A X-a editie a Conferintei anuale Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania
Data: 1 - 15 noiembrie 2015
Dezvoltarea companiilor prin inovare
In zilele de 9 - 10 octombrie 2015, s-au desfasurat, la Galati, lucrarile celei de-a X-a Conferinte anuale Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. Prestigioasa manifestare a fost organizata de Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) si Universitatea Dunarea de Jos din Galati si a avut ca tema „Dezvoltarea companiilor prin inovare“.
Consacram evenimentului un amplu spatiu, deoarece, prin tematica, prin mod de organizare, prin participanti, prin impactul pe care l-a avut, in special in importante sectoare ale economiei reale, Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania au dat expresie unor cerinte majore ale vietii noastre economico-sociale, printr-un model de implicare, in primul rand a inginerilor, in vederea atingerii unor obiective care intrunesc un larg consens public.
In sprijinul adevaratelor valori stiintifice si umaniste
In cuvantul de deschidere, presedintele ASTR, Mihai Mihaita, a adresat caldele multumiri ale conducerii Academiei pentru modul in care se concretizeaza parteneriatul cu Universitatea Dunarea de Jos, exemplu de conlucrare, de solidaritate, in sprijinul valorilor stiintifice si umaniste promovate impreuna, pentru ospitalitatea de care se bucura participantii. In continuare, vorbitorul a spus:
„A X-a editie a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania cuprinde patru elemente in premiera:
? Participa alaturi de noi cele mai inalte si reprezentative personalitati care conduc judetul si orasul Galati: domnul presedinte al Consiliului Judetean, prof. univ. dr. Nicolae Dobrovici Bacalbasa, domnul prefect ing. Dorin Otrocol si domnul primar ing. Marius Stan;
? Este alaturi de noi Excelenta Sa Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze, tara de care ne leaga o indelungata si trainica prietenie.
Ne bucuram de prezenta inaltelor personalitati pe care o consider ca un semn de solidaritate participativa si incurajare. In numele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, al Universitatii Dunarea de Jos din Galati si al participantilor le aducem calduroase multumiri.
? In paralel, se desfasoara cea de-a II-a editie a Salonului de Inventica «UGAL Invent», organizat de Universitate si de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - un exemplu de promovare si transfer al ideilor inovatoare in tehnica si tehnologie, o consonanta fericita a celor doua evenimente.
? Lucrarile ce vor fi prezentate la Zilele ASTR sunt tiparite in volum, nu ca la editiile precedente, cand se publicau post-factum si cu intarziere.
Pentru toate acestea se cuvine sa aduc sincere si calduroase multumiri domnului rector al Universitatii, prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Birsan, domnului decan al Facultatii de Inginerie, prof. univ. ing. Catalin Fetecau, domnului prof. univ. dr. ing. Emil Ceanga, membru al Academiei noastre, domnului dr. ing. Daniel Ganea si tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei editii aniversare a Zilelor ASTR.
Spiritul novator, creator romanesc
Ceea ce se intampla aici, starea de spirit care domina atmosfera ma indeamna sa multumesc faptasilor de lucruri deosebite si la inceput, nu numai la incheiere. Si acesta poate fi numita o premiera.
Desigur, un scurt cuvant introductiv nu poate aborda teme de fond privind obiectivul demersurilor stiintifice implicate de Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania gazduite aici, la Galati, oras care si-a legat, pentru totdeauna, numele de ceea ce a fost, este si - cu siguranta - va fi spiritul novator, creator romanesc.
Nu pot, insa, ocoli o serie de aspecte de ordin conceptual si practic sub semnul carora are loc aceasta manifestare stiintifica.
Daca vom pastra proportiile - iar aceasta cerinta este proprie noua, celor care au imbratisat profesia de inginer - nu putem omite constatarea ca problematica mondiala dezbatuta, in aceste zile, la Adunarea Generala aniversara a ONU, in primul rand cea care priveste dezvoltarea durabila, se regaseste, in forme diverse, in programul manifestarii noastre. Conectarea la tendintele cele mai pregnante ale evolutiei omenirii sub semnul unor provocari majore, fara precedent, reprezinta un obiectiv central al lucrarilor care urmeaza a fi prezentate de distinsii participanti la Zilele ASTR.
