Laudatio, prezentat de prof. univ. dr. Petru Todos, prim-prorector al UTM, s-a mentionat, intre altele: „Activitatea profesionala a dlui Florin Tanasescu, pe care-l omagiem astazi, poate fi amplasata in trei sfere importante - aceea a cercetarii directe, legata de mai multe domenii, a doua sfera de activitate se refera la managementul cercetarii si a treia, indispensabil legata de primele doua, de cadru didactic, de transfer al cunostintelor catre tanara generatie“. Toate aceste domenii au fost ilustrate cu numeroase momente din viata si activitatea celui distins, relevandu-se, in special, contributiile pe care le-a avut in calitate de cercetator si apoi de conducator al Institutului de Cercetari Electrotehnice (ICET) din Bucuresti. In Laudatio s-a mai relevat ca profesorul Tanasescu a fost „initiatorul si promotorul Acordului Interguvernamental Republica Moldova - Romania pentru sustinerea invatamantului si cercetarii. Acordul semnat la Chisinau la 19 mai 1992 a avut o importanta cruciala pentru Republica Moldova. In acesti ani, un rol deosebit l-au avut multiplele proiecte de cercetare realizate in cadrul Acordului. (...) Semnificatiile acestui Acord in ceea ce priveste solutionarea unei probleme complexe privind trecerea la predarea in limba romana in domeniul invatamantului ingineresc autohton, asigurarea cu literatura si perfectionarea lingvistica a cadrelor didactice este una deosebita“.
Profesorul Florin Tanasescu a ales sa vorbeasca despre limba si terminologia ei, „despre limbajele de specialitate, despre limba ca instrument de comunicare intre oameni (deci in scop practic) dar in egala masura si estetic pentru ca limba trebuie sa fie curata, frumoasa, lipsita de accidente lingvistice care o pot altera, sa aiba prin crearea cuvintelor frumosul care te indeamna sa o iubesti si sa-ti fie sprijin atunci cand tanjesti ca nu o poti vorbi ci numai citi, neavand cu cine. (...) Apararea limbii romane, un element inseparabil al identitatii nationale, este in egala masura legata de deschiderea spre alte limbi care o pot imbogati, ii dau posibilitatea de a se dezvolta si integra in marile tendinte europene. Un imprumut lingvistic corect facut dupa reguli clare si unanim acceptate, imbogateste o limba, ii da forta si vitalitate si reprezinta insasi cheia dezvoltarii sale.“
De-a lungul existentei sale, UTM a mai decernat titlul de Doctor Honoris Causa si altor personalitati proeminente romane care si-au adus contributia la dezvoltarea potentialului stiintifico-didactic al Moldovei, printre acestia fiind: Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost prim-ministru, Sergiu Chiriacescu, rector al Universitatii Transilvania din Brasov, Adelaida Mateescu, profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Nicolae Golovanov, profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Mihai Gafiteanu, rector, Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi, Aurel Campeanu, profesor la Universitatea din Craiova, Lorin Cantemir, profesor la Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi, acad. Gleb Dragan, Gheorghe Manolea, profesor la Universitatea din Craiova, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman, Radu Munteanu, fost rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (actualmente presedinte de onoare al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca).
(Fotografiile din acest articol ne-au fost puse la dispozitie de catre dl ing. Octavian Udriste, caruia ii multumim.)