Proiectele urbane inteligente - calea spre o dezvoltare durabila a oraselor din Romania
Data: 1 - 15 noiembrie 2015
Secolul XIX a fost secolul imperiilor, secolul XX al statelor, iar secolul XXI va fi al oraselor, sustine prof. dr. ing. Mircea Eremia, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. Intr-adevar, in ultimii ani, urbanizarea a devenit un fenomen global cu evolutie accelerata. Astazi, aproape 50% din populatia lumii traieste in orase, cu precadere in tarile dezvoltate. Pentru urmatoarele decenii, orasele lumii se vor confrunta cu un aflux constant de locuitori, ajungand sa gazduiasca pana la 70% din populatia mondiala prin anul 2050, adica 6,3 miliarde de locuitori din cei 9,3 miliarde cat va avea planeta.
Exista o lista impresionanta de provocari pe care orasele viitorului le vor avea in fata ca efect al acestei evolutii, iar metodele traditionale de abordare a lor nu vor mai putea fi satisfacatoare. Exista, insa, solutii salvatoare care sunt deja aplicate in Japonia, China, Marea Britanie, India, Portugalia, Danemarca. „Orasele Inteligente“ („Smart Cities“) nu mai reprezinta doar notiuni teoretice imprumutate din utopii urbanistice, ci constructii concrete viabile economic. Pe de alta parte, piata globala acoperita de Smart Cities are o valoare anuala de peste 8,8 miliarde de dolari si continua sa creasca accelerat ajungand la 27,5 miliarde dolari in 2023, potrivit unor specialisti.
Evenimentul Smart Cities Romania - desfasurat in luna octombrie a.c., la Universitatea Politehnica din Bucuresti, sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti si al Ministerului Transporturilor - a avut ca tema de dezbatere „Proiecte urbane inteligente - calea spre o dezvoltare durabila a oraselor din Romania“ si a adus la discutii reprezentanti ai autoritatilor locale si ai institutiilor nationale de reglementare, precum si specialisti din mediul academic si din mediul privat.
Agenda evenimentului a vizat principalele directii in dezvoltarea unui oras inteligent si a inclus sectiuni precum: ? Politici europene si locale; ? Tehnologii pentru Internet of Things; ? Smart Energy; ? Sisteme inteligente pentru Managementul transporturilor; ? Gestiunea situatiilor de urgenta; ? Mediu si securitate. In cadrul manifestarii, s-a aratat cum tehnologiile digitale si comunicatiile pot fi utilizate pe scara larga pentru imbunatatirea serviciilor publice, cresterea transparentei, optimizarea alocarii resurselor si realizarea de economii. Nu in ultimul rand, o data cu generalizarea utilizarii Internetului, a retelelor sociale si a mobilitatii, se adauga inca un element extrem de important, cel de Smart Citizen, vazut nu ca un simplu emitator si consumator de servicii si produse, ci ca un participant activ la constructia Oraselor inteligente. Evenimentul a inclus si o zona expozitionala si a fost organizat de ITS Events Management, in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, Asociatia pentru Sisteme Inteligente de Transport, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.