Satisfactia generata de identificarea unor obiective realiste, consonante cu aspiratiile oamenilor de stiinta din intreaga lume, este dublata de sentimentul raspunderii pe care il implica, direct si ultimativ, necesitatea de a evalua corect, cu spirit critic, starile de fapt actuale de la noi din tara si de a actiona simultan, intr-o viziune strategica, pe doua directii convergente: inlaturarea factorilor de blocaj, de franare a inovarii si promovarea experientei pozitive.
O asemenea viziune ne obliga sa remarcam ca a aparut si se adanceste falia dintre numarul si valoarea creatiilor stiintifico-tehnice distinse cu medalii si premii la concursuri interne si internationale si aplicarea in practica, in special in industrie, a brevetelor de inventii, a tehnicilor si tehnologiilor avansate elaborate de specialisti romani, indeosebi de ingineri. O asemenea situatie nu poate fi trecuta cu vederea decat cu asumarea riscului de a ne inchide accesul spre un viitor mai bun, de la nivel individual pana la scara nationala.
Cu fata spre economia reala
Pe aceasta linie a recunoasterii deschise a starilor de fapt din economie, din intreaga societate, se cuvine sa remarcam si excesul de dezbateri sterile, de palavrageala descris, ca nimeni altul, de marele Caragiale, indeosebi cel practicat de unele televiziuni, exces grevat pe deficitul de continut, de argumente in sustinerea unor opinii, cel putin discutabile.
Consider ca asemenea adevaruri se cer luate in considerare in cursul desfasurarii lucrarilor manifestarii noastre, de moderatorii din sectiuni, de toti participantii, deoarece cu sofisme, cu exagerari metaforice, cu preocuparea exclusiva pentru propria imagine, pentru completarea listei de publicatii din CV-ul fiecaruia, fara acordarea unei minime atentii valorii, posibilitatilor de punere in aplicare, cu alte si alte tare, binecunoscute de noi toti, nu vom reusi niciodata sa fim competitivi, sa reducem decalajele care ne despart de tarile avansate, fie si numai cele din Uniunea Europeana. Retorica asa zis principiala, optiunea pentru abstractiuni reci, desconsiderarea a ceea ce omul de stiinta numeste „Maria Sa Fapta Concreta“, naravul de a asculta mult pe cei care spun nimicuri si mai putin pe cei care fac si ne spun ceea ce fac, se cer inlocuite de o implicare directa si calificata in conceperea si aplicarea de solutii, in primul rand in economia reala, in industrie. Prezenta, in mijlocul nostru, a invitatilor exponenti ai industriei galatene si din zonele invecinate, are - deopotriva - un sens simbolic, cel al unirii stiintei cu practica, dar mai ales un obiectiv clar si puternic stimulativ, si anume unirea fortelor pentru cresterea contributiei comune la reindustrializarea Romaniei, nu la reinvierea trecutului, ci la conectarea cu exigentele, la provocarile erei digitale, ale societatii bazate pe cunoastere.
Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania au inaugurat o traditie pe care sunt convins ca actuala manifestare o va consolida si imbogati. Ma refer la raspunsul dat, la fiecare editie, la intrebari pe teme esentiale ale evolutiei tehnicii si tehnologiei romanesti, in raport cu nevoile reale ale tarii, cu finalitatea pe care trebuie s-o aiba orice demers stiintific: ridicarea nivelului de trai, imbunatatirea calitatii vietii concetatenilor nostri. Desigur, vor fi, totdeauna, mai multe intrebari decat raspunsuri.
Intrebari care stimuleaza, nu demobilizeaza
In spatiul public se vehiculeaza intrebari, cum li se spune, fierbinti, apasatoare, cu adevarat arzatoare, dar si unele derutante, manipulatoare; se formuleaza intrebari pe deplin justificate privind educatia, formarea specialistilor, inclusiv a inginerilor, nevoia de repere, mai ales morale. Sunt intrebari care stimuleaza, nu demobilizeaza. Ne bucuram ca am scapat de intrebarile interzise inca de pe vremea inchizitiei si, mai aproape de timpul nostru, de regimurile totalitare. Dar, totdeauna, s-au gasit savanti de tipul lui Galileo Galilei, care au avut curajul, determinarea sa spuna „Eppur si muove“.
