Potentialul strategic al retelei de parcuri industriale
Data: 1 – 15 noiembrie 2016 2016
Existenţa parcurilor industriale şi a unor spații investiționale care să permită implementarea unor proiecte de anvergură este vitală pentru România şi pentru dezvoltarea comunităților locale, a declarat ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, cu prilejul forumului „Parteneriate pentru dezvoltarea României: potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industriale". Manifestarea a reunit reprezentanţi ai autorităţilor și administrației publice locale și centrale şi ai mediului de afaceri, care au discutat oferta de terenuri și clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări. În contextul recentei aprobări, de către Guvernul României, a Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, evenimentul a reprezentat un prim pas de consolidare a colaborării dintre sectorul public central și principalele categorii de parteneri naționali implicați în dezvoltarea în profil teritorial a României: administrația publică locală, mediul privat, mediul academic, universitar și profesional.
În cadrul reuniunii, Costin Borc a precizat că Executivul susţine „cu tărie" necesitatea creșterii numărului de parcuri industriale și conștientizarea de către autoritățile locale a necesității înființării unor astfel de entități cu acces la infrastructura rutieră şi feroviară şi la utilități, oferind costuri reduse în ceea ce privește terenul: „Cu toţii suntem conştienţi că România are nevoie de mai multe parcuri de anvergură. De aceea, profit de această ocazie să invit autorităţile locale care au reușit realizarea unor poveşti de succes şi dețin «best practices» în acest sens, de a ni se alătura în demersul nostru de a convinge şi celelalte autorităţi locale să înființeze parcuri industriale". Potrivit ministrului, România deține astăzi 73 de parcuri industriale, în timp ce în regiunea noastră, la nivelul anului 2013, Ungaria avea 220 de parcuri industriale, Polonia - 210, Cehia - 200, Slovacia - 85 de unități.
Ministrul a precizat, în context, că în ultimele luni, au fost intensificate eforturile în vederea identificării potențialelor spații investiționale şi pentru a răspunde cererilor venite din partea companiilor străine interesate de dezvoltarea de proiecte greenfield în România. „Am constatat cu satisfacție existenţa unor spații noi ce pot fi incluse în lista posibilelor opţiuni pentru proiectele aflate în faza de prospecție a procesului decizional. În acest sens, menţionez parcurile industriale de la Ocna Mureș, Câmpia Turzii (Tetarom5), Turda (Industrial Park) şi Șelimbăr Sibiu", a afirmat Costin Borc. El a subliniat că Guvernul îşi doreşte mai multe asemenea inițiative şi în zonele ce nu au atras valori semnificative de investiţii străine directe şi, prin urmare, a fost demarat un proiect de promovare regională, prima acțiune amplă dintr-o serie mai largă având loc la Constanţa.
Potrivit ministrului Economiei, parcurile industriale constituie în sine o investiție, dar ele reprezintă şi vectorul care, prin atragerea de capital, va aduce sume importante la bugetul local, dar şi know-how şi tehnologie, crearea de noi locuri de muncă şi creșterea competitivității şi a nivelului de trai la nivel regional. Ele pot deveni incubatoare de afaceri şi pot contribui într-o măsură semnificativă la poziționarea României ca pol regional în anumite domenii (IT sau automotive). „În ultimii ani, de altfel, România a evoluat către atragerea de proiecte investiționale cu valoare adăugată ridicată, digitalizarea producției și implementarea conceptului de Smart Industry - Industrie 4.0, astfel oferta de potențiale spații de implementare a acestor proiecte trebuie să evolueze în ritm similar pentru a răspunde necesităților noilor trenduri", a subliniat Costin Borc.
Alte articole


