Elevii de la Colegiul Tehnic Transilvania din Brasov se pregatesc in domeniul constructiei de aeronave
Data: 1 – 15 noiembrie 2016 2016
La finalul lunii octombrie, au fost inaugurate noile ateliere ale Colegiului Tehnic Transilvania din Braşov, realizate în urma parteneriatului semnat la începutul lunii iunie de Primăria Municipiului Braşov, Airbus Helicopters, Colegiul Tehnic Transilvania şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în vederea înfiinţării Centrului de Formare Aeronautic.
Primăria Braşov a realizat lucrările de reabilitare a clădirii în care vor funcţiona noile ateliere, iar Compania Airbus Helicopters a asigurat o parte dintre dotări, în special cele care ţin de pregătirea în domeniul aeronauticii, respectiv o caroserie de elicopter Puma, componente ale motorului, dar şi alte echipamente care se montează într-un elicopter, precum şi dulapuri de scule identice cu cele utilizate de Airbus Helicopters, astfel încât elevii să poată învăţa în mod real ce înseamnă construcţia unui elicopter, informează reprezentanţii primăriei. „Inaugurarea acestor ateliere reprezintă un pas important în ceea ce înseamnă proiectul nostru de dezvoltare a învăţământului tehnic la nivelul municipiului Braşov. Această investiţie reprezintă o nouă colaborare între autoritatea publică, unul dintre agenţii economici din Braşov şi o unitate de învăţământ, astfel încât să reuşim corelarea pregătirii elevilor cu domeniile de activitate în care există cerere pe piaţa muncii. M-aş bucura să fie din ce în ce mai mulţi elevi care să urmeze pregătirea în domeniul construcţiei de aeronave şi apoi să se angajeze în acest domeniu, mai ales că Braşovul este un oraş cu tradiţie în această industrie", a declarat primarul George Scripcaru. La rândul său, directorul general al Airbus Helicopters România, Mihail Necula, a precizat: „Odată cu inaugurarea acestui atelier, putem spune că viitorul începe azi. Colegiul Transilvania continuă tradiţia fostului Liceu Hidromecanica, care a pregătit mulţi ani resursa umană pentru industria aeronautică braşoveană. La Ghimbav sunt patru unităţi de producţie din domeniul aeronautic, respectiv două unităţi ale Airbus, una Aerotec şi una IAR Braşov. Ce dorim să dezvoltăm aici este o competenţă mai ridicată în industria aeronautică, în ceea ce priveşte partea de asamblare, încercări, montaj general".
În acest an şcolar o clasă de 28 de elevi are specializarea construcţii aeronave, urmând ca din anul şcolar 2017 - 2018 să funcţioneze două clase cu acest profil. Elevii vor folosi aceste dotări, inclusiv posibilitatea de a simula reparaţii, pentru a deveni tehnicieni de aviaţie şi a lucra, cel mai probabil, la Airbus Helicopters, având prioritate la angajare, după absolvire. În primii doi ani de studiu, elevii vor căpăta competenţe tehnice generale, iar în următorii doi ani le învaţă pe cele specifice domeniului aeronautic.