Noi ne aflam in situatia fasta de a nu avea alte limite in materie de adevar stiintific decat propriul nostru potential intelectual si etic pe care avem datoria sa-l crestem neincetat. Dincolo de stereotipuri, de clisee, de obisnuinte, de „rugina“ conservatorismului si conformismului, de tot ceea ce reprezinta factori negativi in metodologie, in politici publice, in atmosfera sociala, exista resursele creative ale noastre, in primul rand ale inginerilor, ceea ce genereaza un sentiment tonic de solidaritate, de incredere ca dificultatile pot fi biruite, ca pentru promovarea valorilor in care credem nu-ti trebuie curaj, intrucat a spune lucrurilor pe nume face parte integranta din insasi natura profesiei noastre de ingineri. O profesie care ne obliga la realism, la respect fata de adevar, la autodepasire.
*
* *
Stimati colegi, stimati participanti la Zilele ASTR, sunt doar cateva ganduri pe care am dorit sa vi le impartasesc, considerand ca sinceritatea, altoita pe trunchiul puternic al competentei si responsabilitatii, ne caracterizeaza ca profesionisti, ca oameni, ca membri ai Cetatii, ca romani dornici ca tara noastra sa progreseze, sa devina mai prospera, tot mai demna in randul statelor din Europa si din lume.
Cu aceste ganduri, declar deschise lucrarile manifestarii noastre, urandu-ne reciproc succes in tot ceea ce inseamna si vor insemna Zilele ASTR, aici, in ospitalierul Galati.“
Dezbateri la obiect, accent pe solutii
Sesiunea plenara a Conferintei a fost marcata de mesajele pe care le-au transmis: Iulian Gabriel Birsan, rectorul Universitatii Dunarea de Jos din Galati; Excelenta Sa, Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti; Nicolae Dobrovici Bacalbasa, presedintele Consiliului Judetean Galati; Dorin Otrocol, prefectul judetului Galati.
Au fost subliniate, cu acest prilej, semnificatiile actiunilor desfasurate de ASTR, aprecierea deosebita pentru o serie de initiative care sunt menite a asigura premisele unor noi si tot mai valoroase creatii stiintifico-tehnice in spiritul valorilor relevate in deschiderea lucrarilor. Tot in sedinta plenara, au fost prezentate expuneri care, la randul lor, s-au constituit in contributii directe, pretioase la clarificarea cailor si mijloacelor de promovare a cuceririlor stiintei si tehnicii contemporane. Astfel, au fost prezentate lucrarile stiintifice: „Dezvoltarea companiilor prin inovare“ (autor: Mihai Mihaita); „Inovare, restructurare, dezvoltare si adaptare la piata concurentiala“ (Emanuel Babici); „Managementul inovarii in ingineria produselor mecatronice - studiu de caz“ (Ionel Staretu); „Filosofia, strategia si practica inovarii in industria navala din Romania. Abordarea integrata a ciclului de viata. Realizari si perspective“ (Gelu Kahu); „Ingineria de produs - componenta a dezvoltarii companiilor prin inovare“ (Alexandru Woinaroschy) si „Identificarea sectoarelor din industria prelucratoare si servicii destinate investitiilor strategice, conditie a cresterii economice durabile a Romaniei“ (Cezar Mereuta).
In continuare, lucrarile s-au desfasurat in urmatoarele sectiuni: „Inovarea in activitatea inginereasca si managementul inovativ“; „Tehnologii inovative in ingineria mecanica si in domenii conectate la ingineria mecanica“; „Tehnologii inovative in ingineria electrica si ingineria sistemelor“; „Tehnologii inovative in transporturi“ si „Tehnologii inovative in constructii“. Pe ansamblul sectiunilor, s-au prezentat peste 60 de lucrari stiintifice care au imbratisat o gama larga de domenii, toate sub semnul preocuparilor pentru slujirea, prin stiinta si tehnica, a economiei nationale. Fireste, nu avem posibilitatea de a prezenta tematica acestor lucrari, insa, asa cum s-a mai precizat, toate au fost incluse intr-un amplu volum publicat de Editura AGIR, in coordonarea dr. ing. Emil Ceanga, membru titular al ASTR, prof. dr. ing. Catalin Fetecau, de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, dr. ing. Mircea Modiga, membru corespondent al ASTR si dr. ing. Daniel Ganea, de la Universitatea Dunarea de Jos. Este, de asemenea, de remarcat, ca autorii lucrarilor sunt participanti nemijlociti la activitatile desfasurate in mediul academico-universitar si in economie, in special in industrie. De altfel, aceasta a fost o caracteristica esentiala a manifestarii despre care relatam, atentia tuturor participantilor indreptandu-se spre folosirea parghiilor inovarii, in special in vederea consolidarii companiilor din industrie si, prin ele, accentuarii cursului spre o dezvoltare durabila a intregii economii romanesti.
Un exemplu de promovare si transfer ale ideilor novatoare in tehnica si tehnologie l-a constituit cea de-a doua editie a Salonului de Inventica UGAL Invent, organizat de Universitatea Dunarea de Jos si de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania. Cele mai valoroase lucrari au fost premiate.
O experienta de un deceniu - premisa pentru noi progrese in promovarea
unei autentice viziuni strategice
Faptul ca a avut loc editia aniversara, a X-a, a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, a prilejuit atat participantilor, cat si conducerii Academiei, o analiza aprofundata a experientei care s-a acumulat pana acum in vederea conturarii directiilor de actiune in perioada urmatoare. De la o editie la alta, s-au consemnat progrese evidente la toate capitolele - de la organizare, pana la impactul manifestarilor programate. Astfel, Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania s-au inscris ca momente tot mai importante in cronica vietii stiintifice nationale, in constiinta unui numar tot mai mare de concetateni care au fost, astfel, conectati la preocupari si actiuni care contribuie in mod esential la imbunatatirea calitatii vietii, la consolidarea tuturor proceselor pozitive din societatea noastra.
Una dintre principalele concluzii a fost aceea ca parteneriatele cu universitati de prestigiu, ca, de altfel, si cu unitati din industrie, din alte ramuri ale economiei, cu autoritati locale si centrale reprezinta una dintre conditiile principale ale succesului unor asemenea manifestari. In context, s-a relevat ca, la Galati, gazdele s-au intrecut pe ele insele nu numai in ceea ce priveste organizarea manifestarii (dupa toate rigorile unor evenimente de acest fel), ci si prin crearea unei atmosfere calde, prietenesti, colegiale generatoare de autentica emulatie creatoare. Faptul a fost relevat in mod deosebit de pregnant de Salonul Cercetarii si Inovarii UGAL Invent, care a pus din nou in evidenta importanta implicarii membrilor AGIR, a structurilor teritoriale ale Asociatiei in actiuni cu un puternic impact in randurile comunitatii noastre profesionale, ale tuturor cetatenilor tarii.
In acelasi timp, prezenta tot mai larga si activa a autorilor de lucrari a fost si este o modalitate eficienta de intarire a legaturilor directe cu colegii de breasla, cu exponenti dintre cei mai reprezentativi ai industriei, ai altor sectoare economico-sociale, ceea ce a facilitat si faciliteaza un rodnic schimb de opinii, de experienta in slujba obiectivelor comune.
In acest context, in mod cu totul deosebit, se cere relevata importanta a ceea ce se numeste metaforic „infuzia de sange proaspat”, respectiv implicarea in activitatile ASTR a unui numar cat mai mare de reprezentanti autentici ai industriei, inclusiv tineri ingineri care s-au afirmat in practica, precum si in demersurile de natura stiintifica, modalitatile care si-au dovedit - si in acest sens - utilitatea, avand un camp larg de aplicare si de perfectionare.
Inscrierea in programele Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania a unor vizite si a altor modalitati de contact nemijlocit cu realitatile economico-sociale din numeroase zone ale tarii a permis initierea de actiuni, inclusiv in sfera cercetarii, dezvoltarii si inovarii menite sa ajute in special practica industriala sa se inscrie pe orbita exigentelor impuse de societatea cunoasterii, de epoca digitala.
Totodata, se impune a remarca modul in care se folosesc tot mai eficient informatiile postate din timp pe site-ul conferintei, astfel incat inscrierea participarii cu lucrari s-a desfasurat si se desfasoara intr-o perioada optima.
Analiza modului in care s-au desfasurat conferintele de-a lungul unui intreg deceniu a permis sa se desprinda si alte concluzii cu o mare valoare de generalizare. Una dintre ele vizeaza ponderea in crestere a tinerilor ingineri in multiplele lor ipostaze, de la cercetatori pana la manageri la asemenea reuniuni stiintifice. Intrucat privirea este indreptata spre viitor, apare, la intreaga ei insemnatate, preocuparea de a se gasi si promova modalitati tot mai atractive de antrenare a tinerilor in asemenea activitati. Tema include si luarea in considerare a criteriilor de evaluare care determina promovarea in cariera. S-a apreciat ca limitarea acestor criterii la activitatea publicistica, incadrarea in sistemul ISI in forma actuala sunt contraproductive si, in consecinta, se impune ca factorii decidenti in domeniu sa adopte masurile care se cuvin pentru a se imbunatati situatia si sub acest aspect. Prin consemnarea unor asemenea luari de pozitie, s-a evidentiat si o alta caracteristica a Zilelor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, si anume atitudinea civica, responsabila concretizata prin propuneri, prin solutii a caror valabilitate a fost si este confirmata de practica.
De asemenea, pentru asigurarea cresterii numarului de participanti s-a dovedit deosebit de utila stabilirea unor tematici care sa implice cat mai multe sectii ale ASTR. Participarea celor mai de seama exponenti ai comunitatii ingineresti din toate domeniile la conferinte a marcat ridicarea continua a cotei procesului stiintific, economic si social definit prin conceptul numit „varful de competenta“. Desigur, analizele nu s-au limitat la aspecte de ordin cantitativ (numar de participanti si structura acestora, inclusiv dupa varsta si specializari), ci accentul s-a pus si se pune, in continuare, pe elementele de ordin calitativ, cele care realmente reprezinta contributii notabile la progresul stiintei si tehnicii.
Nu mai putin importanta s-a dovedit a fi interactiunea ASTR cu institutiile publice, cu diverse structuri socio-profesionale la nivel central si local, ceea ce s-a reflectat in numeroase actiuni concrete, inclusiv prin folosirea sistematica, pe scara mai larga, a mijloacelor de comunicatii moderne, cele bazate pe achizitiile IT. Prin asemenea experiente pozitive, se contureaza tot mai clar modalitatile prin care Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania reusesc sa reuneasca vectorii dinamici din industrie, cercetare si universitati in vederea formularii de propuneri si solutii care sa corespunda unei STRATEGII DE ?ARA pe termen lung. In aceasta ordine de idei, atat manifestarea care a avut loc la Galati, cat si editiile anterioare, au relevat importanta cresterii numarului de membri asociati, ceea ce permite acumularea de noi forte dinamice, in special tinere, care detin pozitii-cheie in economia reala, in special in industrie.
La toate conferintele desfasurate in ultimul deceniu s-a subliniat, cu temei, ca in ceea ce-i priveste pe membrii Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, in calitate de for stiintific si de consacrare a comunitatii ingineresti, se promoveaza, la toate nivelurile - incepand cu cele de baza - conceperea, propunerea si aplicarea de solutii care sa asigure resursa umana necesara pentru inovare - factorul decisiv in procesul de dezvoltare durabila a economiei. Si din aceasta perspectiva, Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania au adus si vor aduce, cu siguranta, valoroase contributii, ca expresie a intelegerii imperativelor majore ale timpului nostru.